Comparative analysis of biomimicry as an architectural design stimuli
Bir mimari tasarım uyaranı olarak biyomimikri prensibinin karşılaştırmalı olarak analizi
  1. Tez No: 792052
  2. Yazar: SILA EGE AKALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomimikri tasarımı, Mimari Tasarım Yöntemleri, Sürdürülebilirlik, Tasarım kriterleri, Karşılaştırma yöntemi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma doğa unsurunun kendine özgü sistemi ve kusursuz döngüsüyle ilkçağlardan beri tasarımcılar için nasıl ilham kaynağı olduğunu tartışmaktadır. Bu nedenle bu iki unsur arasındaki ilişkinin mimari tasarım bağlamındaki etkilerini daha iyi anlayabilmek için doğa referanslı tasarım süreçlerinin antik çağlardan sanayi devrimine kadar olan evriminden kısaca bahsedilmiştir. Daha sonrasında mevcut çevre sorunları sonucunda ortaya çıkan çevre dostu ve sürdürülebilir yaklaşımlara olan ihtiyaç da göz önünde bulundurularak bu tezin ana konusu doğa ve unsurlarını taklit etmeyi ana tasarım prensibi olarak kabul eden Biyomimikri seçilmiştir. Çalışmanın amacı Biyomimikri tasarım ilkelerinin sürdürülebilir ve çevreye duyarlı ortamlar yaratmak için nasıl kullanılabileceğini araştırmaktır. Bu hedef doğrultusunda Biyomimikri yöntemlerinin biçim işlev ve yapısal kurgu açısından potansiyeli, birbirinden farklı fonksiyonlara sahip tasarım örnekleri üzerinden incelenecek ve bu tasarım yönteminin kullanılmasının avantaj ve dezavantajları değerlendirilecektir. Araştırma sonucunda doğadan ilham alan Biyomimikri tasarımının etkileri hakkında farkındalık yaratma bir çalışma ortaya konması planlanmaktadır. Bununla ilgili olarak, çalışma ilham kaynaklarına, sürdürülebilirlik konusundaki tutumlarına ve Biyomimikri seviyelerine göre sınıflandırılmış çeşitli kullanım amaçlarına sahip 16 tasarım örneğinin karşılaştırma yöntemiyle analiz edilmesinin sonuçlarını ortaya koymaktadır. Tasarım örneklerini analiz etmek ve araştırmayı sonuçlandırmak için bilgi toplama, karşılaştırma, sınıflandırma ve SWOT analiz yöntemleri kullanılmış, literatür taraması ve benzer yöntemleri kullanan benzer çalışmaların veri ve kriterleri çalışmaya dahil edilmiştir. Son olarak araştırma, Biyomimikri ilkelerinin mimari tasarım süreçlerine nasıl entegre edilebileceğini gösteren tasarım örnekleri sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study discusses how nature has been an inspirational source with its unique systems and flawless cycle for generations. Therefore, to better understand the effects of the relationship between these two elements in the context of architectural design briefly mentioned about the evolution of nature referenced design process from ancient times to industrial revolution. Afterwards, considering to the current environmental problems and increased need for nature friendly and sustainable manners this thesis focuses Biomimicry design principles which sets main design driven as integrating nature to design process with imitating nature and natural elements. Nevertheless, the aim of this study is to explore how biomimicry design principles can be used to create more sustainable and environmentally responsible environments. In line with this perspective, research will assess the potential of biomimicry in terms of form, function and structural fiction through different design examples with different functions therefore evaluate the advantages and disadvantages of using this method will be evaluated. As a result of the examination intendent to put forward study which is present to emphasizing the importance of raising awareness of the implications of nature-inspired biomimicry design. In this regard, this document presents the results of the comparative analysis of 16 different design examples with various usage fields which are categorized by their source of inspiration, the sustainability manners and biomimicry levels. To analysis design examples and conclude to research data collection, comparison, classification, and SWOT analysis methods were used to analyze design examples, and literature reviews and the data and evaluation criteria of similar comparative studies were included in the study. Finally, the document will present design examples that illustrate how biomimicry principles can be integrated into architectural design processes. keywords: Biomimicry design, Architectural Design Methods, Sustainability, Design criteria, Comparison method