Tıp eğitiminde mekanik CPR mankenlerin sayısallaştırılması ve yapılan masajın yapay zeka sınıflandırıcı ile başarımının belirlenmesi
Digitizing mechanical cpr mannequins in medical education and determining the performance of CPR with artificial intelligence classifier
  1. Tez No: 791063
  2. Yazar: TANER ÜNLÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELİH İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: ANN, CPR, Digital, Sınıflandırıcı, Tıp Eğitimi, ANN, CPR, Digitalization, Classifier, Medical Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Tıp alanında dijitalleşme hızla ilerlemektedir. Bu çalışmada ilk yardım eğitiminde kullanılan mankenlerin sensörler ve mikrodenetleyici kart ile birleştirilerek tasarlanan yazılım sayesinde anlık verilerin mobil ortamdan izlenmesi, yapay zeka sınıflandırıcı ile geri bildirim elde edilmesi sağlanacaktır. Günümüzde altmış yıl kadar önce Resusci Annie adında oyuncak bir bebekten esinlenerek tasarlanan manken ile ilk yardım eğitimi yapılmaktadır. İlk yardım eğitiminde kullanılan mankenlerin dijital ve mekanik olanları bulunmaktadır. CPR (Kardiopulmoner Resusitasyon), kalbi duran bir kişide kan dolaşımını ve solunumu çalıştırmak için uygulanan bir yöntemdir. Bu çalışmada kapsamlı bir CPR eğitim mankeni tasarlanmış elde edilen veriler yapay zeka sınıflandırıcı (ANN) ile değerlendirilmiş; ilk yardım eğitiminde uygulanan kalp masajının kalitesi, doğruluğu, uygulayıcı grupların performansı hakkında bilgi edinilmiştir. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre dünyada on yedi milyon kişi, ülkemizde üç yüz bin kadar kalp krizinden ölmektedir. Doğru bir kalp masajı uygulamasının göğüs kafesine dakikada 100-120 bası olması ve yapılan basının 5-6 cm derinliğe etki edecek şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu çalışmada mankende bulunan sensörden gelen değerler, uygulanan bası sayısı ve ağırlık ölçülmüştür. Elde edilen veriler anlık izlenmiştir. Uygulayıcıların yaş, boy, kilo, cinsiyet bilgileri alınarak elde edilen veriler yapay zeka sınıflandırıcıda değerlendirilmiştir. CPR eğitiminin yaygınlaştırılması ve kalp masajının doğru uygulanması sonucunda daha çok insanın yaşama tutunması sağlanabilevektir.
Özet (Çeviri)
Digitalization in medicine is advancing rapidly. This study aim that instant data will be monitored from the mobile environment and feedback will be gained from the artificial intelligence classifier by using the first aid training mannequins which were combined with sensors and microcontroller card and the designed software. Today, first aid training is carried out with a mannequin inspired by a doll named Resusci Annie 60 years ago. There are digital and mechanical models of mannequins used in first aid training. CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) is a method used to operate blood circulation and respiration in a person whose heart has stopped. In this study, a comprehensive CPR training mannequin was designed and the data obtained were evaluated with an artificial intelligence classifier. In this study, information was obtained about the quality and accuracy of the CPR applied in first aid training, and the performance of the practitioner groups. According to the WHO (World Health Organization) data, 17 million people in the world die from heart attack, up to 300 thousand in our country. A correct heart massage practice should be 100-120 pressure per minute on the chest and the pressure should be applied to a depth of 5-6 cm. In this study, the values coming from the sensor on the mannequin, the number of pressure applied and the weight were measured. Obtained data were monitored instantly. The data obtained by taking the age, height, weight and gender information of the practitioners were evaluated in the artificial intelligence classifier. Many lives will be saved by providing effective CPR training with correct CPR practice.