Hafif düzeyde zihinsel engelli çocuklarda stem eğitiminin neden-sonuç ilişkilerini belirleme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 792007
  2. Yazar: ESMA OLAMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM öğrenme modeli, fen bilimleri etkinlikleri, hafif düzey zihinsel yetersizlik, 5E öğretim modeli, STEM learning model, science activities, mild intellectual disability, 5E teaching model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmada hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere 5E öğretim yöntemi ile sunulan STEM etkinliklerinin neden-sonuç ilişkilerini belirleme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda fen bilimleri bağlantılı STEM etkinlikler oluşturulmuş, bu etkinlikler aracılığıyla neden-sonuç ilişkisi kurmaya yönelik değerlendirme soruları hazırlanmıştır. Zihinsel yetersizliği olan bireylerin STEM yaklaşımı ile neden-sonuç ilişkilerini belirlemede öğretim yapılması konusunda alan yazında yayımlanmış hiçbir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu durumda araştırmanın ulusal ve uluslararası literatürü genişleterek katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın uygulaması 2021-2022 eğitim öğretim yılı Gaziantep/Oğuzeli'nde Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı olan bir ortaokulun hafif düzey zihinsel yetersizliğe sahip olan üç öğrenci ile özel eğitim sınıfı ve fen laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma modellerinden olan katılımcılar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmada ortaokul 5. sınıfın 3. ünitesinde yer alan F.5.3.2. Sürtünme kuvveti ve alt kazanımları, sürtünme kuvvetinin günlük yaşamdaki uygulamalarına yönelik 5E öğretim yöntemi ile STEM etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, 5E öğretim yöntemi ile sunulan STEM etkinliklerinin hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan üç öğrencinin neden-sonuç ilişkilerini belirlemede olumlu sonuçlar elde edildiği izlenimine ulaşılmıştır. İzleme fazında olumlu sonuçların devam ettiği ve genellendiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of STEM activities presented with the 5E teaching method to students with mild intellectual disabilities on determining cause-effect relationships was examined. For this purpose, science-related STEM activities were written, and evaluation questions were prepared to establish a cause-effect relationship through these activities. No research has been found in the literature on teaching individuals with intellectual disabilities to determine cause-effect relationships with the STEM approach. In this case, it is thought that the research can contribute by expanding the national and international literature. The application of the research was carried out in a special education classroom and science laboratory with three students that have mild mental retardation in a secondary school affiliated to the Directorate of National Education in Gaziantep/Oğuzeli in the 2021-2022 academic year. In the research, multiple probe model across participants, which is one of the single-subject research models, was used. F.5.3.2 in the 3rd unit of the 5th grade of secondary school in the research. STEM activities were applied with the 5E teaching method for friction force and its sub-acquisitions, and the applications of friction force in daily life. According to the findings obtained from the research, it was observed that the STEM activities offered with the 5E teaching method yielded positive results in determining the cause-effect relationships of three students with mild intellectual disabilities. It was concluded that the positive results continued and generalized in the follow-up phase.