Taekwondo sporcularının taekwondo branşına başlamalarına etki eden unsurlar, memnuniyet düzeyleri ve geleceğe yönelik beklentileri
Factors affecting to start branch of taekwondo of taekwondo sportsmen, levels of satisfaction, and their expectations for the future
- Tez No: 750858
 - Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Spora Teşvik Eden Unsurlar, Memnuniyet, Beklenti, Geleceğe Yönelik Beklenti, Taekwondo, Sports Encouraging Elements, Satisfaction, Expectation, Future Expectation
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ordu Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu araştırma taekwondo sporcularının taekwondo branşına başlamalarına etki eden unsurlar, memnuniyet düzeyleri ve geleceğe yönelik beklentilerinin incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, betimsel bir araştırma deseni olan tarama araştırma modelindedir. Çalışmanın evrenini Taekwondo sporu ile ilgilenen bireyler meydana getirmiş olup, çalışmaya gönüllü olarak katıldığını onam formunda beyan eden 150 (%44,0) erkek ve 191 (%56,0) kadın olmak üzere toplam 341 sporcu çalışmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Örneklem grubu tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada veri elde etme kaynağı olarak“Taekwondo'ya Yönelmeye Teşvik Eden Etkenler Ölçeği”,“Memnuniyet Anketi”ve“Geleceğe Yönelik Beklentiler Ölçeği”uygulanmıştır. Anketlerden sağlanan veriler SPSS 22.0 V programı ile değerlendirilmiştir. Sporculara ait bireysel veriler, envanter ile ölçek ortalamaları, yüzde (%) değerleri ve frekans (f) değerleri bulunmuştur. Araştırmada sporcuların Taekwondo'ya yönelmelerine teşvik eden etkenler, memnuniyet düzeyleri ile geleceğe yönelik beklentilerini belirlemek için betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırmada parametrik testlerin uygulanma sebebi ise verilerin normal dağılım göstermesidir. Kurgulanan hipotezin test edilmesi için Student Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Anlamlılık seviyesi ise α = 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda katılımcıların cinsiyetine göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler (P=0,022) açısından anlamlı bir değişkenlik gözlenmiş iken, memnuniyet ve geleceğe yönelik beklenti seviyeleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (P>0,05). Sporcuların yaş dağılımına göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler ve geleceğe yönelik beklenti düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiş iken, memnuniyet seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiştir (P=0,040). Sporcuların eğitim durumuna göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler ve memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiş iken, geleceğe yönelik beklenti düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür (P=0,014). Sporcuların anne ve baba eğitim durumuna göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler, memnuniyet ve geleceğe yönelik beklenti düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır (P>0,05). Sporcuların Milli Takımda yer almalarına göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler ve geleceğe yönelik beklenti düzeyleri (P0,05). Sporcuların spor yapma süresine göre Taekwondo'ya yönelmeye teşvik eden etkenler, memnuniyet ve geleceğe yönelik beklenti düzeyleri arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir (P>0,05). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda Taekwondo sporuyla ilgilenen bireylerin ilgilendikleri spora yönelmelerinde cinsiyet, milli sporcu olma, gelir değişkenlerinin teşvik unsuru olduğu, sporcuların memnuniyet düzeylerinin yaş değişkeninin, geleceğe yönelik beklentilerinde ise eğitim durumu ve milli sporcu olma değişkenlerinin etkili unsur oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the factors affecting the start of taekwondo athletes, their satisfaction levels, and their future expectations. Materials and Methods: The research is in the survey research model, a type of descriptive research design. The population of the study consists of individuals interested in Taekwondo sports, and the sample group consists of a total of 341 athletes agreeing to participate in the research voluntarily,150 (%44) male and 191 (%56) female. The sampling group was selected by the random sampling method. As data collection tools in the study were used: the“Factors Encouraging Towards Taekwondo Scale”,“Satisfaction Questionnaire”and“Future-Looking Expectations Scale”. The data obtained from the scales were analysed with the SPSS 22.0 V package program. Personal information belonging to the candidates, inventory as well as scale averages, percentage (%) values, and frequency (f) values were determined. In the research, athletes, It was used descriptive statistics to determine the factors encouraging them to turn to Taekwondo, levels of their satisfaction, and their expectations for the future. The reason for applying parametric tests in the research is that the data show a normal distribution. Student T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used to test the constructed hypothesis. The significance level was accepted as α = 0.05. Results: As a result of the analysis, according to the gender of participants a significant difference was found in terms of factors encouraging participants to turn to Taekwondo (P=0.022), but no statistically significant difference was found between satisfaction and future expectation levels (P>0.05). According to the distribution of age of athletes, a statistically significant difference was found between their satisfaction levels (P=0.040) while no significant difference was found between the factors encouraging the participants to incline to Taekwondo and their expectations for the future. According to the educational status, a statistically significant difference was found between the levels of expectation for the future (P=0.014) while no significant difference was found between the factors encouraging the participants to turn to Taekwondo and their satisfaction levels. According to the education level of their parents, a statistically significant difference was not found between the factors encouraging the participants toward Taekwondo, satisfaction and levels of expectation for the future (P>0.05). According to the status of being a national athlete, while a significant difference was found in terms of the factors encouraging the participants toward Taekwondo and their levels of expectation for the future (P0.05). According to the duration of doing sports, there was no statistically significant difference between the factors encouraging the participants to engage in Taekwondo, their satisfaction, and levels of expectation for the future (P>0.05). Conclusion: In line with the findings obtained in this study, It was seen that intending their interested sports of individuals interested in sports of Taekwondo, as encouraging elements the gender, being a national athlete, and income; It was seen that they are effective elements variable of age in levels of satisfaction of athletes, and variables of educational status and being a national athlete in their expectations for the future.