Bruksizmi olan bireylerde eşik altı obsesif kompulsif belirtiler ve tik bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between subthressive obsessive compulsory symptoms and tic disorder in individuals with bruxism
  1. Tez No: 791362
  2. Yazar: AHMET ARİF ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, obsesyon, kompulsiyon, sınıflama, Bruxism, obsession, compulsion, classification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışmayla bruksizm ile obsesif kompulsif semptomatoloji arasındaki ilişkinin araştırılması ve OKSB çerçevesinde bruksizmin tanımlanıp tanımlanamayacağı sorusuna cevap bulunması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya anamnez ve yapılan klinik muayene doğrultusunda Bruksizm tanısı alan 18-65 yaş arası çalışmaya katılmaya gönüllü Bruksizm tanılı 80 hasta, DSM-5'e göre yapılan klinik değerlendirmede OKB tanısı alan 18-65 yaş arası çalışmaya katılmaya gönüllü 78 OKB tanılı hasta ve sosyodemografik açıdan hasta gruplarıyla eşleşen, ruhsal bozukluğu olmayan ve çalışmaya katılmaya yazılı onay veren 82 sağlıklı gönüllü alındı. Tüm gruplardaki katılımcılara Bruksizm Anketi, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi, Hasta Sağlık Anketi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu Testi uygulandı. Psikiyatrist tarafından Yale Genel Tik Ağırlığını Derecelendirme Ölçeği hasta ile bireysel psikiyatrik görüşme sırasında dolduruldu. Bruksizm grubunda yapılan klinik muayene sonrasında Bruksizm Değerlendirme Formu diş hekimi tarafından dolduruldu. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Gruplar obsesif kompulsif belirti puanları açısından karşılaştırıldığında MOKSKL puanı ve Kontrol Etme, Temizlik, Yavaşlık, Kuşku ve Ruminasyon alt ölçek puanları gruplar arası anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Grupların anksiyete ve depresyon puanları istatistiksel olarak kontrol edildiğinde OKB grubunda diğer gruplara kıyasla MOKSKL puanı ve Temizlik, Yavaşlık, Kuşku, Kontrol Etme ve Ruminasyon alt ölçek puanlarında anlamlı fark saptanmıştır. Grupların anksiyete ve depresyon puanları istatistiksel olarak kontrol edildiğinde Bruksizm grubunda kontrol grubuna göre MOKSL puanı ve Kontrol Etme alt ölçek puanında anlamlı fark saptanmış olup Ruminasyon alt ölçek puanında sınırda anlamlılık saptanmıştır. Toplam tik puanları gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmıştır. Gruplar HSA-9 ve YAB-7 puanı açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır. Gruplar Bruksizm Anketi sonuçlarına göre karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma bruksizmle obsesif kompulsif spektrum arasında hem klinik hem demografik hem de etyopatogenez açısından ortak yönleri ortaya koymakta ve psikiyatrik sınıflamadaki yerine dair önemli bulgular ortaya koymaktadır. Bruksizm ve psikiyatri arasındaki ilişki daha çok stres ve anksiyete çerçevesinde değerlendirilmiş diğer psikopatolojilerle ilişkileri ikinci planda kalmıştır. Çalışmamızda bruksizm hastalarında obsesif kompulsif belirti düzeyleri anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Çalışmamızda depresyon ve anksiyeteyi istatistiksel olarak kontrol ettiğimizde obsesif kompulsif belirti düzeylerinde anlamlılığının devam etmesi bruksizmin psikososyal faktörlerinde obsesif kompulsif belirtilerin en az stres, anksiyete kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bruksizmin nöroloji ve diş hekimliğinde olduğu gibi psikiyatri alanında da sınıflamada belli bir yere konumlandırılmalıdır. Böylelikle bruksizmin klinik ortamda ele alınmasında özellikle de bilinen tedavilere yanıt vermeyen olgularda bu bakış açısı ile yürütülecek tedavilerin daha iyi sonuçlar vaat etmesi beklenebilir. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study, it is planned to investigate the relationship between bruxism and obsessive compulsive symptomatology and to answer the question of whether bruxism can be defined within the framework of OCSD. Materials and Methods: According to the history and clinical examination, 80 patients with bruxism between the ages of 18-65 who were diagnosed with bruxism and volunteered to participate in the study, and 78 patients with OCD between the ages of 18-65 who were diagnosed with OCD in the clinical evaluation made according to DSM-5 were included in the study. 82 healthy volunteers who were sociodemographically matched to the patient groups, did not have mental disorders, and gave written consent to participate in the study were recruited. They were performed Bruxism Questionnaire, Maudsley Obsessive Compulsive Inventory (MOCI), Patient Health Questionnaire (PHQ-9), Generalized Anxiety Disorder (GAD-7). The Yale General Tic Severity Rating Scale was filled in by the psychiatrist during the individual psychiatric interview with the patient. Bruxism Evaluation Form was filled by the dentist after the clinical examination in the bruxism group. Results: There was a significant difference between the groups in terms of age and gender. When the groups were compared in terms of obsessive-compulsive symptom scores, MOCI score and Checking, Cleanliness, Slowness, Suspicion and Rumination subscale scores were significantly different between the groups. When the anxiety and depression scores of the groups were statistically controlled, a significant difference was found in the MOCI score and Cleanliness, Slowness, Suspicion, Checking and Rumination subscale scores in the OCD group compared to the other groups. When the anxiety and depression scores of the groups were statistically controlled, a significant difference was found in the MOCI score and the Checking subscale score in the Bruxism group compared to the control group, and a borderline significance was found in the Rumination subscale score. When the total tic scores were compared between the groups, a significant difference was found. When the groups were compared in terms of PHQ-9 and GAD-7 scores, a significant difference was found between the groups. When the groups were compared according to the Bruxism Questionnaire results, a significant difference was found between the groups. Discussion: This study reveals common aspects between bruxism and obsessive-compulsive spectrum in terms of both clinical and demographic and etiopathogenesis, and reveals important findings regarding its place in psychiatric classification. The relationship between bruxism and psychiatry was mostly evaluated within the framework of stress and anxiety, and its relations with other psychopathologies remained in the background. In our study, obsessive-compulsive symptom levels were found to be significantly higher in bruxism patients. When we statistically controlled depression and anxiety in our study, the persistence of its significance in obsessive-compulsive symptom levels reveals that obsessive-compulsive symptoms are at least as important as stress and anxiety in the psychosocial factors of bruxism. Bruxism should be placed in a certain place in the classification in the field of psychiatry, as in neurology and dentistry. Thus, it can be expected that treatments to be carried out with this point of view will promise better results, especially in cases that do not respond to known treatments in the clinical setting. However, more work is needed on this subject.