Dünyada ve Türkiye'de Slow Food hareketi: Tarsus Yeryüzü Pazarı örneği
Slow Food movement in the World and in Turkey: The example of Tarsus Earth Market
  1. Tez No: 790946
  2. Yazar: MÜGE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE KANTAR DAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Slow Food, Yeryüzü Pazarı, Çiftçi Pazarı, Tarsus, Slow Food, Earth Market, Farmers Market, Tarsus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Slow Food; iyi, temiz ve adil gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi; yerel kültürün bir parçası olan ve duyuları tatmin eden taze kokulu mevsimsel gıdalar olarak tanımlanır. Temiz; çevreyi, hayvanları ve insan sağlığını tehlikeye atmayan gıda üretimi ve tüketimi olarak ve adil ise tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlar ve üreticiler için adil şartlar ve ücretler olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada Dünyada ve Türkiye'de Slow Food hareketinin felsefesini, ilkelerini, tarihsel gelişimini ve yapısını ortaya koymak; Slow Food hareketinin bir parçası olan Tarsus Yeryüzü Pazarı oluşumunu üretici ve tüketici boyutuyla incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 30 üretici ve 40 tüketici olmak üzere toplam 70 kişi ile bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Slow Food Hareketi ve Yeryüzü Pazarı üretici ve tüketiciler tarafından ilgi ile karşılanmaktadır. Ancak gerek üreticiler gerekse tüketiciler konuyla ilgili çok fazla bilgiye sahip değildirler. Pazarda yer alan üreticiler pazarın amacı, özelikleri vb. konular hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Özellikle tüketici boyutunda, ürünler çoğunlukla temiz içerikli olduğu için tercih edilirken, pahalı olması da eleştirilmektedir. Bu durum pazarın sürdürülebilirliği için tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle üretici ve tüketici boyutu açısından farkındalık çalışmaları yapılarak pazarın daha fazla kitleye ulaşması ve sürdürülebilir olması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Slow Food; It appears as good, clean and fair food. It is defined as fresh-smelling seasonal foods that are part of the good local culture and satisfy the senses. Clean; It is defined as the production and consumption of food that does not endanger the environment, animals and human health, and if it is fair, accessible prices for consumers and fair conditions and wages for producers. In this study, to reveal the philosophy, principles, historical development and structure of the Slow Food movement in the world and in Turkey; It is aimed to examine the formation of the Tarsus Earth Market, which is a part of the Slow Food movement, in terms of producer and consumer. For this purpose, individual interviews were conducted with a total of 70 people, including 30 producers and 40 consumers. According to the findings of the research, the Slow Food Movement and the Earth Market are met with interest by producers and consumers. However, both producers and consumers do not have much information on the subject. Producers in the market (the purpose of the market, features, etc.) doesn't have enough knowledge about the subject. Especially at the consumer level, while the products are mostly preferred because they contain clean ingredients, they are also criticized for being expensive. This situation poses a threat to the sustainability of the market. For this reason, awareness studies should be carried out in terms of producer and consumer dimensions, and it should be ensured that the market reaches more people and is sustainable.