E-ihracatta pazarlama stratejisi seçimi: Tekstil ve hazır giyim sektörü örneği
Choosing a marketing strategy in e – export: The case of textile and garment sector
- Tez No: 791446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Export, E-Commerce, Marketing Strategy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Firmaların uluslararası pazarda başarılı bir şekilde faaliyet göstermeleri ve istenilen hedeflere ulaşabilmeleri için etkin bir ihracat performansı göstermeleri gerekmektedir. İhracat faaliyetlerinin istenilen performansa ulaşabilmesi, ihracatçı firmaların ürün ve hizmetlerini stratejik ihracat planlaması çerçevesinde pazarlamasına bağlıdır. E-ihracat, mal ve hizmetlerin internet veya elektronik veri alışverişi gibi araçlarla ihraç edilmesi sürecini ifade eder. Bu faaliyet, çevrimiçi pazar yerleri aracılığıyla ürün satmayı, alıcılarla bağlantı kurmak için dijital platformları kullanmayı ve elektronik olarak işlem yapmayı içerir. E-ihracat, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni pazarlara girmesini ve küresel müşteri hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca, geleneksel ihracat yöntemleriyle oluşan maliyetlerin düşürülmesine de yardımcı olabilir. Firmalar e-ihracat ile ürünlerini belli kurallar çerçevesinde ülke dışına satabilirler. E-ihracat ve e-ticaret faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için işletmeler; dijital pazarlama planı belirlemeli, teknoloji yatırımına önem vermeli ve teknoloji odaklı yeni insan kaynakları pozisyonları oluşturmalıdırlar. Sonuç olarak işletmeler, tüm yatırım planlarını bu alandaki gelişmeleri gözlemleyerek uygulamaya geçirmelidirler. Bu tez çalışmasında, Ege Bölgesinde faaliyet gösteren tekstil ve hazır giyim sektörü işletmeleri e-ihracatta pazarlama stratejisi seçimi açısından değerlendirilmiştir. Yapılan literatür taramasıyla tespit edilen kriterlerin ve alternatiflerin analizleri, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden (ÇKKV) olan Bulanık SWARA ve Bulanık WASPAS yöntemleri ile yapılmıştır. Analiz sonucuna göre, e-ihracat gerçekleştiren işletmeler açısından en önemli ihracat stratejisi kriteri“Pazar Araştırması”ve en az önemli kriter ise“Promosyon”dur. Alternatiflere göre tekstil ve hazır giyim sektörü işletmelerinde e-ihracat pazarlama stratejisi seçimde en ideal pazarlama stratejileri sırasıyla,“Arama Motoru Pazarlama Stratejisi”,“Mobil Pazarlama Stratejisi”,“Influencer (Etkileyen) Pazarlama Stratejisi”,“İçerik Pazarlama Stratejisi”,“E-mail Pazarlama Stratejisi”ve“E-WOM (Elektronik Ağızdan Ağıza Pazarlama) Stratejisi”olmuştur.
Özet (Çeviri)
Companies need to show an effective export performance in order to be successful in international markets and to reach the desired targets. In order for export activities to achieve the desired performance, exporting companies depend on marketing their products and services within strategic export planning. E-export refers to the process of exporting goods and services through means such as the internet or electronic data exchange. This activity includes selling products through online marketplaces, using digital platforms to connect with buyers and transacting electronically. E-export can make it easier for small and medium-sized businesses to enter new markets and meet global customer goals. It can also help reduce the costs incurred by traditional export methods. With e-export, companies can sell their products abroad within the framework of certain rules. In order to effectively implement e-export and e-commerce activities, businesses should determine a digital marketing plan, attach importance to technology investment and create technology-oriented human resources positions. As a result, businesses should implement all their investment plans by observing the developments in this field. In this thesis, textile and garment industry enterprises operating in the Aegean Region were evaluated with a focus on e-export marketing strategy selection. The analyzes of the criteria and alternatives determined by the literature review were made with the Fuzzy SWARA and Fuzzy WASPAS methods, which are among the Multi-Criteria Decision Making Methods (MCDM). According to the results of the analysis, the most important export strategy criterion for e-export companies is“Market Research”and the least important criterion is“Promotion”. According to the alternatives, the most ideal marketing strategies in choosing an E-export marketing strategy in textile and garment industry enterprises are respectively,“Search Engine Marketing Strategy”,“Mobile Marketing Strategy”,“Influencer Marketing Strategy”,“Content Marketing Strategy”,“E-mail Marketing Strategy”and“E-WOM (Electronic Word of Mouth Marketing) Strategy”.