Farklı materyallerden hazırlanan monolitik kuronların marjinal uyum ve kırılma dayanımlarının incelenmesi
Investigation of the marginal fit and fracture strength of monolithic crowns made from different materials
- Tez No: 790863
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Monolitik materyaller, marjinal uyum, kırılma dayanımı, simantasyon işlemi, yaşlandırma işlemi, Monolithic materials, aging process, cementation process, fracture strength, marginal fit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, üç farklı materyalden hazırlanan monolitik kuronların marjinal uyum ile kırılma dayanımlarına simantasyon ve yaşlandırma işlemlerinin etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Çalışmada kullanılan kesilmiş üst birinci küçük azı dişini temsil eden metal güdük, 5 mm kuron boyu ve 6° taper açısında 1 mm chamfer basamak ile anatomik oklüzal yüzeyli olarak Computer Numerical Control (CNC) torna tezgahında hazırlandı. Metal güdükten geleneksel yöntemle alınan ölçülerden toplam 48 adet epoksi rezin güdük elde edildi. Hazırlanan epoksi rezin güdükler rastgele olarak üç gruba ayrıldı (n=16) ve numaralandı. Daha sonra farklı monolitik materyallerden (feldspatik porselen; VITABLOCS Mark II, lityum disilikat; IPS e.max CAD, zirkonya; Zolid FX) kuronlar üretildi. Hazırlanan kuronların simantasyon öncesi marjinal uyumları stereomikroskop kullanılarak değerlendirildi ve tüm kuronlar adeziv rezin siman ile simante edildi. Simantasyon işleminden sonra marjinal uyum ölçümleri tekrarlandı. Her gruptan örneklerin yarısı (n=8) 24 saat süre ile 37°C'de distile su içerisinde bekletildi. Kalan örneklere, 5°C ve 55°C su bulunan yaşlandırma cihazında 20 saniye bekletme süresi ile 5000 defa yaşlandırma işlemi uygulandı ve örneklerin marjinal uyumları tekrar değerlendirildi. Tüm örnekler çekme-sıkıştırma cihazında kırılma testine tabii tutuldu. Elde edilen veriler, megapascal (MPa) olarak kaydedildi. İstatiksel analiz için Jamovi 2.2.5 programı kullanıldı. Marjinal uyum tekrarlı ölçümler varyans analizi, kırılma dayanımı kovaryans analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Kullanılan materyal çeşidinin, simantasyon ve yaşlandırma işleminin marjinal uyum üzerinde etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Yaşlandırma işleminin kırılma dayanımını feldspatik kuronlar hariç olumsuz olarak etkilediği saptandı. Sonuç: Tüm materyallerin marjinal uyum ve kırılma dayanım değerlerinin klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to examine the effects of cementation and aging on the marginal fit and fracture strength of monolithic crowns fabricated from three different materials. Material and Method: The steel die representing the upper first premolar used in the study was prepared on a Computer Numerical Control (CNC) lathe with an anatomical occlusal surface with a 5 mm crown length and a 1 mm chamfer line at 6° taper angle. 48 epoxy resin dies were obtained from the impression taken from the stell die with the conventional impression method. The prepared epoxy resin dies were randomly divided into three groups (n=16) and numbered. Then crowns were fabricated from different monolithic materials (feldspatic porcelain; VITABLOCS Mark II, lithium disilicate; IPS e.max CAD, zirconia; Zolid FX). The marjinal fit of the prepared crowns was evaluated an using a stereomicroscope before cementation and all crowns were cemented with adhesive resin cement. After cementation, marginal fit measurements were repeated. Half of the samples (n=8) from each group were kept in distilled water at 37°C for 24 hours. The remaining specimens were aged 5000 times with a 20-second holding time in an aging device with 5°C and 55°C water, and the marginal adaptation of the samples was re-evaluated. All specimens were subjected to the fracture test in a tensile-compression device. The data obtained were recorded in megapascal (MPa). Jamovi 2.2.5 program was used for statistical analysis. Marginal fit was evaluated with repeated measures analysis of variance and fracture strength with analysis of covariance. Results: It was determined that the effect of the type of material used, cementation and aging process on the marginal fit were statistically significant. It was determined that the aging process affected the fracture strength negatively, except for feldspatic crowns. Conclusion: It was found that the marginal fit and fracture strength values of all materials tested were within clinically acceptable limits.