Geriatrik kanser hastaları için mini kapsamlı geriatrik değerlendirmenin geliştirilmesi ve kemoterapi toksisitesini tahmin etmedeki etkinliği
- Tez No: 790437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÖSTEK, DOÇ. DR. MURAT SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik değerlendirme, kemoterapi, risk, tahmin, toksisite, yaşlı, Geriatric assessment, elderly, chemotherapy, toxicity, risk, prediction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İleri yaş kemoterapi toksisitesi için risk faktörüdür. Kapsamlı geriatrik değerlendirme tüm yaşlı kanser hastaları için altın standart yöntem olsa da zaman ve kaynakları kısıtlı kliniklerde kemoterapi toksisite tahmininde daha pratik araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda bazı geriatrik değerlendirme araçları ile yaşlı hastalardaki ciddi kemoterapi toksisitesi arasındaki ilişkiyi araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 65 yaş ve üzerindeki solid organ tümörü olan ve ilk kez kemoterapi alması planlanan 94 hasta dahil edildi. Bu hastalara sırasıyla G8 Geriatrik Tarama Ölçeği, CARG Kemotoksisite Öngörü Modeli ve Mini Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme başlığı altında topladığımız ve Mini-Cog Testi, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Enstrümantal Günlük Yaşam Aktiviteleri, FRAIL Kırılganlık Anketi, Dört Metre Yürüme Testi komponentlerinden oluşan geriatrik değerlendirme araçları uygulandı. Hastaların 3 aylık takibi sonucu ortaya çıkan kemoterapiye bağlı ciddi toksisiteler ile bu değerlendirme araçlarının sonuçları arasındaki ilişki araştırıldı. Bu şekilde kemoterapiye bağlı ciddi toksisiteyi öngörmede başarılı olan araçlar ortaya kondu. Bulgular: G8 ölçeği anormal sonuçlananların %51.6'sında, normal sonuçlananların %23.3'ünde ciddi toksisite görüldü. (p=0.01) CARG risk skoru düşük, orta ve yüksek olarak belirlenen hastalarda sırasıyla %21.1, %40.0 ve %64.0 oranında ciddi toksisite görüldü. (p=0.01) Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi'ne göre normal, malnütrisyon açısından riskli ve malnütrisyon grubundaki hastalarda sırasıyla %28.0, %34.4 ve %59.5 oranında ciddi toksisite görüldü. (p=0.02). FRAIL anketine göre normal, ön kırılgan ve kırılgan grupta yer alan hastalarda sırasıyla %10.0, %48.9'u %55.2 ciddi toksisite görüldü. (p=0.004) Polifarmasi olan hastaların %53.5'inde, olmayanların %33.3'ünde ciddi toksisite görüldü. (p=0.04) Sonuçlar: Polifarmasi, G8 ölçeği, CARG modeli, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi ve FRAIL anketi ile ciddi toksisite arasında anlamlı bir ilişki vardır. Bu araçlar günlük pratikte yaşlı hastalarda kemoterapi toksisite tahmininde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Advanced age is a risk factor for chemotherapy toxicity. Although comprehensive geriatric assesment is the gold standard method for all elderly cancer patients, more practical tools are needed in predicting chemotherapy toxicity in clinics with limited time and resources. This study investigated the relationship between the geriatric assessment tools and the severe toxicity of chemotherapy in elderly patients. Method: This study included 94 patients aged 65 years and older with solid organ tumors who were planned to receive chemotherapy for the first time. Geriatric assessment tools consisting of the following components were used, G8 Geriatric Screening Tool, CARG Chemotherapy Toxicity Tool and which we gathered under the Mini Comprehensive Geriatric Assessment, which consist of the Mini-Cog Test, Mini Nutritional Assessment, Activities of Daily Living, Instrumental Activities of Daily Living, FRAIL Questionnaire, and the 4-Meter Walk Test, respectively. The relationship between severe chemotherapy-related toxicities that emerged due to a 3-month follow-up of the patients and the results of these evaluation tools were investigated. In this way, successful means for predicting severe chemotherapy-induced toxicity have been demonstrated. Results: Severe toxicity was observed in 51.6% of those with abnormal results on the G8 tool and 23.3% of those with normal results. (p=0.01) Severe toxicity was observed in 21.1%, 40.0%, and 64.0% of patients with low, moderate, and high CARG risk scores, respectively. (p=0.01) According to the MNA, severe toxicity was observed in 28.0%, 34.4%, and 59.5% of the patients in the normal, malnutrition-risk, and malnutrition groups, respectively. (p=0.02). According to the FRAIL questionnaire, severe toxicity was observed in 10.0%, 48.9%, and 55.2% of patients in the normal, pre-frail, and frail groups. (p=0.004) Severe toxicity was observed in 53.5% of patients with polypharmacy and 33.3% without polypharmacy. (p=0.04) Results: There is a significant association between severe toxicity with the polypharmacy, G8 tool, CARG tool, MNA, and FRAIL questionnaire. These tools can be used estimate chemotherapy toxicity in elderly patients.