Кээ бир макромицеттердин түрлөрүндө оор металлдардын топтолуу даражасы
Bazı makromiset türlerinde ağır metallerin birikim dereceleri
  1. Tez No: 791766
  2. Yazar: SANCAR ŞARŞENBEKOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZGUL IMANBERDİEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: heavy metals, macromycetes, ecology, soil, climate, monitoring
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Zamanımızın ve geleceğin acil sorunu, ağır metal kirliliği de dahil olmak üzere çevre kirliliğidir. Ağır metal bileşikleri oldukça toksik, hareketli ve biyolojik olarak birikme yeteneğine sahip olup, sadece insanlar için değil, aynı zamanda Dünya'daki tüm canlı organizmalar için de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Biyojeokimyasal döngüye girdikten sonra, bu maddeler biyolojik aktivitelerini süresiz olarak sürdürebilirler. Bu nedenle, çevresel izlemenin ana görevlerinden biri, ekotoksik maddeler yoluyla ekosistem kirliliğini değerlendirmektir. Bazı canlı organizma türleri, örneğin kap mantarlarının meyve gövdeleri, ağır metalleri ve toksik maddeleri emmek için yüksek bir yeteneğe sahiptir. Bu tür organizmalar, fumigasyon ortamının bir biyoindikatörü olarak kullanılabilir. Şu anda, bazı bitki türleri ve likenler biyolojik indikatör nesneler olarak kullanılmaktadır. Kırgızistan'da mantarlardaki ağır metallerin içeriğine ilişkin çalışma yapılmamıştır. Malzemeler, Nisan-Mayıs-Eylül 2021 arasındaki büyüme mevsimi boyunca toplandı. İncelenen istasyonların konumlarının koordinatları, GPS ekipmanı (Garmin, eTrex 12 Kanal El Tipi) kullanılarak belirlendi. Analizler, analiz edilen numunenin tamamen buharlaşmasına (30-50 mg) dayanan kimyasal-spektral yöntemle gerçekleştirilmiştir. Yöntem, bir DC arkın katodundan ve anodundan bir numunenin fraksiyonel buharlaşmasını kullanır. Spektrogramların yorumlanması, çeşitli elementlerin spektral çizgilerinin konumunun çizildiği, fotoğraflanmış bir demir spektrumu olan bir spektral çizgi atlası kullanılarak gerçekleştirilir. Her noktadan alınan 500 gr'lık toprak örnekleri polietilen torbalarda oda sıcaklığında 2 hafta süreyle kurutuldu ve gözenek boyutu 2 mm olan elekten elendi. Kontaminasyonu önlemek için her numune testten önce distile su ve %96 etanol ile yıkanır. Toprak örnekleri de işaretlenmiştir. Makromisetler ve toprak numuneleri 0,5 g olarak tartılır ve bir solvent sistemi içinde Teflon hücrelere yerleştirilir. viii Araştırma temel olarak mikofloristik ve fitopatolojik yönlerde yürütülmüştür. Ağır metallerin içeriğine yönelik analizlerin sonuçları, tüm bu noktalarda kontrol noktasına kıyasla %23'ten %40'a kadar daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bişkek şehir çöp sahasında, tüm ağır metallerin içeriği normu 3 kat aşıyor. Bunun nedeni, çöpün hiç sıralanmamasıdır. Çevre için tehdit oluşturan ve bertarafa tabi olan çöpler de diğerleriyle birlikte dışarı çıkarılır. Bunlar, genellikle kurşun, nikel, kadmiyum ve diğer ağır metalleri içeren çeşitli piller olabilir. Mantarlarda ağır metal birikim derecesini karşılaştırmak için biyolojik absorpsiyon katsayıları hesaplanmış ve kontrol noktası (Karagachevaya korusu) ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Ağır metal içeriği Mn 14.8 için yapılan testlerin sonuçları; Cu 5.1; Pb 7.5; Cd 13.6; Kr 2.8; Hg 8.4; Ni 1.1, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında %23'ten %40'a daha yüksektir. Artan kurşun içeriği, petrol endüstrisinde benzinin oktan sayısını artırmak için kullanılan tetraetilenden kaynaklanıyor olabilir. Kontrol grubuna kıyasla artan bakır içeriği, antropojenik faktör ve bakırın elektrik mühendisliğinde yaygın olarak kullanılmasıyla açıklanmaktadır. Kontrol grubuna kıyasla artan krom içeriği, genellikle krom bileşikleri içeren paslanmaz çelik için kromun yaygın olarak kullanılmasıyla açıklanmaktadır. Kontrol grubuna kıyasla artan nikel ve kadmiyum içeriği, çeşitli pillerde kadmiyum ve nikel bileşiklerinin yaygın olarak kullanılmasıyla açıklanmaktadır ve kadmiyum da birçok refrakter metal alaşımının bir parçasıdır. 