Bazı sıra-koruyan dönüşüm yarıgruplarının rankı ve kombinatorik
Rank of some order-preserving transformation semigroups and combinatorics
- Tez No: 790815
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRULLAH AYIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm yarıgrupları, m-potent, doğuray kümesi, rank, Tranformation semigroups, m-potent, generating set, rank
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Doğal sıralı Xn = {1,2, . . . ,n} üzerinde tüm sıra-koruyan ve azalan dönüşümlerin yarıgrubunu Cn ve bu yarıgrubun tüm nilpotent elemanlarının kümesini N(Cn) ile gösterelim. Herhangi bir α ∈ Cn dönüşümü için fix(α) = {x ∈ Xn : xα = x} ve herhangi bir Y ⊆ Xn için Cn,Y = {α ∈ Cn : fix(α) = Y} olarak tanımlayalım. Bu tezde N(Cn) ve Cn,Y deki m-potentlerin sayısını veren formüller elde ettik. Ayrıca, Cn nin tüm maksimum nilpotent alt yarıgrupları ile onların kardinalitelerini ve ranklarını belirledik.
Özet (Çeviri)
Let Cn be the semigroup of all order-preserving and decreasing transformations on Xn = {1, . . . ,n}, under its natural order and let N(Cn) be the set of all nilpotent elements of Cn. Let fix(α) = {x ∈ Xn : xα = x} for any transformation α, and let Cn,Y = {α ∈ Cn : fix(α) =Y} for any subset Y of Xn. In this thesis, we obtain formulas for the number of m-potent elements of N(Cn) and Cn,Y . Furthermore, we determine the structure of all the maximum nilpotent subsemigroups of Cn with their cardinalities and ranks.