The examination of the effect of brand avoidance on brand hate with an empirical quantitative study
Marka kaçınmanın marka nefreti üzerindeki etkisinin ampirik niceliksel bir çalışma ile incelenmesi
  1. Tez No: 792297
  2. Yazar: MOHAMMAD BANI HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE İRFANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Nefreti, Markadan Kaçınma, Tüketici Davranışı, Deneyimsel Kaçınma, Ahlaki Kaçınma, Kimlikten Kaçınma, Brand Hate, Brand Avoidance, Consumer Behaviour, Experiential Avoidance, Moral Avoidance, Identity Avoidance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Akademisyenler ve araştırmacıların marka nefreti olgusunda göze çarpan artış, araştırmacılar tarafından araştırmacı araştırma yürütürken kullanacakları istatistiksel araştırmaların acilen yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. bu nedenle, bu araştırma, marka nefreti ile markadan kaçınmanın deneyimsel, ahlaki ve kimlik boyutları arasındaki ilişkinin etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, marka nefreti ve markadan kaçınma unsurları arasındaki ilişkiyi açıklayan bir model oluşturmak için özenle seçilmiş katılımcılardan oluşan bir gruba dağıtılan bir anket aracılığıyla 227 tüketici içeren bir örneklem üzerinde yürütülmekte, ardından model Statistical Package for the Social Sciences SPSS programı ile analiz edilmektedir. Araştırma, markanın izlediği bazı davranış ve politikalar nedeniyle tüketicilerde ortaya çıkan, deneyimsel, ahlaki ve kimlik olmak üzere üç biçimde ifade edilen marka kaçınma olgusunun, sonuçta markaya karşı değişen oranlarda nefret duygusu yaratmaya yol açtığını ve en yüksek etki kimlikten kaçınmada bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The noticeable increase by academics and researchers in the phenomenon of brand hatred highlights the urgent need to do statistical research that will be used by researchers when conducting investigative research. wherefore, this research aims to explore the effect of the relationship between the brand hate and the effect of experiential, moral, and identity dimensions of brand avoidance. This research conducts on a sample containing 227 consumers through a questionnaire distributed in a group of carefully selected participants to create a model that describes the relationship between brand hate and brand avoidance elements, then the model is analysed by Statistical Package for the Social Sciences SPSS program. The research found the phenomena of brand avoidance in its three forms experiential, moral, and identity, which arises among consumers because of some behaviours and policies the brand follows, ultimately leads to create a feeling of hate towards the brand in varying proportions, and the highest effect has found in the identity avoidance.