Yükseköğretim mezunu genç işsizlerin sosyoekonomik durumlarına yönelik nitel bir çalışma: Ankara ili örneği
A qualitative study on the socioeconomic status of youth unemployed who have graduated from higher educated: The case of Ankara province
  1. Tez No: 790992
  2. Yazar: KÜBRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Genç İşsizlik, Türkiye'de Genç İşsizlik, Unemployment, Youth Unemployment, Youth Unemployment in Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde yaşanan küreselleşmeyle yalnızca gelişmekte olan ülkelerin değil gelişmiş ülkelerin de en büyük sosyoekonomik sorunlarından biri olarak kabul edilen işsizlik ve işsizliğin en çok etkilediği dezavantajlı gruplar içinde yer alan gençlerin dahil olduğu genç işsizliği, ülkelerin tartıştığı ve çözüm aradığı küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu ülke karşı karşıya kaldığı bu sorunla mücadele etmek için çeşitli sosyal politikalar uygulamakta ve istihdamı artırmaya yönelik birtakım düzenlemelere gitmekte ancak mevcut durumda genç işsizliği sorunu devam etmekte ve önemi korumaktadır. Bu araştırmanın amacı, üniversite mezunu gençlerin bireysel ve toplumsal perspektifte yaşadığı işsizlik deneyimlerini betimleyerek işsizlik sorununun azaltılmasına yönelik olarak uygulanan aktif istihdam politikalarının etkinliğini öğrenmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup İŞKUR'a kayıtlı Ankara ilinde ikamet eden üniversite mezunu kadın ve erkek toplam 17 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmanın amacına uygun biçimde açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme formunda soruların açık ve anlaşılır olmasına, katılımcıları yönlendirmemesine dikkat edilerek yapılan literatür taramasına uygun bir biçimde hazırlanmıştır. Görüşmelerde genç işsizlerin yaşadıkları sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunların neler olduğu, işe girişte karşılaştıkları sorunlar, bir işe sahip olmalarının önemi ve aldıkları eğitim yönelik bulgular elde edilmiştir. Bulgular neticesinde gençlere yönelik aktif istihdam politikalarının geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization experienced in the world, youth unemployment, including the youth, who are among the most guilty groups of hatred and unemployment, which is considered one of the biggest socio-economic problems not only of developing schools but also of developed schools, is managing the environment as a problem that countries discuss and provide solutions for. Most countries have faced this problem, implement various social policies and adopt architectural features to increase employment, but the current youth unemployment problem continues and maintains its importance. The aim of this study is to describe the marriage experiences of university graduates from an individual and social perspective and to obtain active employment policies implemented for the abolition of looting. Qualitative research method was used in the research and observation interviews were conducted with a total of 17 university graduates, male and female, residing in Ankara, registered with İŞKUR. In accordance with the purpose of the research, a semi-recipient interview formula consisting of open-ended questions was prepared. It has been prepared in accordance with the use of the literature in order to make the interview questions clear and understandable and to pay attention to directing their work. In the interviews, it was obtained about the social, psychological and economic damages experienced by the young unemployed, the problems they face in getting a job, the importance of having a job and the training it includes. Findings structures varied according to the characteristics of active business boundaries for young people.