Plasenta previa ve plasenta akreata spektrumu olan gebelerde CA-125 seviyelerinin plasental invazyonu öngörmedeki etkinliği
The effectiveness of ca 125 levels in predicting placental invasion in pregnant women with placenta previa and placenta accreta spectrum
  1. Tez No: 790570
  2. Yazar: GÖKHAN KABLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, Plasenta akreata spektrumu, CA-125, plasental invazyon, Plasenta previa, Spectrum of placenta accreta, CA-125, Placental invasion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Plasenta Previa ve Plasenta Akreata Spektrumu Olan Gebelerde CA-125 Seviyelerinin Plasental İnvazyonu Öngörmedeki Etkinliği Amaç: Çalışmamızın temel amacı, plasenta previası olan 3. trimester gebelerdeki preoperatif CA-125 seviyeleri ile geçirilmiş uterin cerrahisi olmayan ve normal doğum yapmış gebelerde prepartum dönemdeki CA-125 seviyelerini karşılaştırmak, ikincil amacı ise CA-125 seviyelerinin plasental invazyon ve çevre organ yayılımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde 1 Nisan 2022 - 30 Eylül 2022 tarihleri arasında plasenta previa ve plasenta akreata spektrumu (PAS) tanısı alan ve geçirilmiş uterin cerrahisi olmayan normal vajinal doğum yapan toplam 83 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalar 2 gruba ayrıldı. 1. Grup çalışma grubu olan plasenta previa ve PAS'lı hastalardan (n=43), 2. Grup kontrol grubu olan (n=40) geçirilmiş uterin cerrahi olmayan, normal vajinal doğum yapmış hastalardan oluşmaktadır. Hastaların prepartum dönemdeki CA-125 seviyeleri, laboratuvar değerleri ve patoloji sonuçları demografik bulguları incelendi. Bulgular: Çalışmamızda, kontrol grubu ile çalışma gruplarına göre Preop CA-125 değerine cut-off değeri >41 olmasına karşın elde edilen değerin istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı (p=0,399). Çalışmada yer alan hastaların çevre organ yayılımına göre Preop CA-125 değerine cut-off (eşik) değeri belirlemek için Roc Curve testi ile tanısal test performansları değerlendirildi. Buna göre Preop CA-125 değerinin cut off değeri >17,7 olduğu tespit edildi. Elde edilen Cut-off değerine göre çevre organ yayılımı öngörmede duyarlılığının %87,5, özgüllüğünün ise %60,0 olduğu belirlenirken; elde edilen kesim noktasının %75,4 doğru olduğu anlaşıldı (p=0,024). Sonuç: Literatürde Plasenta Previa ve PAS ile yapılan çalışmalarda preoperatif dönemde plasental invazyonu öngörmede halen yeterli veriler bulunmamaktadır. Bizim çalışmamızda preoperatif maternal serum CA-125 değerinin miyometrial invazyon derecesini öngörmede etkili olmadığı görülmü, ancak çevre organ yayılımı mevcut olan hastalarda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Maternal morbiditeyi azalmak adına operasyon esnasında oluşabilecek üriner sistem komplikasyonları öngörmede etkili olabileceğini sonucuna ulaşılmıştır. Plasenta previa ve PAS mevcut olan hastalarda yeterli ve multidisiplener bir cerrahi ekip ile maternal morbidite ve mortaliteyi azaltarak , Plasenta previa, PAS cerrahisini planlamıza yardımcı olabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness of CA 125 Levels in Predicting Placental Invasion in Pregnant Women with Placenta Previa and Placenta Accreta Spectrum Aims: The main purpose of our study is to compare the preoperative CA-125 levels in the third trimester pregnant women with placenta previa and the prepartum CA-125 levels in the pregnant women who did not have previous uterine surgery and had a normal delivery, and the secondary aim is to evaluate the placental invasion and surrounding organ spread of CA-125 levels. Materials and Methods: Patients with a spectrum of placenta previa and placenta accreta in our clinic between April 1, 2022 and September 30, 2022, and a total of 83 patients who had normal vaginal delivery without previous uterine surgery were included in our study. Our study was cross-sectional planned. The patients included in the study were divided into 2 groups. The 1st group is the study group, patients with placenta previa and PAS (n=43), the 2nd group as the control group (n=40) is the patients who had a normal vaginal delivery without previous uterine surgery. Prepartum CA-125 levels, laboratory values, pathology results and demographic findings of the patients were examined. Results: In our study, although the cut-off value for Preop CA-125 value was >41 compared to the control group and study groups, the obtained value was not statistically significant (p=0.399). In our study, the cut-off value was found to be >17.7 in the Roc Curve analysis performed when the patients with placenta praevia with surrounding organ spread in the study group were compared with the placenta previa groups without peripheral organ spread. According to the cut-off value obtained, it was determined that its sensitivity was 87.5% and its specificity was 60.0% in predicting peripheral organ spread; it was found that the cut-off point obtained was 75.4% accurate (p=0.024). Conclusion: There are still insufficient data in the literature to predict placental invasion in the preoperative period in studies with Placenta Previa and PAS. In our study, it was observed that preoperative maternal serum CA-125 value was not effective in predicting the degree of myometrial invasion, but it was found to be significantly higher in patients with surrounding organ invasion. In order to reduce maternal morbidity, we thought that it would help us plan placenta previa, PAS surgery with an adequate and multidisciplinary surgical team in predicting urological complications that may occur during the operation.