Sağlık kurumlarında çalışan personelin hizmet içi eğitim tutumu ile iş tatmini düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of in-service training attitudes and job satisfaction levels of personnel working in health institutions
  1. Tez No: 791000
  2. Yazar: İZZET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim, İş Tatmini, Sağlık Kurumları, Sağlık Personeli, In-Service Training, Job Satisfaction, Health Institutions, Health Personnel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı, sağlık kurumlarında çalışan personelin hizmet içi eğitim tutumu ile iş tatmini düzeylerinin araştırılmasıdır. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Hizmet İçi Eğitim Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeğinin yer aldığı anket formu uygulanarak toplanmıştır. Tarama yönteminin kullanıldığı bu araştırmada; evren Ankara Şehir Hastanesinde çalışan 11974 personelden oluşmaktadır. Çalışma, tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenen sayının üzeri olarak 412 kişilik örneklem üzerinde yürütülmüş, SPSS 26 ve SPSS AMOS 26 programları kullanılarak analiz yapılmıştır. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Kruskal Wallis Testi, Bağımsız Örneklem t Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre; sağlık personellerinin hizmet içi eğitim tutumları ile iş tatminleri arasında zayıf düzeyde bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, sağlık personellerinin hizmet içi eğitim tutumundaki 1 birimlik artışın iş tatminini 0,305 birim arttırdığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak sağlık personellerinin iş tatminlerini artırmaya yönelik; hizmet içi eğitimlerin her yıl güncellenerek eğitimlerin farklı kişiler tarafından farklı yöntemlerle verilmesi yoluna gidilebilir, eğitimlerin nasıl verilmesi gerektiğine dair sağlık personellerinin görüşleri alınabilir, sağlık personellerinin ihtiyaç ve beklentileri mevzuat çerçevesinde karşılanmaya çalışılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to investigate the in-service training attitude and job satisfaction levels of the personnel working in health institutions. Data vere collected by applying a questionnaire including Introductory Information Form, In-Service Training Scale and Job Satisfaction Scale. In this study, in which the screening method was used the universe consisted of 11974 personnel working in Ankara City Hospital. The study was carried out on a sample of 412 people, above the number determined according to the stratified sampling method, and the analysis was carried out using SPSS 26 and SPSS AMOS 26 programs. Descriptive statistics, Confirmatory Factor Analysis, Kruskal Wallis Test, Independent Sample t Test, Pearson Correlation Analysis and Regression analysis were used in the analyzes. According to the findings, it has been determined that there is a weak relationship between the in-service training attitudes of health personnel and their job satisfaction. In addition, it was concluded that an increase of 1 unit in the in-service training attitude of health personnel increases job satisfaction by 0,305 units. As a result, in order to increase the job satisfaction of health personnel, in-service trainings can be updated every year and training can be given by different people in different ways, opinions of health personnel can be obtained on how the training should be given and the needs and expectations of health personnel can be tried to be met within the framework of the legislation.