The impact of the Covid-19 pandemic on the financial sustainability of the ministry of health in the Gaza Strip-Palestine
Covid-19 pandemisi üzerindeki etkisi finansal sürdürülebilirlik Gazze Şeridi-Filistin Sağlık Bakanlığı
  1. Tez No: 736849
  2. Yazar: AHMED Y. S. ABUELREESH
  3. Danışmanlar: DOÇ. HÜLYA BOYDAŞ HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Finansal Sürdürülebilirlik, Sağlık Bakanlığı, COVID-19, Financial Sustainability, Ministry of Health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı'nda covid-19 pandemisinin finansal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmacı, araştırmanın sorularını yanıtlamak için analitik ve betimsel yaklaşımı kullanmıştır. Araştırmacı, pandemi öncesi dönem yılları olduğu için 2017, 2018, 2019 yıllarına ait gelir, gider ve bağışlara ilişkin verileri ve raporları, pandemi dönemi yılı olduğu için ise 2020 yılını elde etmiştir. Veriler ve raporlar sayılarla ilgili olduğundan, daha netleştirmek için SPSS programı kullanılarak yıllar arasında bir karşılaştırma yapmak için analiz edildi. Ardından, araştırmacıya çalışmanın sonuçlarının arkasındaki nedenleri sunan Sağlık Bakanlığı'ndaki bazı yetkililerle bir görüşme yapılmıştır. Son olarak araştırmacı, Covid-19 pandemisinin Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı'nın gelirleri üzerinde bir etkisi olduğunu tespit etti; pandemi toplam yüzdesini azaltarak gelirleri etkiledi. Ayrıca, Gazze Şeridi'nde Sağlık Bakanlığı'nın gelirleri üzerinde Covid-19 pandemisinin bir etkisi var; Pandemi sırasında toplam yüzdesi pandemi öncesine göre daha düşük olduğu için pandemi harcamaları etkiledi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı'nın mali hibeleri üzerinde covid-19 salgınının bir etkisi var; pandemi, toplam yüzdesini artırarak mali hibeleri etkiledi. Sonuç olarak, araştırmacı Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'nın harcama ve gelirlerinin ana denetleyicisi olması nedeniyle gelirin Sağlık Bakanlığı'nın merkezinde olması gerektiğini önermiştir. Ayrıca mali sürdürülebilirliğin sağlanması için Sağlık Bakanlığı gelirlerinin bütçe, gerekli destek ve acil durum bütçesi sağlanarak sürdürülmesi gerekmektedir. Ek olarak, kriz sırasında acil yardım ve sağlık malzemelerinin mevcudiyetini birleştirmek için yerel topluluk kurumlarına ulaşmaya ve bir ağ oluşturmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of covid-19 pandemic on the financial sustainability in the Ministry of Health in the Gaza Strip, Palestine. The researcher used the analytical and the descriptive approach to answer the questions of the study. The researcher got the data and the reports related to revenues, expenditures and donations for the years 2017, 2018, 2019 as they are the years of the period before the pandemic and the year 2020 as it is the year of the period during the pandemic. The data and the reports were about numbers, so they were analyzed to make a comparison between the years using SPSS programme for more clarification. Then, an interview was conducted with some officials in the Ministry of Health who provided the researcher with the reasons behind the results of the study. Finally, the researcher found that there is an impact of covid-19 pandemic on the revenues of the Ministry of Health in the Gaza Strip; the pandemic affected the revenues by decreasing its total percentage. Moreover, there is an impact of covid-19 pandemic on the expendtures of the Ministry of Health in the Gaza Strip; the pandemic affected the expenditures as its total percentage during the pandemic was lower than it was before the pandemic. As well, there is an impact of covid-19 pandemic on the financial grants of the Ministry of Health in the Gaza Strip; the pandemic affected the financial grants by increasing its total percentage. Consequently, the researcher suggested that the revenue has to be central to the Ministry of Health since the Ministry of Finance is the main supervisor of the expenditures and revenues of the Ministry of Health. Furthermore, to achieve financial sustainability, there must be sustained for the Ministry of Health's revenues through providing budgets, necessary support, and an emergency budget. In addition, there is a need to reach and make a network with local community institutions to unify the urgent availability of aid and health supplies during the crisis.