Sosyal çalışmacıların mesleki rollerine ilişkin uygulamaları yapma sıklıkları ile bu uygulamalardaki algıladıkları başarı düzeylerinin benlik saygılarına etkisinde toplumsal cinsiyet algısının aracı rolü
The medium role of gender perception in the effect of the frequency of social workers' practices relating to their professional roles and the level of success that they perceived in these practices
  1. Tez No: 790504
  2. Yazar: BURCU GÜL KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Çalışmacı, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Benlik Saygısı, Sosyal Çalışmacıların Mesleki Rolleri, Social Worker, Perception of Gender, Self-Esteem, Professional Roles of Social Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, sosyal çalışmacıların benlik saygılarını arttıran faktörün gerçekten meslekleri gereği sahip olmaları gereken bütünlükçü bakış açılarından mı kaynaklandığı yoksa çocukluk yaşantıları, kişilik özellikleri, vs. gibi faktörlerden mi etkilendiğinin ayrımını ortaya daha net olarak koymak adına araştırmanın bağımsız değişkeni örneklem grubu üzerine inşa edilmemiş sosyal çalışmacıların mesleki rollerine ilişkin uygulamaları yapma sıklıkları ve bu uygulamaları yaparken algıladıkları başarı düzeyleri olmuştur. Çalışmanın demografik değişkenlerle ilgili verileri değerlendirilirken örneklem grubunu tanımlamak için betimsel istatistiki metotlar kullanılmıştır. Anketin uygulanması ile elde edilen veriler bilgisayar ortamında Araştırmanın örneklem büyüklüğü parametrik istatistik yöntemlerini kullanmak için yeterlidir ve araştırmanın nicel verilerine ilişkin basıklık ve çarpıklık katsayılarına göre de veriler normal dağıldığı için parametrik istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada ki önemli sonuçlar şöyle sıralanabilir; Sosyal çalışmacıların mesleki rollerine ilişkin uygulamaları yapma sıklıkları arttıkça benlik saygılarının azaldığı gözlemlenmiştir. Sosyal çalışmacıların mesleki uygulamaları yaparken algıladıkları başarı düzeyleri arttıkça benlik saygılarının azaldığı gözlemlenmiştir. Sosyal çalışmacıların mesleki rollerine ilişkin uygulamaları yapma sıklıkları arttıkça kadın – erkek eşitliğine inanma düzeylerinin de arttığı gözlemlenmiştir. Sosyal çalışmacıların mesleki rollerine ilişkin uygulamaları yaparken algıladıkları başarı düzeyleri arttıkça kadın – erkek eşitliğine inanma düzeylerinin de arttığı gözlemlenmiştir. Kadın – erkek eşitliğine inanma düzeyi arttıkça benlik saygısı düzeyinin düştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been investigated whether the factor that increases the self-esteem of social workers is really from the integrative perspectives that they should have due to their profession, or whether it is their childhood experiences, personality traits, etc. It aims to determine whether it is caused by factors. The research, which is not built on the sample group, is the frequency of social workers performing practices related to their professional roles and the level of success they perceive while performing these practices. While evaluating the demographic variables of the study, descriptive statistical methods were used to determine the sample group. The sample size of the study was sufficient for the use of parametric statistical methods, and since the data were normally distributed according to the kurtosis and skewness coefficients of the quantitative data of the study, parametric statistical methods were used. The important results of the research can be listed as follows; It was observed that as the frequency of practice of social workers regarding their professional roles increased, their self-esteem decreased. It was observed that as the level of success perceived by social workers in their professional practices increased, their self-esteem decreased. It was observed that the level of belief in gender equality increased as the frequency of practice related to the professional roles of social workers increased. It was observed that the level of belief in gender equality increased as the perceived success level of social workers in fulfilling their professional roles increased.