Diş hekimlerinin ve diş hekimliği 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (Mronj)'na dair tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitudes of dentists and 4th and 5th grade students of dentistry about medication-related osteonecrosis of the jaw (Mronj)
  1. Tez No: 790881
  2. Yazar: ALİ AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KALAYCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, İlaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ), diş hekimi, bisphosphonate, medication‐related osteonecrosis of the jaw (MRONJ), dentist
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ), aslında oldukça nadir görülen ancak son yıllarda sıkça karşılaşılan, özellikle hastaların maksillofasiyal bölgelerinde nekrotik kemik ile görülen, negatif bir ilaç yan etkisidir. Yanlış ya da eksik hasta ilaç geçmişi bilgileri ve yanlış tedavi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu çalışmada diş hekimlerinin ve diş hekimliği 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin medikal ilaçlarla ilişkili çene osteonekrozu (MRONJ)'na dair tutumlarının eğitim düzeyi ve tecrübeye göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Google Forms kullanılarak hazırladığımız anket formu sanal ortamda toplu haberleşme sitelerinden hedeflediğimiz her kesime ulaştırıldı ve toplam 402 katılımcı elde edildi. Katılımcıların anket sorularına verdiği cevaplar ile MRONJ ile ilgili tutumları değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics kullanılmıştır. Kategorik veriler, sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre katılımcıların %62,5'i lisans eğitimi sürecinde MRONJ ile alakalı yeterli eğitim aldıklarını düşünmektedir. Ağız diş ve çene cerrahları haricindeki katılımcıların denosumab grubu ilaçların MRONJ'a sebep olabileceği konusundaki bilgileri eksik olarak görülmüştür. 10 yıldan uzun süredir mesleğini yapan diş hekimlerinde MRONJ bilgisi ve farkındalığı daha düşük olarak görülmüştür. Özellikle 10 yıldan uzan süredir hekimlik yapanların, özel uzmanlık eğitimi olmayanların ve diş hekimliği 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin MRONJ ile alakalı bilgi ve farkındalık derecesinin yeterli olmadığı görülmüştür. Önemli ve kontrolü zor olan klinik tablolara yol açabilen MRONJ ile alakalı klinik ve teorik eğitiminde bazı değişikliklerin ve yeniliklerin yapılması ve ya özel eğitimlerin planlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Medication‐related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) is a negative drug side effect, which is actually quite rare but frequently encountered in recent years, especially seen with necrotic bone in the maxillofacial regions of patients. Incorrect or incomplete patient medication history and incorrect treatment can have serious consequences. The aim of this study was to evaluate the attitudes of dentists and 4th and 5th year dental students towards medication‐related osteonecrosis of the jaw (MRONJ) according to their education level and experience. The survey form, which we prepared using Google Forms, was delivered to every segment we targeted through mass communication sites in the virtual environment and a total of 402 participants were obtained. The answers given by the participants to the survey questions and their attitudes towards MRONJ were evaluated. Within the scope of the study, IBM SPSS Statistics was used for statistical analysis. Categorical data were expressed as numbers and percentages. According to the results of our study, 62.5% of the participants think that they received sufficient training related to MRONJ during their undergraduate education. Except for oral and maxillofacial surgeons, the information of the participants that denosumab group drugs can cause MRONJ was seen as incomplete. Dentists who have been practicing their profession for more than 10 years have lower knowledge and awareness of MRONJ. It has been observed that the level of knowledge and awareness of MRONJ is not sufficient, especially for those who have been practicing medicine for more than 10 years, those who do not have specialty training, and 4th and 5th year dentistry students. It is necessary to make some changes and innovations in the clinical and theoretical education related to MRONJ, which can lead to important and difficult to control clinical pictures, or to plan special trainings.