Plasenta migrasyon ve invazyon anomalisi saptanan hastalarda fetal gelişimin değerlendirilmesi ve fetal gelişimin invazyonu öngörmedeki rolünün araştırılması
Evaluation of fetal development in patients with placenta migration and invasion anomalies and investigation of the role of fetal development in predicting invasion
  1. Tez No: 869598
  2. Yazar: EVRİM KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, plasenta akreata spektrumu, fetal gelişim, Placenta previa, placenta accreta spectrum, fetal development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çalışmamızda; plasenta previa ve plasenta akreata spektrumu tanısı olan gebelerde, intrauterin fetal gelişimin olumsuz yönde etkilenebileceği ve bunun sonucunda fetal gelişimin antenatal dönemde invazyon derecesini öngörmedeki rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; bir retrospektif kesitsel çalışmadır. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde hastanemizde kullanılan hasta bilgi sistemi yoluyla veri taraması yapılarak Ocak 2018 ve Aralık 2023 tarihleri arasında hastanemizde doğum yapmış plasenta previa ve plasenta akreata spektrumu tanısı almış, 18-45 yaş arası gebeler çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastalar plasenta previa tanısı alanlar ve plasenta akreata spektrumu tanısı alanlar olmak üzere 2 ana grup şeklinde incelenmiştir. Plasenta akreata spektrumu tanısı almış hastalar kendi içinde plasenta akreata-inkreata ve plasenta perkreata şeklinde alt gruplara ayrılmıştır. Tüm gruplar demografik veriler, önceki doğum verileri, tanı ve doğum haftası, doğum ve cerrahi özellikleri, fetal persantil, fetal ve maternal yoğun bakım ihtiyaçları gibi parametrelerle karşılaştırıldı. İstatistiki veri analizinde SPSS 22.0 ve Med Calc 18 programları kullanıldı. Bulgular: Plasenta akreata spektrumu (PAS) olan ile invazyon olmayan plasenta previa olguları arasında fetal persantiller incelendiğinde; PAS grubunda medyan fetal persantilin 30,3 (2,5-97,5) ve plasenta previa grubunda 53,85 (2,5-97,5) olduğu ve PAS olan grupta daha düşük olduğu saptandı. Fetal persantilin plasenta previa olgularında PAS varlığını öngörmedeki rolünü değerlendirildiğinde; fetal persantilin 52,5 ve altında olmasının %75,51 sensitivite, %51,50 spesifite ile PAS'ı öngördüğü tespit edildi. PAS için risk faktörlerini değerlendirdiğimiz çok değişkenli regresyon analizinde; geçirilmiş sezaryen sayısındaki 1 birim artışın PAS riskini yaklaşık 2,5 kat artırdığı, fetal persantilin 52,5 ve altında olduğu olgularda olmayanlara oranla PAS riski yaklaşık 4 kat artırdığı izlendi. Fetal büyümenin yol gösterici bir belirteç olup olmadığını değerlendirdiğimizde; fetal persantilin plasenta perkreata ve plasenta akreata- inkreata bozukluklarında anlamlı farklılık göstermediği tespit edildi. Sonuç: Plasenta lokalizasyonu ve serviksle ilişkisi, fetal büyüme rutin ultrasonografik incelemelerde değerlendirilen parametrelerdir. Güncel çalışmalar plasenta bozuklukları ile fetal gelişim arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir. Biz de bu çalışmada, rutin olarak kullandığımız fetal persantilin, son derece yüksek maternal mortalite ve morbiditeye sahip bir durum olan PAS olgularında kullanımını değerlendirdik. Plasenta previa olgularında geçirilmiş sezaryen sayısı, plasenta lokalizasyonu, lakün varlığı gibi birçok klinik ve sonografik belirtece ek olarak fetal persantilin de invazyon öngörüsünde kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Object: In our study; It was aimed to evaluate the possibility that intrauterine fetal development may be negatively affected in pregnant women diagnosed with placenta previa and placenta accreta spectrum and, as a result, the role of fetal development in predicting the degree of invasion in the antenatal period. Materials and Methods: This study; It is a retrospective cross-sectional study. By scanning data through the patient information system used in our hospital at the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, pregnant women between the ages of 18-45 who gave birth in our hospital between January 2018 and December 2023 and were diagnosed with placenta previa and placenta accreta spectrum were included in our study has been made. Patients were examined in two main groups: those diagnosed with placenta previa and those diagnosed with placenta accreta spectrum. Patients diagnosed with placenta accreta spectrum are divided into subgroups as placenta accreta-increta and placenta percreta. All groups were compared with parameters such as demographic data, previous birth data, diagnosis and birth week, birth and surgery characteristics, fetal percentile, fetal and maternal intensive care needs. SPSS 22.0 and Med Calc 18 programs were used for statistical data analysis. Results: When fetal percentiles were examined between placenta previa cases with placenta accreta spectrum (PAS) and those without invasion; The median fetal percentile was found to be 30.3 (2.5-97.5) in the PAS group and 53.85 (2.5-97.5) in the placenta previa group, and was lower in the PAS group. When evaluating the role of fetal percentile in predicting the presence of PAS in placenta previa cases; It was determined that a fetal percentile of 52.5 or below predicted PAS with a sensitivity of 75.51% and a specificity of 51.50%. In the multivariate regression analysis where we evaluated the risk factors for PAS; It was observed that a 1 unit increase in the number of cesarean sections increased the risk of PAS approximately 2.5 times, and in cases with a fetal percentile of 52.5 and below, the risk of PAS increased approximately 4 times compared to those without it. When we evaluate whether fetal growth is a guiding marker; It was determined that the fetal percentile did not differ significantly in placenta percreta and placenta accreta-increata disorders. Conclusion: Placenta localization and its relationship with the cervix, fetal growth are the parameters evaluated in routine ultrasonographic examinations. Current studies draw attention to the relationship between placental disorders and fetal development. In this study, we evaluated the use of the fetal percentile, which we routinely use, in PAS cases, which is a condition with extremely high maternal mortality and morbidity. We believe that in cases of placenta previa, in addition to many clinical and sonographic indicators such as the number of previous cesarean sections, placenta localization, and the presence of lacunes, fetal percentile can also be used to predict invasion.