Nonobstrüktif azoospermik olguların testis dokusuna trombositten zengin plazmanın etkisinin in vitro araştırılması
In vitro investigation of the effect of platelet-RİCH plasma on testicular tissue of nonobstructive azoospermic cases
  1. Tez No: 791037
  2. Yazar: SUNAY ZENGİNER ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA SENA AYDOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Üroloji, Medical Biology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Male infertility, Testicular sperm extraction (TESE), Platelet rich plasma (PRP)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnfertilite, günümüzde üreme çağındaki çiftlerin % 10- 15' ini etkilemektedir ve bu oranın yaklaşık olarak %50'si erkeğe bağlı nedenlerden oluşur. Normal erkek fertilitesinin korunması morfolojisi normal, yeterli ve hareketli sperm üretimine dayanırken erkek infertilitesinin başlıca sebeplerinden biri, semende hiç sperm bulunmama durumu olan azoospermidir. Trombosit bakımından zengin plazma (TZP), trombosit yoğunluğu ile zenginleştirilmiş kandan türetilmiş bir üründür. TZP, trombosit kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), dönüştürücü büyüme faktörü (TGF-β), vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF), epidermal büyüme faktörü (EGF), insülin benzeri büyüme faktörleri (IGF-1) ve fibronektin gibi zengin büyüme faktörlerine sahiptir. TZP, büyüme faktörleri ve sitokinleri serbest bırakarak, insan hücre soylarında kök hücre proliferasyonunu ve farklılaşmasını sağlayarak anjiyogenez ve kök hücre stimülasyonunun etkilerini arttırır. Sitokinler, hücre fizyolojisi üzerinde pleiotropik etkilere sahip olan ve hemen hemen tüm çekirdekli hücreler tarafından üretilen otokrin veya parakrin faktör olarak hareket eden düzenleyici peptidlerdir. Testislerde, Sertoli ve germ hücreleri, TGF süper ailesinin üyeleri (örn., TGF-β'ler, aktivinler, inhibinler), trombosit kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), interlökinler (örn. 1, IL-6, IL-11), tümör nekroz faktörü (örn. TNF-α, Fas ligandı), interferonlar (örn. IFN-α, IFN-), FGF, sinir büyüme faktörü ve kök hücre faktörü (SCF, KIT-ligand veya çelik faktörü) üyeleri dahil olmak üzere çeşitli sitokinler üretir. Bu sitokinler, epitelyal döngü boyunca Sertoli ve germ hücreleri arasındaki bağlantının düzenlenmesi, seminifer epiteldeki germ hücre hareketinin düzenlenmesi ve germ hücre farklılaşması gibi hücresel süreçlere aracılık eder. Doku rejenerasyonu bağlamında kök hücre proliferasyonunu ve hücre farklılaşmasını uyaran yüksek seviyelerde çeşitli büyüme faktörleri içeren TZP, yakın zamanda doku rejenerasyonu için uygulanabilen biyolojik bir materyal olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle, TZP, rejeneratif tıpta hücre terapisi için umut verici yeni bir yaklaşımı temsil etmektedir. Çalışmamızda, non-obstrüktif azoospermi (NOA) tanısı almış infertil erkeklerden testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE) işlemi ile alınan testiküler dokudan elde edilen hücre süspansiyonu in vitro kültür ortamında TZP ile kültüre edilerek, TZP'nin germ hücrelerinin diferansiyasyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. TESE'de spermatozoa bulunan 4 olgu ile TESE negatif 10 NOA tanısı almış infertil hastadan alınan doku örneklerinden elde edilen hücre süspansiyonları vitro koşullarda uygun kültür ortamında TZP ile kültüre edilerek, spermatogenik hücreler üzerindeki etkileri, diferansiyasyona olan katkıları pre-mayotik (PLZF,VASA), mayotik (SYCP3, CREM) ve post-mayotik (PRM2, ACR) belirteçlerlerle incelendi.
Özet (Çeviri)
Today, infertility affects 10-15% of couples of reproductive age, and approximately 50% of this rate is due to male causes. While the morphology of maintaining normal male fertility is based on the production of normal, adequate and motile sperm, one of the main causes of male infertility is azoospermia, the absence of sperm in the semen. Platelet-rich plasma (PRP) is a blood-derived product enriched with platelet density. PRP has rich growth factors such as platelet-derived growth factor (PDGF), transforming growth factor (TGF-β), vascular endothelial growth factor (VEGF), epidermal growth factor (EGF), insulin-like growth factors (IGF-1) and fibronectin. . PRP enhances the effects of angiogenesis and stem cell stimulation by releasing growth factors and cytokines, enabling stem cell proliferation and differentiation in human cell lines. Cytokines are regulatory peptides that have pleiotropic effects on cell physiology and act as autocrine or paracrine factors produced by almost all nucleated cells. In testicles, Sertoli and germ cells, produce various cytokines include members of the TGF superfamily (e.g. TGFβs, activins, inhibins), platelet-derived growth factor (PDGF), interleukins (e.g. 1, IL-6, IL11), tumor necrosis factor (e.g. TNF-α, Fas ligand), interferons (e.g. IFN-α, IFN-), FGF, nerve growth factor and stem cell factor (SCF, KIT-ligand or steel factor). These cytokines mediate cellular processes such as the regulation of the junction between Sertoli and germ cells throughout the epithelial cycle, regulation of germ cell movement in the seminiferous epithelium, and germ cell differentiation. In our study, it was aimed to investigate the effects of PRP on the differentiation of germ cells by culturing the cell suspension obtained from testicular tissue obtained by testicular sperm extraction (TESE) from infertile men diagnosed with non-obstructive azoospermia (NOA) in vitro culture medium. Cell suspensions obtained from tissue samples obtained from 4 cases with spermatozoa in TESE and from 10 infertile patients diagnosed with TESE negative NOA were cultured in vitro with PRP in an appropriate culture medium, their effects on spermatogenic cells, their contribution to differentiation, pre-meiotic (PLZF, VASA), were analyzed with meiotic (SYCP3, CREM) and post-meiotic (PRM2, ACR) markers. As a result, the decrease in VASA and CREM expressions was found to be statistically significant when compared with the controls in the group that did not add PRP. In the patient groups, when compared to the control group, there was a statistically insignificant increase in the gene expressions of differentiation in the PRP-treated group compared to the group not treated with PRP. It was concluded that PRP can provide positive contributions to the treatment of infertility in non-obstructive azoospermia cases by considering the patient selection criteria.