Ergonomik risk analizi yöntemlerinin incelenmesi: İnşaat sektörüne yönelik bir uygulama
Examination of ergonomic risk analysis methods: An application to the construction sector
  1. Tez No: 790882
  2. Yazar: OSMAN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, İnşaat Mühendisliği, Public Health, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İnşaat, Ergonomi, Reba, Owas, Occupational Health and Safety, Construction, Ergonomics, Reba, Owas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnsanın vücut yapısına bağlı ve çevre koşullarına bağlı olarak etkileşimlerini inceleyen ve bu etkileşimler sayesinde, fiziksel ve psikososyal sorunların azaltılmasını ve engellenmesi için çalışmalar yapar. Ergonomi çeşitli kaynakları ve bu kaynakları hakkında önemli riskleri ortaya çıkar. Risklerden önce yapılan işlemlerin iş sağlığı ve güvenliği açısından tedbirlerin alınması gerektiği hakkında bilgiler verilmelidir. Ergonominin çeşitli yöntemleri ve amaçları vardır. Bunların en önemli olursa olan çevre ve insan arasındaki uyumu iyileştirme öğrenerek davranış biçimleridir. İnşaat sektörü gibi alanların ergonomik risk değerlendirme faktörleri oldukça geniş yer kaplar. Yapılan işin sürekli olması ya da vücutta gelişen rahatsızlıklarının iyileştirilmesi gibi hedefli olan ergonomi alanı analiz yaparak kişiye ev ya da çalışan işçiye daha uygun yöntemler sağlar. Bu yöntemler sayesinde hem inşaat sektörü hem de diğer alanların vücut duruşları hakkında doğru bir şekilde olması hedeflenir. İşçilerin çalıştığı ortamdaki kazaları önlemek amaçlı geliştirilen bu yöntemler: REBA, QEC, RULA ve OWAS gibi çeşitli analiz değerlendirmeleri yapılan yöntem şekilleri vardır. Bu yöntemlerle risk değerlendirmeler yapılır. Yapılan risk değerlendirme sonuçlarında mantık çevresinde incelenerek ölçümlerin inşaat sektöründeki hizmet verme şeklini ve çalışan kişinin risk değerlendirme sonuçlarına göre iyileştirme politikaları izlenmesi göz önünde bulundurulmuştur. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da çeşitli zararlı gazlar vardır bu gazların salınım yapması vücuda ve çevreye etkisi büyük oranda tehlikeler bulundurur. Bunun sonucunda şimdi büyük sağlık sorunları sebep olan kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları (KİSR)gibi problemlere yol açabilir. Bu rahatsızlıklarda çalışan nüfusun daha fazla inşaat sektöründe yakalanma riski vardır. Risklerin önüne geçilebilmesi için sağlık problemleri belirli periyotlarla izlenip ve uygun tedavi şekli yapılmalıdır. Kişide oluşan bu rahatsızlıklar kalıcı veya geçici olabilir. Çalışan kişinin iş ortamı, iş kalitesi gibi durumlar belirleyici faktörler arasında yerini alır. Uygun olmayan duruş pozisyonunda çalışan kişilerde sıklıkla rastlanan bel, el, omuz gibi uzuvların sakatlık durumları meydana gelir bunların olmaması için risk faktörlerini tespit edilerek ve ergonomik yöntemlerle bu risk faktörlerini en aza indirmek hedeflenir. Bu yöntemlere uygun olmazsa kişilerde ağrı ve uzun kayıpları gibi büyük risk faktörleri meydana gelir. İnşaat sektöründe sık kullanılan REBA ve OWAS gibi yöntemlerin sayesinde araştırmalar yapılarak gerekli skor puanlaması göz önünde bulundurulur. Bu sayede inşaatta çalışan kişilerin ve çevredeki olumsuzluklara karşı önlem alınmış olur. Hedeflenen yöntemleri etkin bir şekilde kullanmak çalışan işçinin verimini arttırır.
Özet (Çeviri)
It examines the interactions of people depending on their body structure and environmental conditions, and works to reduce and prevent physical and psychosocial problems through these interactions. Ergonomics various sources and important risks about these sources emerge. Information should be given about the need to take measures in terms of occupational health and safety of the transactions carried out before the risks. Ergonomics has various methods and purposes. The most important of these is the behavior patterns by learning to improve the harmony between the environment and people. Ergonomic risk assessment factors of areas such as the construction industry take up quite a lot of space. The ergonomics field, which is targeted such as the continuity of the work done or the improvement of the ailments that develop in the body, provides more suitable methods for the person at home or the worker by analyzing. Thanks to these methods, it is aimed to be correct about the body postures of both the construction sector and other fields. These methods, which were developed to prevent accidents in the workplace of the workers: There are various forms of analysis and evaluations such as REBA, QEC, RULA and OWAS. Risk assessments are made with these methods. The results of the risk assessments were examined in a logical manner and the way the measurements were provided in the construction sector and the improvement policies were taken into consideration according to the risk assessment results of the employee. As in our country, there are various harmful gases in the world, and the release of these gases poses great dangers to the body and the environment. As a result, it can lead to problems such as musculoskeletal disorders (MSD), which are now causing major health problems. The population working in these ailments has a higher risk of being caught in the construction sector. In order to prevent risks, health problems should be monitored periodically and appropriate treatment should be applied. These ailments may be permanent or temporary. Conditions such as the work environment of the employee and the quality of work are among the determining factors. Injury of limbs such as waist, hands and shoulders, which are frequently encountered in people working in inappropriate postures, occur, and it is aimed to minimize these risk factors by determining the risk factors to prevent them and by ergonomic methods. If these methods are not suitable, great risk factors such as pain and long losses occur in people. Thanks to the methods such as REBA and OWAS, which are frequently used in the construction industry, researches are made and the necessary score scoring is taken into consideration. In this way, precautions are taken against the negativities of the people working in the construction and the environment. Using targeted methods effectively increases the productivity of the worker.