Farklı doz algoritmalarıyla bilgisayarlı tomografi çekimlerinde operatör odasında radyasyon dozlarının ölçülmesi ve çalışanlarının dozlarının karşılaştırılması
Measurement of radiation doses in the operator's room and comparison of the doses of the employees in computed tomography shoots with different dose algorithms
- Tez No: 791118
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALÇIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, düşük doz, operatör odası, radyasyon maruziyeti, standart doz, yüksek doz, Computed tomography, high dose, low dose, operator room, radiation exposure, standard dose
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Yüksek doz, normal doz ve düşük doz algoritmaları kullanılarak yapılan BT ile görüntüleme esnasında operatör odasındaki radyasyon dozlarının anlık ölçülmesi ve aynı zamanda radyasyon çalışanlarının maruz kaldığı radyasyon dozlarının ölçülerek bu dozların karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma hastanesinde Ağustos 2022 -Eylül 2022 tarihleri arasındaki farklı doz algoritmaları kullanılarak 130 hasta üzerinde yapılan Toraks BT çekimleri esnasındaki farklı 3 noktada manuel doz ölçerle yapılan doz ölçüm verilerinin, cihazdan alınan doz verilerinin ve şahsi dozimetre verilerinin karşılaştırılmasıyla gerçekleşti. Çalışmada BT cihazı, manuel doz ölçer ve şahsi dozimetre kullanıldı. Alınan ölçümler sonucu istatistiksel analiz yapılarak sonuca ulaşıldı. Bulgular: Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 57,6 ± 19,3 dür ve 130 hastanın 73'ü erkektir. (%55,7). Üç grupta operatör odası penceresi önü, kapı açılışı ve operatör odası içinde ölçülen ortam radyasyon dozu, yüksek doz grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek radyasyon dozları gözlemlenirken, düşük doz ve standart doz grupları arasında anlamlı bir fark görülmedi. Son aşamada personel dozimetrelerinin verileri toplandı. Kişisel dozimetre verileri incelendiğinde toplanan verilerin gruplar arasında anlamlı bir fark göstermediği görüldü. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular ışığında, yüksek doz algoritması ile yapılan görüntüleme esnasında operatör odasında yapılan ölçümlerde standart ve düşük doz algoritmalı görüntüleme esnasındaki ölçümlere ve incelemelere göre daha yüksek radyasyon bulunduğunu ve radyasyon varlığının daha uzun süre devam ettiğin sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to assess dose of ambient radiation in the operator room during CT imaging with high-dose, normal-dose and low-dose algorithms, as well as the measurement and comparison of radiation doses of technicians. Material and Method This study was conducted on 130 patients presented in CT unit of Ataturk University Research Hospital between August 2022 and September 2023. All radiation dose measurements were performed with manual receiver in three separate locations and in different time intervals during the Thorax CT imaging which performed using different dose algorithms. Radiation doses measured at these locations and time intervals then compared to personal dosimeters for three different dose algorithms. Results: The mean age of the study population was 57.6 ± 19.3 years, and 73 of the 130 patients were male. (55.7%). The ambient radiation dose measured in front of the operator room window, door opening and inside the operator room in the three groups showed that statistically significantly higher radiation doses were observed in the high dose group whereas there was no significant difference between the low dose and standard dose groups. Comparison of radiation dose measured by personnel dosimeter revealed no significant differences between the groups. Conclusion: : In our study we have found that the measurements performed in the operator room during imaging with the high-dose algorithm resulted higher radiations doses, compared to the measurements during standard and low-dose algorithm. We have also found that the presence of radiation lasted longer in examinations with high dose algorithm.