Okul öncesi öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ile bilişsel esneklik düzeyleri ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pre-school teachers' attitudes to socio-scientific issues and levels of cognitive flexibility and tendencies to critical thinking
  1. Tez No: 791372
  2. Yazar: SULTAN KUŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE GÜNAY BİLALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenleri, sosyobilimsel konular, bilişsel esneklik, eleştirel düşünme eğilimi, Preschool teachers, socioscientific issues, cognitive flexibility, critical thinking disposition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sosyobilimsel konular günümüz insanın hayatında sürekli yüz yüze gelmek zorunda kaldığı tartışılmakta olan konulardır. Sosyobilimsel konular, fen eğitiminin önemli bir halkasıdır. Bu araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ile bilişsel esneklik düzeyleri ve eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından biri olan genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Adana ili Çukurova, Seyhan, Sarıçam ve Yüreğir ilçelerinde görev yapmakta olan 457 okul öncesi öğretmenidir. Araştırmada veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Bilişsel Esneklik Envanteri, Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ve Sosyobilimsel Konulara Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumları ile bilişsel esneklik düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerinin sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarıyla eleştirel düşünme eğilimleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin bilişsel esneklik düzeyleri ile eleştirel düşünme eğilimleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Ek olarak, okul öncesi öğretmenlerinin bilişsel esneklik ve eleştirel düşünme eğilimlerinin birlikte sosyobilimsel konulara yönelik tutumu yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Socioscientific issues are the topics that are discussed in today's life that people constantly have to face. Socioscientific issues are an important part of science education. The aim of this study is to examine the relationship between preschool teachers' attitudes towards socioscientific issues, their cognitive flexibility levels and critical thinking dispositions. The relational survey model, one of the general survey models, which is one of the quantitative research approaches, was used in the research. The sample of the research is 457 preschool teachers working in Adana province Çukurova, Seyhan, Sarıçam and Yüreğir districts. Personal Information Form, Cognitive Flexibility Inventory, Critical Thinking Tendency Scale and Attitudes towards Socioscientific Issues Scale were used to collect data in the study. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS 22.0 program. Correlation and regression analyzes were performed. As a result of the research, a positive and significant relationship was determined between the attitudes of preschool teachers towards socioscientific issues and their cognitive flexibility levels. A positive and significant relationship was found between preschool teachers' attitudes towards socioscientific issues and their critical thinking dispositions. A positive and significant relationship was found between teachers' cognitive flexibility levels and their critical thinking dispositions. In addition, it has been determined that preschool teachers' cognitive flexibility and critical thinking dispositions together predict attitudes towards socioscientific issues.