Kesirler konusundaki farklı çözüm yollarını içeren çözümlü örneklerin bir web 2.0 aracı ile açıklanmasının beşinci sınıf öğrencilerinin başarısına, matematik tutumuna ve motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of worked-out examples involving different solutions through a web 2.0 tool on fifth grade students' achievement of fractions, attitudes and motivation towards mathematics
  1. Tez No: 791038
  2. Yazar: NEŞE GÖKDENİZ TAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇİĞDEM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çözümlü Örnekler, Web 2.0 Araçları, Farklı Çözüm Yolları, Kesirler Başarısı, Bilişsel Yük Kuramı, Worked-out Examples, Web 2.0 Tools, Different Solutions, Fraction achievement, Cognitive Load Theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Alan yazında yapılan çalışmalar öğrencilerin her sınıf düzeyinde kesir kavramını anlamakta güçlüklerinin olduğunu ortaya koymaktadır. Matematik dersinde zorluk yaşayan öğrenciler için önerilen öğretim yöntemlerinden biri olan çözümlü örnekler ile öğrencilere farklı çözüm yollarının sunulması öğrencilerin kesir kavramını öğrenmesine faydalı olabilir. Bu araştırmanın amacı, farklı çözüm yollarını içeren çözümlü örneklerin bir Web 2.0 aracı olan Nearpod uygulaması üzerinden öğretiminin beşinci sınıf öğrencilerinin kesirler başarısına, matematiğe karşı tutum ve motivasyonlarına etkisini incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul'da 2021-2022 eğitim yılında bir devlet ortaokulunun iki ayrı şubesinde eğitim gören yetmiş yedi beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu iki şube rastgele atanarak biri kontrol grubu, diğeri deney grubunu oluşturmuştur. Araştırma hem nitel hem nicel araştırmayı içeren desenlerden biri olan sıralı açıklayıcı karma desen kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında; nicel veriler kesirler başarı testi, matematiğe ilişkin motivasyon ve tutum ölçeği ile toplanmıştır. Nitel veriler uygulamanın etkililiğini belirlemek amacıyla öğrencilerin görüşme sorularına verdikleri yanıtlar ile toplanmıştır. Araştırmada elden edilen bulgulara göre uygulama sonrası deney ve kontrol grubunun son testleri karşılaştırıldığında, kesir başarı testi ön test puanları kontrol altına alındığında ise kesir başarı testi son test puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Uygulama sonrası deney ve kontrol grubu öğrencilerin son test Matematik Motivasyon Ölçeği ve Matematik Tutum Ölçeği puanları karşılaştırıldığında ön test puanları kontrol altına alındığında her iki değişken için yine deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda öğrenciler ile yapılan görüşme sonuçları da bu bulguları destekler niteliktedir. Görüşme yapılan öğrencilerden hepsi yapılan uygulamayı faydalı ve eğlenceli bulduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Studies in the literature reveal that students have difficulties in understanding the concept of fraction at every grade level. Presenting different solutions to students with worked-out examples, which is one of the recommended teaching methods for students who have difficulties in mathematics lessons, may be beneficial for students to learn the concept of fraction. The aim of this research is to examine the effects of worked-out examples involving different solutions through Nearpod application, a Web 2.0 tool, on fifth grade students' achievement of fractions, attitudes and motivations towards mathematics. The study group of the research consists of sevent seven fifth grade students studying in two separate classes of a public secondary school in Istanbul in the 2021-2022 academic year. These two classess were randomly assigned, one formed the control group and the other the experimental group. The research was conducted using sequential mixed design, which is one of the designs that includes both qualitative and quantitative research. During the data collection phase; quantitative data were collected with fractions achievement test, motivation and attitude scales towards mathematics. Qualitative data were collected with the answers given by the students to the interview questions in order to determine the effectiveness of the intervention. According to the findings obtained in the study, when the post-tests of the experimental and control groups were compared after the intervention, a significant difference was found in favor of the experimental group in terms of the fractions post-test scores when the Fraction achievement test pre-test scores were controlled. When the post-test Mathematics Motivation Scale and Mathematics Attitude Scale scores of the students in the experimental and control groups were compared after the intervention, it was found that there was a significant difference in favor of the experimental group for both variables when the pre-test scores were controlled. At the same time, the results of the interviews with the students also support these findings. All of the interviewed students stated that they found the intervention useful and entertaining.