Kapanmayan yara: Çocukluk çağında cinsel şiddete uğrayan yetişkinlerin yaşamlarını yeniden inşa etme süreci üzerine İstanbul'da yapılan niteliksel bir araştırma
A festering sore: A qualitative study carried out in Istanbul on the processes of rebuilding life of adults who were exposed to sexual violence during childhood
  1. Tez No: 790680
  2. Yazar: AYŞE DORUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERFİN VARIŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Sosyolojisi, Cinsel Şiddet, Çocuk Cinsel İstismarı, Sociology of Childhood, Sexual Violence, Child Sexual Abuse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışma çocukluk çağında cinsel şiddete maruz kalan yetişkinlerin cinsel şiddet öncesi yaşam deneyimleri ve cinsel şiddet sonrası yaşamı yeniden inşa etme biçimlerinin İstanbul özelinde incelenmesidir. Araştırma 2020-2022 yılları arasında birçok şehirden göç alarak farklı kültürleri bir arada barındırıyor olması nedeniyle İstanbul özelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi Anthony Giddens'ın“yapılanma teorisi”, Pierre Bourdieu'nun“ontolojik suç ortaklığı”ve Erving Goffman'ın“izlenim yönetimi”perspektifinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Araştırmada niteliksel araştırma yönteminin derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak katılımcılara kartopu yöntemi ile ulaşılmıştır. Yapılan araştırma da çocuklukta cinsel şiddete maruz kalan kişiler arasından amaçlı örneklem yoluyla seçilmiş 18-52 yaş arasında farklı sosyoekonomik ve sosyokültürel statüden 22 kadın 8 erkek olmak üzere toplamda 30 katılımcı ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada cinsel şiddet öncesi yaşam deneyimi, çocuklukta cinsel şiddete maruz kalma, cinsel şiddetin kısa ve uzun süreli olma hali ve cinsel şiddet sonrası yaşamın yeniden inşa edilmesi sosyolojik perspektiften incelenmektedir. Araştırmanın kapsamının erkek ve kadın katılımcılardan oluşması, çocuk cinsel istismarını cinsiyet ayrımına gitmeksizin değerlendirerek, yaşamın bir bütün, çocukluğun ise dönemsel çalışmasını ortaya koymakta ve çocukluk sosyolojisine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is an examination of life experiences before sexual violence of adults who suffered from sexual violence during childhood and an examination of how they rebuilt their life after sexual violence in Istanbul. The research was carried out in Istanbul between the years of 2020 – 2022 as it has a large immigrant population from other cities and hosts different cultures together. The theoretical framework of the research was developed benefitting from Anthony Giddens's“theory of structuration”, Pierre Bourdieu's“ontological complicity”and Erving Goffman's“impression management”perspectives. In this study, the participants were reached through snowball sampling method by using in-depth interview technique of qualitative research method. In the research, face to face in-depth interviews were conducted with a total of 30 participants among whom were 22 women and 8 men between the ages of 18-52, from different socioeconomic and socio-cultural status selected through purposive sampling among those who were exposed to sexual violence during childhood. From a sociological perspective, life experience before sexual violence, being exposed to sexual violence during childhood, short and long duration of sexual violence, and reconstruction of life after sexual violence are examined in the study. Considering that the study includes both female and male participants, the child sexual abuse is assessed without gender discrimination, the research reveals the study of life as a whole and childhood as a period and it is thought that it will contribute to the sociology of childhood.