Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencilerinin iş bulma ve gelecek kaygısı algılarının karşılaştırılması
A comparison of the perceptions of job finding and future anxiety of students of Ağrı İbrahim Çeçen University
  1. Tez No: 932459
  2. Yazar: TUBA DIŞBUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, İş Bulma Kaygısı, Gelecek Kaygısı, İşsizlik, Genç İşsizliği, Anxiety, Job Finding Anxiety, Future Anxiety, Unemployment, Youth Unemployment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Küresel bir sorun haline gelen işsizlik ve işsizliğin beraberinde getirmiş olduğu geleceğe dair kaygının genç yetişkinleri olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Özellikle ülkemizde genç nüfus oranının fazlalığı yükseköğretimde eğitimine devam eden ve mezun gençlerin sayısını hızla artması genç işsizliğini artırmakta dolayısıyla bu durum üniversite öğrencilerinin iş bulma kaygılarını ve gelecek kaygısı algılarını etkilemektedir. Ülkelerin sosyo ekonomik kalkınmalarında en önemli göstergelerden biri eğitimli insan gücüdür. Bu gücün doğru ve aktif kullanılmaması gelecek nesillerin sürekli bir kaygı halinde olmasına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin Spor Bilimleri Fakültesi İslami ilimler Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulunda öğrenim görmekte olan öğrencilerinin iş bulma kaygısı ve gelecek kaygı algıları incelenmiştir. Bu araştırmada, mevcut durumu ortaya çıkartmayı amaçlayan betimsel taramaya (survey) ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem kullanılmıştır. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin öğrencileri evren olarak kabul edilmiş, bu evreni temsil etmesi için Spor Bilimleri Fakültesi, İslami ilimler Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulundan 408'i kadın, 263'ü erkek öğrenci olmak toplam 671 öğrenci gönüllülük esasına göre örnekleme alınmıştır. Araştırmada öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“Gelecek Kaygısı Ölçeği”ve“İş Bulma Kaygısı ölçeği”uygulanmıştır. Veriler SPSS 26 istatistik Paket programında analiz edilmiş, katılımcıların iş bulma kaygısı ile gelecek kaygısı algıları değerlendirilmiştir. Çalışmanın istatiksel analizlerinde parametrik testler kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler (frekans, yüzdelik dağılım); Katılımcıların iş bulma kaygısı ve gelecek kaygısı düzeyleri ile cinsiyet, yaş, ekonomik durum, fakülte, sınıf, bölüm ve iş beklentisi değişkenleri arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve anlamlı çıkan farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için ise Post-Hoc analizlerinden Gabriel çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that unemployment, which has become a global problem, and the anxiety about the future brought about by unemployment negatively affect young adults. Especially in our country, the high rate of young population and the rapid increase in the number of young people continuing their education in higher education and graduates increase youth unemployment, thus affecting university students' anxiety about finding a job and their perceptions of future anxiety. One of the most important indicators in the socio-economic development of countries is educated manpower. Failure to use this power correctly and actively causes future generations to be in a state of constant anxiety. In this direction, the job finding anxiety and future anxiety perceptions of the students studying at the Faculty of Sports Sciences, Faculty of Islamic Sciences and School of Foreign Languages of Ağrı İbrahim Çeçen University were examined. In this study, a descriptive survey and a Ağrı İbrahim Çeçen University were accepted as the population, and a total of 671 students (408 female and 263 male students) from the Faculty of Sports Sciences, Faculty of Islamic Sciences and School of Foreign Languages were included in the sample on a voluntary basis. In the study,“Personal Information Form”,“Future Anxiety Scale”and“Job Finding Anxiety Scale”were applied to the students. The data were analyzed in SPSS 26 package program and the participants' perceptions of anxiety about finding a job and future anxiety were evaluated. Parametric tests were used in the statistical analysis of the study. In the analysis of the data obtained, descriptive statistics (frequency, percentage distribution); Independent Sample T Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to determine the differences between the participants' job finding anxiety and future anxiety levels and gender, age, economic status, faculty, class, department and job expectation variables, and Gabriel multiple comparison test from Post-Hoc analysis was used to determine from which groups the significant difference originated.