Aile hekimliğine başvuran hastaların sağlık okuryazarlığı düzeyleri ve teletıp kullanımına yönelik tutumlarının araştırılması ve arasındaki ilişki
An investigation of the relationship between health literacy levels and attitudes towards telemedicine use among patients presenting to family medicine clinics
  1. Tez No: 945887
  2. Yazar: SÜMEYYE TÜYSÜZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Teletıp, Sağlık Okuryazarlığı, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği, Telemedicine, Health Literacy, Turkish Health Literacy Scale-32
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, birinci basamak sağlık hizmeti sunulan aile hekimliği polikliniklerine başvuran bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile teletıp hizmetlerine yönelik tutumları ve bu iki değişken arasındaki ilişki incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı ve kesitsel araştırma, 01 Aralık 2024 ile 01 Şubat 2025 tarihleri arasında, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği ve Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran, 18 yaş ve üzeri 171 birey ile yürütülmüştür. Veriler, yüz yüze görüşme ve çevrim içi anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcılara; Katılımcı Bilgi Formu, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) ve Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Kullanılmasına Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Bireylerin Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Kullanılmasına Yönelik Tutum Ölçek puanı ortalaması 63,71±13,77 olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Katılımcıların sağlık okuryazarlığı düzeylerinin çoğunluğunu 'yeterli' ve 'mükemmel' kategorilerinin oluşturduğu; buna karşılık sağlık okuryazarlığı ile teletıp tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Sağlık okuryazarlığı ile teletıbba yönelik tutumun farklı belirleyicilerden etkilenmesi ve örneklemin homojen yapısı, aralarındaki ilişkinin saptanamamasına neden olabilir. Teletıbbın sağlık hizmetlerinde artan rolü göz önüne alındığında, bu alandaki bilimsel çalışmaların sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the health literacy levels of individuals who presented to family medicine outpatient clinics providing primary healthcare services, their attitudes toward telemedicine services, and the relationship between these two variables were examined. Material and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted between December 1, 2024, and February 1, 2025, with 171 individuals aged 18 years and older who presented to the Family Medicine Outpatient Clinic and the Training Family Health Center of Ümraniye Training and Research Hospital in Istanbul. Data were collected through face-to-face interviews and online surveys. Participants completed the Participant Information Form, the Turkish Health Literacy Scale-32 (TSOY-32), and the Attitude Scale Toward the Use of Telehealth Services. Statistical analyses and calculations were performed using IBM SPSS Statistics version 26.0. A p-value of 0.05). The mean score of the Attitude Scale Toward the Use of Telehealth Services was determined to be 63.71±13.77. Conclusions: The findings indicated that the majority of participants had health literacy levels classified as 'adequate' or 'excellent'; however, no statistically significant relationship was found between health literacy and attitudes toward telemedicine. The absence of such a relationship may be attributed to the influence of different determinants on each variable, as well as the homogeneity of the sample. Considering the increasing role of telemedicine in healthcare delivery, continued scientific research in this field is of great importance.