Yüzme sporuyla ilgilenen bireylerin yaşam kalite ve spora bağlılık düzeyinin incelenmesi
Examination of quality of life and sports commitment level of individuals interested in swimming sports
  1. Tez No: 790435
  2. Yazar: MEHMET SAFA EKİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT ÖZDENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, Yaşam Kalite, Spor, Spora Bağlılık, Sağlık, Fiziksel Aktivite, Swimming, Quality of Life, Sport, Commitment to Sport, Health, Physical Activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı, yüzme sporuyla ilgilenen bireylerin yaşam kalite ve spora bağlılık düzeyinin incelenmesidir. Yaşam kalitesinin artmasında fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmanın sağlanmasında yüzme gibi sporların etkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın örneklem gurubunu Gümüşhane ilinde yaşayan yüzme sporuyla ilgilenen 18-39 yaş aralığında 120 kadın ve 182 erkek olmak üzere toplam 302 kişi oluşturmuştur. Kişilere anket yoluyla ulaşılmıştır. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Kayhan ve arkadaşlarının Türkçe' ye uyarlamış olduğu spora bağlılık ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde yer alan 18 tane ülkede bulunan uzmanların bir araya gelerek hazırlamış oldukları yaşam kalite ölçeği sunulmuştur. Elde edilen veriler Spss v23.0 programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle edilen verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığının saptanması için Skewness ve Kurtosis testleri yapılmıştır. Bu iki değer (Kurtosis ve Skewness) -1.5 ile +1.5 arasında olduğunda dağılımın normal olduğu kabul edilmektedir. Normal dağılıma sahip olan verilerden iki ve daha az değişkene sahip olan parametrelerin farklılığı Bağımsız Örneklem T Testi, ikiden fazla değişkene sahip olan parametrelerin anlamlı farklılık düzeyi ANOVA testi yöntemi ile tespit edilmiştir. ANOVA testi sonucuna göre aralarında anlamlı bulunan değişkenler arasındaki etkinlik düzeyi Post Doc Turkey analizi kullanılarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde yüzme spor dalının insanların yaşam kalitelerine ve spora bağlılık düzeylerine farklı alt boyutlarda olumlu katkılar sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the quality of life and sports commitment levels of individuals interested in swimming. It is thought that sports such as swimming are effective in increasing the quality of life and ensuring physical and mental health. The sample group of the study consisted of a total of 302 people, 120 women and 182 men, between the ages of 18-39, who were interested in swimming sports living in Gümüşhane province. The people were reached through a questionnaire. The participants were presented with a personal information form, the sports commitment scale adapted to Turkish by Kayhan et al. and the quality of life scale prepared by experts in 18 countries within the World Health Organization. The data obtained were analyzed with Spss v23.0 program. Skewness and Kurtosis tests were performed to determine whether the data had a normal distribution. When these two values (Kurtosis and Skewness) are between -1.5 and +1.5, the distribution is considered normal. The difference of the parameters with two or less variables from the normally distributed data was determined by Independent Sample T Test, and the significant difference level of the parameters with more than two variables was determined by ANOVA test method. According to the results of ANOVA test, the level of effectiveness between the variables that were found to be significant between them was determined using Post Doc Turkey analysis. When the data obtained as a result of the research are evaluated, it is seen that swimming makes positive contributions to people's quality of life and sports commitment levels in different sub-dimensions.