Şırnak ilinde çalışan sağlık profesyonellerine yönelik şiddetin, mesleki profesyonel tutumlarına ve tükenmişlik düzeylerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of violence against health professionals working in sirnak on their professional attitudes and burnout levels
- Tez No: 790898
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER BERNA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, şiddet, meslekte profesyonel tutum, tükenmişlik, Nursing, violence, professional attitude in the profession, burnout
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmada Şırnak İlinde çalışan sağlık profesyonellerinin şiddete maruz kalma sıklıklarının, tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi; şiddetle mesleki profesyonel tutumları ve tükenmişlik ilişkisinin değerlendirilmesi ile bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Şırnak Devlet Hastanesi (400), İdil Devlet Hastanesi (130), Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'nde (400) çalışan 930 sağlık profesyoneli, örneklemini ise olasılıksız örneklem yöntemlerinden olan gelişigüzel örneklem yöntemi ile seçilen 310 sağlık profesyoneli oluşturmuştur. Araştırmanın verileri,“Sosyo-Demografik ve Araştırma ile İlgili Sorular Formu”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ)”ve“Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri (MPTE)”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 29,71±4,9, aylık fazla mesai çalışma saati ortalaması 64,56±3,58 olarak bulunmuştur. 161'i (%51,9) çalıştığı kurumda şiddete uğramış, 143'ü (%73,3) sözel şiddete maruz kalmıştır. Şiddete maruz kalanların 138'i (%44,5) beklemeye tahammülsüzlük nedeniyle şiddete maruz kalmış, şikâyette bulunanlardan 102'sinin (%32,9) şikâyeti sonucunda hiçbir şey yapılmamış, 54'ünün (%61,4) şikâyeti sonucunda hiçbir ceza verilmemiş ve şiddet uygulayan serbest bırakılmıştır. 135'inin (%72,2) şiddet sonrası çalışma isteği azalmış, şiddete maruz kalanların 160'ı (%83,3) şiddete maruz kaldıktan sonra yöneticilerden destek görmemiştir. Yaş ile MTÖ alt boyutları arasında negatif, MPTE toplam puan ortalaması ile pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada katılımcıların MPTE toplam puan ortalaması ile MTÖ duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık alt boyutu puan ortalaması arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki görülmüştür. MTÖ alt boyutlarının farklı değişkenlerde anlamlı farklılık gösterdiği bulunmakla birlikte duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın şiddet sonrası istifa etmeyi ve mesleki bırakmayı düşünenlerde anlamlı olarak yüksek çıktığı, kişisel başarısızlık alt boyutunun şiddet ile ilgili sorulardan etkilenmediği görülmüştür. MPTE'nin farklı değişkenlerde anlamlı farklılık gösterdiği bulunmakla birlikte şiddet nedeni ile mesleği bırakmayı düşünmeyenlerde anlamlı olarak yüksek çıktığı bulunmuştur. Sonuç: Şiddetin ve etkilerinin tükenmişliğin alt boyutları olan duygusal tükenme ve duyarsızlaşmayı daha fazla etkilediği görülmüştür. Mesleki profesyonelliğin ise şiddetten etkilenmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların MPTE toplam puanları arttıkça daha az duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık yaşadığı görülmüştür. Çalışmamızda sağlıkta şiddetin artmasını önlemek için sağlıkta şiddete karşı uygulanan cezaların artırılması, sağlıkta şiddete ilişkin tek ve kapsamlı bir düzenleme bulunmaması ve yasa maddelerinin çok dağınık ve çeşitli kanunlar arasına serpiştirilmiş olması sebebi ile tek bir kanun içinde yer verilerek yasa uygulayıcılarının farkındalıklarının arttırılmasının sağlanması, sağlık profesyonellerine şiddet uygulan kişilere caydırıcı cezaların verilmesi, medyanın sağlık camiasına bakış açısının değişmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve bununla ilgili düzenli eğitimlerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the frequency of exposure to violence and burnout level of health professionals working in Şırnak Province, to evaluate the relationship between violence and professional attitudes and burnout, and to determine the factors affecting them. Materials and Methods: The population of the research was Şırnak State Hospital (400), İdil State Hospital (130), Dr. 930 health professionals working at Selahattin Cizrelioğlu State Hospital (400), and the sample consisted of 310 health professionals selected by random sampling method, which is one of the improbable sampling methods. The data of the study were collected by using the“SocioDemographic and Research-Related Questions Form”,“Maslach Burnout Scale (VTS),”and“Professional Attitudes in Occupation Inventory (MPTE)”. Results: The mean age of the participants in the study was 29.71±4.9, and the average monthly overtime working hours were 64.56±3.58. 161 (51.9%) were subjected to violence in the institution where they work, and 143 (73.3%) were exposed to verbal violence. 138 (44.5%) of the victims of violence were exposed to violence due to intolerance to wait, nothing was done as a result of the complaints of 102 (32.9%) of the complainants, and no punishment was given as a result of the complaints of 54 (61.4%), and the perpetrator was released. 135 (72.2%) of them had decreased desire to work after the violence, and 160 (83.3%) of those who were exposed to violence did not receive support from their managers after being exposed to violence. A negative correlation was found between age and MBI sub-dimensions, and a weak and positive correlation with MPTE total score average. In the study, a iv moderately significant negative correlation was observed between the MPTE total score average of the participants and the MBI emotional exhaustion, depersonalization, and personal failure sub-dimension mean score. Although the MBI sub-dimensions differed significantly in different variables, it was observed that emotional exhaustion and depersonalization were significantly higher in those who thought about resigning and quitting their profession after the violence. The personal failure sub-dimension was not affected by questions about violence. Although it was found that MPTE differed significantly in different variables, it was found to be significantly higher in those who did not plan to leave the profession due to violence. Conclusion: It has been observed that violence and its effects affect emotional exhaustion and depersonalization, sub-dimensions of burnout. It has been determined that professional professionalism is not affected by violence. As the participants' MPTE total scores increased, they experienced less emotional exhaustion, depersonalization, and personal failure. In our study, in order to prevent the increase in violence in health, and increase the penalties against violence in health, there is no single and comprehensive regulation on violence in health. Because the laws are scattered among various laws, ensuring that the awareness of law enforcement is increased by including them in a single rule, violence against health professionals. It is recommended that deterrent punishments be given to the people who are applied, and necessary studies should be carried out to change the perspective of the media on the health community. Regular training should be given about this.