Madde ve değişim ünitesinde harmanlanmış öğrenme modelinin öğrencilerin akademik başarıları ve fene yönelik motivasyonlarına etkisi
The effect of the blended learning model in substance and exchange unit on the students' academic success and motivation for science
  1. Tez No: 792469
  2. Yazar: HÜSEYİN FARUK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEDA EYCEYURT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlamış öğrenme yöntemi, ortaokul öğrencileri, fen öğrenimine yönelik motivasyon, fen bilimleri dersi, Blended learning method, secondary school students, motivation for science learning, science lesson Keywords: Blended learning method, science lesson
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, 5. Sınıf fen bilimleri dersi madde ve değişim ünitesine yönelik harmanlanmış öğrenme yönteminin kullanılmasının öğrencilerin fen bilimleri dersini öğrenmeye yönelik motivasyonlarına ve akademik başarılarına yönelik etkisini belirlemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemine uygun olarak tasarlanmış ve araştırmada ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Verileri desteklemek amacıyla öğrenci görüşlerine de verilmiştir. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ortaokulun 5. sınıfında okuyan 60 öğrenci ile oluşturulmuştur. Harmanlanmış öğrenme yönteminin kullanılması öncesi ve sonrası ilkokul öğrencilerine Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği ön test- son test olarak uygulanmıştır. Uygulama sonrası beceri temelli 22 soruluk Başarı testi uygulanmıştır. Ayrıca uygulama sonrasında 5 öğrenci ile görüşme yapılarak görüşleri alınmıştır. Uygulama sürecinde dersler, madde ve değişim ünitesine yönelik harmanlanmış öğrenme yöntemi ile yürütülmüş ve bu süreç 6 hafta boyunca devam etmiştir. Harmanlanmış öğrenme yöntemi öncesi ve sonrası uygulanan veri toplama araçları ile ilgili analizlerde SPSS programından yararlanılarak veriler yorumlanmıştır. Harmanlanmış öğretim sonrası deney ve kontrol grubu 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ortalama puanları bağımsız gruplar t-testi ile karşılaştırılmış, fen öğrenme motivasyon sıra ortalama puanları ise Mann-Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonrasında ortaya çıkan sonuçlar yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerle yorumlanmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda harmanlanmış öğrenme modelinin akademik başarıya büyük oranda olumlu yönde etki ettiği, fen öğrenmeye yönelik motivasyona ise orta derece deney grubu lehine etki ettiği ortaya konmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilen verilerin de çalışmanın sonucunu destekler nitelikte çıktığı görülmüştür. Bu bağlamda yapılan harmanlanmış öğrenme, öğrenme sürecini farklı bir boyuta taşıyacak, öğrenci öğrenmelerini daha anlamlı ve kalıcı hale getirecek ve fen bilimleri öğreniminde motivasyonu sağlayacak bir araç olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of using the blended learning method for the 5th grade science item and change unit on the motivation and academic achievement of the 5th grade students to learn the science course. The research was designed in accordance with the quantitative research method and a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the research.In order to support the data, student opinions are also given. The study group was determined by the easily accessible sampling method and 60 students (31 Experimental group – 29 Control group) studying in the 5th grade of a secondary school in the Southeastern Anatolia region were included in the study group. Before and after the use of the blended learning method, the Motivation Scale for Science Learning was administered to primary school students as a pre-test and post-test.After the application, a skill-based achievement test with 22 questions was applied. In addition, after the application, 5 students were interviewed and their opinions were taken. During the implementation process, the lessons were carried out with the blended learning method for the substance and change unit, and this process continued for 6 weeks.In the analysis of the data collection tools applied before and after the blended learning method, the data were interpreted by using the SPSS program. After the blended instruction, the average academic achievement scores of the 5th grade students in the experimental and control groups were compared with the independent groups t-test, and the mean scores of science learning motivation were compared with the Mann-Whitney U test. The results that emerged after the analysis of the research data were interpreted with the data obtained from the semi-structured interview form. As a result of the study, it was revealed that the blended learning model had a positive effect on academic achievement, and it had a moderate effect on the motivation for learning science in favor of the experimental group.It was seen that the data obtained from the semistructured interview forms also supported the result of the study.In this context, blended learning can be seen as a tool that will carry the learning process to a different dimension, make student learning more meaningful and permanent, and provide motivation in science learning.