Standart mantık ve standarttan sapan mantık sistemleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative investigation on standart logic and deviant logics
- Tez No: 792192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BİLGE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mantık Felsefesi, Standart Mantık, Standarttan Sapan Mantık Sistemleri, Mantık, Philosophy of logic, standart logic, deviant logics, logic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmanın odaklandığı konu, mantık felsefesi tartışmalarında standart mantık sistemine getirilen eleştirilerin ne kadar ciddi olduğu ve standarttan sapan mantık sistemlerinin savunduğu fikirleri incelemek ve bu sistemler arasında bir karşılaştırma yapmaktır. Standart mantık veya klasik sistemi Aristoteles'ten bu yana geliştirilmesine rağmen, 20. yüzyılda standart mantığa karşı pek çok yeni mantık sistemi fikri ileri sürülmüştür. İleri sürülen bu yeni sistemlerin standart mantığa getirdiği eleştirileri incelemek ve bu eleştirilerin nedenlerini anlamak bu çalışmanın ana konularından biridir. Standarttan sapan mantık sistemlerini incelemek ve bu sistemlerin felsefesini anlamak, bu tezin en önemli çıkış noktasıdır. Bu yeni mantık sistemlerinin ne kadar sağlam ve geçerli sistemler olduğunun analizini yapmak, aynı zamanda bu sistemlerin standart mantığın yerini alıp alamayacaklarını incelenmek istenmiştir. Bu amaçla standart mantığın kuralları ve ilkeleri hakkında genel hatlarıyla bilgiler verilmiş ve standart mantık sistemi açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra da standarttan sapan mantık sistemleri tek tek incelenmiş ve felsefi temelleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmanın yapılmasının temel amacı, dünya genelinde yapılan mantık felsefesi tartışmaları hakkında bilgi vermek, bu tartışmaları Türkiye'deki felsefe literatürüne tanıtmak ve mantık felsefesi alanında yapılacak olan yeni çalışmalara kaynaklık etmektir.
Özet (Çeviri)
The focus of the study is to examine how serious the criticisms brought to the standard logic in the philosophy of logic debates and to examine the ideas advocated by deviant logics and to make a comparison between these systems. Although the standard logic or classical logic has been developed since Aristotle, many new logical system ideas have been put forward against standard logic in the 20th century. It is one of the main subjects of this study to examine the criticisms brought by these new systems to standard logic and to understand their reasons. Examining the deviant logics and understanding the philosophy of these systems is the most important starting point of this thesis. It is desired to analyze how sound and valid these new logic systems are, and also to examine whether these systems can replace standard logic. For this purpose, general information about the rules and principles of standard logic has been given and the standard logic system has been tried to be explained. Then, the deviant logics were examined one by one and information was given about their philosophical foundations. The main purpose of this study is to provide information about the philosophy of logic debates around the world, to introduce these discussions to the philosophy literature in Turkey, and to be a source for new studies in the field of philosophy of logic.