Ebeveyn tutumlarının ortaokul öğrencilerinde yaşam doyumu ve sosyal beceriler ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of parental attitudes with life satisfaction and social skills of secondary school students
- Tez No: 791602
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tutum, ebeveyn tutumu, doyum, yaşam doyumu, beceri, sosyal beceri, Attitude, parentalattitude, satisfaction, life satisfaction, skill, socialskill
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmada ebeveyn tutumlarının ortaokul öğrencilerinde yaşam doyumu ve sosyal beceri arasındaki ilişki düzeyini ne derecede etkilediği ve sosyodemografik değişkenlere göre değişip değişmediği ele alınarak bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma 2022 yılında İstanbul Bahçelievler ilçesinde yaşayan 432 veli ve 12-14 yaş ortaokul öğrencileriyle yapılmıştır. Verileri toplarken Sosyodemografik Bilgi Formu, Ana Baba Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği, Ana Babalık Uygulamaları Ölçeği, Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği ve Matson Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenlerin arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve incelenmesi için IBM SPSS Statistic 22.0 programında Pearson Korelasyon Katsayısı; değişkenlerin ölçekler üzerinde oluşturduğu farkın anlamlı ve anlamsız olduğunu incelemek için bağımsız gruplar t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında varyans analizinin anlamlı çıkması ile değişkenin hangisinden kaynaklandığını bulmak için Tukey testine bakılmıştır. Araştırmanın örneklemini 432 anne/baba ve çocukları oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan öğrenci sayısı 204 'ü kız (%47,2 ) ve 228'i 'i erkek (%52,8); ebeveynlerin sayısı ise 321'i anne( %74,3) ve 111'i baba ( %25,6) oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına bakıldığında demokratik tutum otoriter tutum, aşırı hoşgörülü tutum ve ana babalık uygulamaları ölçeği toplam puanları arttıkça Çöydö okul/çevre/aile/benlik alt boyutları ve Messy olumlu sosyal beceriler alt boyutu toplam puanları da artmaktadır. Ebeveynin tutum ve davranışlarının öğrencilerim yaşam doyumu ve sosyal beceriler ile ilişkisi vardır. Öğrencilerin Çöydö arkadaş, çevre, okul, aile, benlik boyutu toplam puanları arttıkça Messy olumlu sosyal beceriler alt boyutu toplam puanları da artmaktadır. Bireylerin yaşam doyumu arttıkça sosyal beceri düzeylerinin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Theaim of this research is to examine the extent to which parent attiudesaffect the level of relationship between life satisfaction and social skills in secondary school students and whether they change according to sociodemographic variables. The study was conducted with 432 parents and secondary school students aged 12-14 living in Istanbul Bahçelievler district in 2022. While collectingthe data, the Sociodemographic Information Form, the Parent-Child RaisingAttitudesScale, the ParentingPracticesScale, the MultidimensionalStudent Life Satisfaction ScaleandtheMatson Child SocialSkillsAssessmentScalewereused. PearsonCorrelationCoefficient in IBM SPSS Statistic 22.0 program fordeterminingandexaminingthe relationshipsbetweenvariables; Independentgroups t-test andOne-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to examine whether the difference between the variables on thescaleswassignificantorinsignificant.With the analysis of variance being significant in the results of theresearch, theTukey test wasusedtofindoutwhichvariablewascausedby it. Thesample of thestudyconsists of 432 mothers/fathers and theirchildren. The number of students participating in the studywas 204 (47.2%) girlsand 228 (52.8%) boys; The number of parents is 321 mothers (74.3%) and 111 fathers (25.6%). Considering the research findings, as the total scores of the democraticattitude, authoritarianattitude, overlytolerantattitudeandparentingpracticesscaleincrease, the total scores of Çöydö school/environment/family/self sub-dimensionsandMessypositivesocialskillssub-dimensionalsoincrease. Parents' attitudesandbehaviorshave a relationshipwithstudents' life satisfactionandsocialskills.As the total scores of thestudents' Çöydö friend, environment, school, family, and self dimensionin crease, the total scores of the Messy positivesocial skillssub-dimensionalsoincrease. Itshowsthat as individuals' life satisfactionincreases, theirsocialskilllevelsin crease.