2 ila 6. bölümlerdeki normal sınırlar içindeki cıva içeriği, yalnızca Bişkek şehir çöp sahasındaki cıva içeriğini aşmaktadır. Ağır metaller vücudun farklı yapısal seviyeleri üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir ve çıkarılması zordur, bu nedenle acil bir sorun, insan vücudundaki birikimlerini azaltabilecek ve üzerinde“yumuşak”bir biyolojik etkiye sahip olabilecek etkili enterosorbentlerin araştırılmasıdır. Bu tür özelliklere, biyouyumluluk, biyolojik olarak bozunabilirlik, toksik olmama ve bakterisit aktivite gibi benzersiz özelliklerinden dolayı polisakkarit kitin tarafından özel bir yer işgal edilen doğal ürünlerden sorbentler sahiptir. Kitin, mantarların hücre duvarlarının, kabukluların ve böceklerin dış kabuğunun ana yapısal bileşenidir. Anahtar kelimeleri: ağır metaller, makromisetler, ekoloji, toprak, iklim, izleme.
Özet (Çeviri)
The urgent problem of our time and the future is environmental pollution, including pollution with heavy metals. Heavy metal compounds are highly toxic, mobile and capable of bioaccumulation and pose a serious threat not only to humans, but also to all living organisms on Earth. Once in the biogeochemical cycle, these substances are able to maintain their biological activity indefinitely. Therefore, one of the main tasks of environmental monitoring is to assess the pollution of ecosystems through ecotoxicants. Some types of living organisms, for example, the fruit bodies of cap mushrooms have a high ability to absorb heavy metals and toxic substances. Such organisms can be used as a bioindicator of the fumigating medium. Currently, some plant species and lichens are used as indicator biological objects. In Kyrgyzstan, work on the study of the content of heavy metals in mushrooms has not been carried out. Basically, the research was carried out in mycophloristic and phytopathological directions. The results of analyses for the content of heavy metals showed that at all these points they are higher from 23% to 40% compared to the control point. In the Bishkek city landfill, the content of all heavy metals exceeds the norm by 3 times. The reason is that the garbage is not sorted at all. Garbage that poses a threat to the environment and is subject to disposal is also taken out along with the rest. These can be various batteries, which often contain lead, nickel, cadmium and other heavy metals. To compare the degree of accumulation of heavy metals in fungi, biological absorption coefficients were calculated and comparisons were made with the control point (Karagachevaya grove). The results of tests for the content of heavy metals Mn 14.8; Cu 5.1; Pb 7.5; Cd 13.6; Cr 2.8; Hg 8.4; Ni 1.1 are higher from 23% to 40% compared with the control group. The increased lead content may be due to tetraethylene, which is used in the oil industry to increase the octane number of gasoline. The increased copper content compared to the control group is explained by the anthropogenic factor and the widespread use of copper in electrical engineering. The increased chromium content compared to the control group is explained by the widespread use of chromium for stainless steel, which often includes chromium compounds. The increased content of nickel and cadmium compared to the control group is explained by the widespread use of cadmium and nickel compounds in various batteries, and cadmium is also a part of many refractory metal alloys. The mercury content within the normal limits in sections 2 to 6 exceeds the mercury content only in the Bishkek city landfill. Heavy metals have a damaging effect on different structural levels of the body and are difficult to remove, so an urgent problem is the search for effective enterosorbents that can reduce their accumulation in the human body and have a“soft”biological effect on it. Such properties are possessed by sorbents from natural products, among which a special place is occupied by the polysaccharide chitin, due to its unique properties such as biocompatibility, biodegradability, non-toxicity and bactericidal activity. Chitin is the main structural component of the cell walls of fungi, the outer integuments of crustaceans and insects.