Farklı işitme eşiklerinin ses parametreleri üzerindeki etkisinin objektif ve subjektif olarak değerlendirilmesi
Objective and Subjective Evaluation of the Effect of Different Hearing Thresholds on Sound Parameters
- Tez No: 790915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Akustik Analiz, İşitme Kaybı, Ses Değerlendirilmesi, Acoustic Analysis, Hearing Loss, Sound Evaluation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Amaç: Farklı işitme eşiklerinin ses parametreleri üzerindeki olası etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Aralık 2021 ile Ocak 2023 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'na işitme kaybı ile başvuran hastalardan her gruba 30 gönüllü dahil edilerek, işitme eşiklerine göre 5 grup oluşturuldu. Odyometri sonuçlarına göre grup 1 normal işiten(70 dB) bireylerden oluştu. İşitme ve fonasyon sistemlerine ait semptomlar sorgulandı. Tüm hastaların ses kalitesi özelliklerinin değerlendirilmesinde GRBAS algısal skalası kullanıldı. Hastaların larengeal fonksiyonel anatomisi ve vokal kıvrım mukozal karakteristikleri videolaringostroboskopi ile değerlendirildi. Alınan ses kayıtları ile yapılan akustik analizde jitter, shimmer, temel frekans, harmonik gürültü oranı parametreleri belirlendi. Katılımcıların kendi ses sorunları ile ilgili değerlendirmeleri SHE-10 anketi ile yapıldı. Bulgular: Grup 1'de ses sorunları diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak daha az saptandı. Grup 5'de ses problemi ve bağırma oranı diğer gruplardan anlamlı olarak daha yüksekti. Gruplar gürültülü ortamlarda konuşma, boğaz temizleme, balgam, öksürük ve boğazda yapışıklık hissi durumları bakımından benzerdi. GRBAS skalasında grup 5'e ait grade, roughness, asthenia ve total score değerleri anlamlı olarak daha yüksekti. Breathiness ve strain değerleri bakımından ise farklılık saptanmadı. Videolaringostroboskopi değerlendirmesine göre grup 5'te yer alan katılımcıların regülarite ve total skor değerleri grup 1, 2 ve 3'e göre daha yüksek bulundu. Glottik kapanma, mukozal dalga, simetri ve vibrasyon amplitüd değerleri bakımından ise farklılık saptanmadı. Gruplar arasında maksimum fonasyon zamanı(MPT) değeri açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Grup 5'de shimmer parametresi grup 1, 2 ve 3'ten anlamlı olarak daha yüksekti. Grup 5'de F(0) değerleri grup1, 2 ve 3'ten anlamlı olarak daha yüksekti. Grup 1, 2 ve 3'te grup 5'e kıyasla; grup 1'de yer alan katılımcıların grup 4'e kıyasla HNR değerleri daha yüksek bulundu. Grup 5'de yer alan katılımcıların SHE-10 değerleri diğer gruplarda yer alan katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Hastaların işitme kaybı seviyesi arttıkça ses şiddetini artırdıkları saptandı. Seste kabalılık, gerginlik ve toplam GRBAS skor değerleri işitme kaybı ileri derece olan hastalarda daha yüksekti. Bu sonuç işitme kaybı ileri seviyelerde olduğunda ses kalitesinin bozulabileceğini düşündürdü. İleri derece işitme kaybına sahip hastalarda artan shimmer değeri nöromotor kontroldeki sorunlardan kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: It was aimed to evaluate the possible effect of different hearing thresholds on sound parameters. Materials and Methods: Between December 2021 and January 2023, 30 volunteers were included in each group from the patients who applied to Aydın Adnan Menderes University Hospital, Department of Ear Nose and Throat Diseases, and 5 groups were formed according to their hearing thresholds. According to the audiometry results, group 1 has normal hearing (70 dB). The symptoms of the auditory and phonation systems were questioned. The GRBAS perceptual scale was used to evaluate the voice quality characteristics of all patients. The laryngeal functional anatomy and vocal fold mucosal characteristics of the patients were evaluated with videoingostroboscopy. In the acoustic analysis made with the sound recordings, jitter, shimmer, fundamental frequency, harmonic noise ratio parameters were determined. The participants' own voice problems were evaluated with the SHE-10 questionnaire. Results: Voice problems were found significantly less in group 1 compared to other groups. Voice problems and shouting rates were significantly higher in Group 5 than the other groups. The groups were similar in terms of speaking in noisy environments, throat clearing, sputum, cough, and a feeling of stickiness in the throat. Grade, roughness, asthenia and total score values of group 5 were significantly higher in the GRBAS scale. No difference was found in terms of breathiness and strain values. According to the videolaryngostroboscopy evaluation, the regularity and total score values of the participants in group 5 were found to be higher than groups 1, 2 and 3. There was no difference in terms of glottic closure, mucosal wave, symmetry and vibration amplitude values. There was no significant difference between the groups in terms of maximum phonation time (MPT) value. The shimmer parameter in group 5 was significantly higher than group 1, 2 and 3. F(0) values in group 5 were significantly higher than groups 1, 2 and 3. Compared to group 5 in groups 1, 2 and 3; Participants in group 1 had higher HNR values compared to group 4. The SHE-10 values of the participants in group 5 were found to be higher than the participants in the other groups. Conclusion: It was determined that as the hearing loss level of the patients increased, they increased the sound intensity. Loudness, tension and total GRBAS score values were higher in patients with severe hearing loss. This result suggested that the sound quality may deteriorate when the hearing loss is at advanced levels. Increased shimmer value in patients with severe hearing loss may be caused by problems in neuromotor control.