Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 13-60 ay arası çocuğu olan annelerin tuvalet eğitimine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of the knowledge, attitudes and behaviors of mothers with children aged 13-60 months who applied to Ümraniye Training and Research Hospital Family Medicine Polyclinic towards toilet training
- Tez No: 791823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tuvalet eğitimi, bilgi tutum ölçeği, çocuk, anne, Toilet training, knowledge attitude scale, child, mother
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: 13-60 Ay arası çocuğu olan annelerin tuvalet eğitimi hakkındaki bilgi, tutum, davranışlarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli kesitsel niteliktedir. Çalışmamıza Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 1 Aralık 2022–1 Mart 2023 arasında başvuran 13-60 ay arası çocuğu olan 202 anne katıldı. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, 25 soruluk anket,29 sorudan oluşan Tuvalet Eğitimi Bilgi Tutum Ölçeği yüz yüze uygulandı. Bulgular: Tuvalet eğitimine başlama ayı ortalama 28,37±6,09 ay bulunmuştur; %2.76'sı 18 aydan önce, %29.28'i 19-24 ay, %39.78'i 25-30 ay, %28.18'i 30 aydan sonra başlamıştır. Anne yaşı, gelir, eğitim düzeyi arttıkça eğitime başlama yaşı artmaktadır. Çalışan anneler çalışmayanlara göre eğitime daha geç başlamaktadır. Eğitimi tamamlayanların %24'ü gündüz idrar, %35.3'ü gece idrar kaçırmaktadır. Annelerin %59.4'ü internetten, %56.8'i aile büyüklerinden, %40.6'sı kitaplardan öğrenmiştir. Tuvalet eğitimi hakkında, annelerin %34'ü aile hekimi, %25.5'i psikolog, %17'si çocuk doktoru, %16.3'ü ASM elemanından destek almak istemektedir. Annelerin %61.6'sı çocuğun verdiği sinyaller, %54.1'i çocuğun yaşı, %24.3'ü çocuğun isteği, %25.9'u diğer insanların fikirleri, %34.6'sı yaz sezonu nedeniyle eğitime başlamaktadır. Çocuğun verdiği sinyallerden %51.6'sı tuvalet ihtiyacını fark edebilmesi, %46'sı ıslak bezinden rahatsız olması, %43.7'si isteklerini kendi cümleleriyle ifade edebilmesi, %36.5'i uzun süre kuru kalabilmesi, %35.7'si sabah kuru uyanmasıdır. Anne yaşı, eğitimi, gelir düzeyi arttıkça ölçek puanları artmaktadır. Çalışan annelerin puanları çalışmayanlardan yüksektir. Kitaptan, dergiden, internetten, sağlık görevlilerinden, kreşten bilgi alanların puanları diğerlerinden yüksektir. Sonuç: Tuvalet eğitimine ideal başlama yaşı, yöntemler, çocuktan alınan sinyaller hakkında annelerin bilgi düzeyleri yüksek olsa da eğitime önerilenden geç başlanmakta ve önerilmeyen yöntemler de uygulanmaktadır. Tuvalet eğitimi konusunda kitap, dergi, internetle birlikte sağlık çalışanlarının da annelere danışmanlık vermesi, doğru zaman ve doğru uygulamalar konusunda rehberlik etmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the knowledge, attitudes and behaviours of mothers with children between 13-60 months about toilet training. Materails and Methods: Our study is a single-centre cross-sectional study. In our study, 202 mothers with children aged 13-60 months who applied to Ümraniye Training and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between 1 December 2022 and 1 March 2023 participated. Sociodemographic information form, 25-question questionnaire and Toilet Training Knowledge Attitude Scale consisting of 29 questions were applied to the participants face to face. Results: The mean month of initiation of toilet training was found to be 28.37±6.09 months; 2.76% before 18 months, 29.28% 19-24 months, 39.78% 25-30 months, 28.18% started after 30 months. As the age of the mother, income and education level increase, the age of starting education increases. Working mothers start education later than non-working mothers. Of the children who completed the training, 24% had daytime enuresis and 35.3% had nocturnal enuresis. Information about toilet training was learnt from the internet by 59.4% of the mothers, from family elders by 56.8%, and from books by 40.6%. Regarding toilet training, 34% of the mothers would like to receive support from family physicians, 25.5% from psychologists, 17% from pediatricians and 16.3% from ASM staff. 61.6% of the mothers start education because of the signals given by the child, 54.1% because of the child's age, 24.3% because of the child's request, 25.9% because of other people's opinions, and 34.6% because of the summer season. Among the signals given by the child, 51.6% were recognizing the need for a toilet, 46% were uncomfortable with wet nappies, 43.7% were able to express their wishes in their own words, 36.5% were able to stay dry for a long time, 35.7% woke up dry in the morning. Scale scores increased as the age, education and income level of the mother increased. The scores of working mothers are higher than those of non-working mothers.The scores of those who received information from books, magazines, the internet, health officials and day-care centres are higher than the others. Conclusion: Although mothers have a high level of knowledge about the ideal starting age of toilet training, methods and signals received from the child, training is started later than recommended and methods that are not recommended are also applied. In addition to books, magazines and the internet, it is very important that health professionals provide counselling to mothers on toilet training and guide them on the right time and correct practices.