Sedanter kadınlarda pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu ve esneklik üzerine etkisi
The effects of pilates exercises on body composition and flexibility in sedentary women
  1. Tez No: 791211
  2. Yazar: RUKEN BOYBAY COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Sedanter, Vücut kompozisyonu, Esneklik, Pilates, Sedentary, Body composition, Flexibility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın amacı sedanter kadınlara uygulanan 6 haftalık pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu ve esneklik üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 20-35 yaş aralığında toplam 18 gönüllü sedanter kadın katıldı. Deney grubu (n:9 yaş:28.30±4.42) ve kontrol grubu (n:9 Yaş:28.70±5.41)olarak iki farklı grup oluşturuldu. Deney grubuna 6 hafta boyunca haftada 3 gün 60 dakikalık pilates egzersiz programı uygulandı. Pilates egzersizlerine başlamadan önce ve bittikten sonra ağırlık, vücut yağ yüzdesi, vücut sıvı oranı, vücut kas oranı değerleri ve esneklik değerleri ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizleri içinSPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Tanımlayıcı verilerin istatistiğinde ortalama ve standart sapma değerleri kullanıldı. Verilerin normal dağılıp dağılmadıklarını tespit etmek için Shapiro-Wilk Testi kullanıldı. Grupların anlamlığın değerlendirilmesi için IndependentSamples T Testi, grup içi karşılaştırmalar için PairedSamples T Testi kullanıldı. İstatistiksel sonuçlar p0.05). Sonuç olarak sedanter kadınlara uygulanan 6 haftalık pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu ve esneklik üzerinde pozitif etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of 6-week pilates exercises applied to sedentary women on body composition and flexibility. A total of 18 volunteer sedentary women between the ages of 20-35 participated in the study. Two different groups were formed as the experimental group (n:9 age: 28.30±4.42) and the control group (n:9 age: 28.70±5.41). A 60-minute pilates exercise program was applied to the experimental group 3 days a week for 6 weeks. Weight, body fat percentage, body water ratio, body muscle ratio and flexibility values were measured before and after Pilates exercises. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis of the data. Mean and standard deviation values were used in the statistics of descriptive data. The Shapiro-Wilk Test was used to determine the normality of the data. Independent Samples T Test was used to evaluate the significance of the groups, and Paired Samples T Test was used for in-group comparisons. Statistical results were evaluated at p0.05). As a result, it can be said that 6-week pilates exercises applied to sedentary women have a positive effect on body composition and flexibility.