Madde ve ısı ünitesinde geliştirilen kavramsal değişim metinlerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve fen öğrenimine yönelik motivasyonlarına etkisi
The effect of conceptual change texts developed in matter and heat unit on students' academic achievement and motivation towards science learning
  1. Tez No: 995704
  2. Yazar: BURCU DURDURAN METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, kavram, kavramsal değişim metinleri, motivasyon, madde ve ısı, Akademik başarı, Fen bilgisi eğitimi, Fen bilgisi öğretimi, Kavram öğretimi, Science education, concept, conceptual change texts, motivation, matter and heat, Academic achievement, Science teaching, Concept teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6.sınıf düzeyindeki öğrencilerin Madde ve Isı ünitesi kapsamındaki akademik başarı ve fen öğrenimine yönelik motivasyon düzeylerinin, kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretim yöntemiyle nasıl şekillendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören ve iki farklı şubeye devam eden toplam 45 altıncı sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırma sürecinde biri kavramsal değişim metinlerine dayalı öğretimin uygulandığı deney grubu (KDG), diğeri ise mevcut öğretim programı doğrultusunda geleneksel yöntemlerin kullanıldığı kontrol grubu (GÖG) olacak şekilde iki ayrı öğrenci grubu oluşturulmuştur. Öğrencilerin akademik başarıları“Madde ve Isı Ünitesi Akademik Başarı Testi (ABT)”ile, fen öğrenimine yönelik motivasyonları ise“Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği (FYMÖ)”aracılığıyla belirlenmiştir. Ayrıca araştırmanın sonucunda deney grubundan altı öğrenciye“Etkinlik Görüş Formu (EGF)”dağıtılarak öğrencilerin çalışma hakkındaki görüşleri alınmıştır. Elde edilen nicel veriler istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırmalı biçimde değerlendirilmiş; analiz sürecinde aritmetik ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplar T- Testi, Mann Whitney U- Testi kullanılmıştır. Nitel veriler tanımlayıcı içerik analizi ile çözümlenmiştir. Analiz sürecinde veriler kodlanmış; içerik analizi kapsamında ortaya çıkan bu kodlar ilk aşamada kategoriler hâlinde düzenlenmiş, son aşamada ise temalar altında birleştirilmiştir. Araştırma bulguları, kavramsal değişim metinleriyle yapılan öğretimin uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin hem akademik başarılarının hem de fen öğrenimine yönelik motivasyonlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Buna karşın, motivasyon düzeylerinde gözlenen artış tüm alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmamıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin, kavramsal değişim metinleri ile ders işlemenin kendilerine olumlu yönde katkılarının olduğunu düşündüklerini söylemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Learning in science is strongly influenced by how students reinterpret and reorganize their existing ideas about natural phenomena. From this perspective, the present study investigates whether instruction supported by conceptual change texts enhances sixth-grade students' learning outcomes in the Matter and Heat unit and strengthens their motivation toward science learning. The study involved 45 sixth-grade students enrolled in two separate classes at a public middle school in Istanbul. Two instructional conditions were compared. One group experienced instruction designed around conceptual change texts, whereas the other group followed curriculum-based instruction delivered through conventional classroom practices. Students' learning outcomes were documented through an achievement test developed for the Matter and Heat unit and a scale measuring motivation toward science learning. To gain deeper insight into students' experiences, written reflections were also collected from six students who participated in the conceptual change–based instruction. Quantitative results were examined through group-level comparisons supported by statistical procedures that allowed differences in achievement and motivation to be identified. Qualitative responses were interpreted by identifying recurring ideas, organizing these ideas into meaningful categories, and synthesizing them into broader themes. The findings revealed that students exposed to conceptual change texts demonstrated stronger academic performance and higher motivation toward science learning than those receiving conventional instruction. Although motivation levels increased among students taught through conceptual change texts, these gains were not consistently reflected across all motivational dimensions. Student reflections further suggested that lessons supported by conceptual change texts contributed positively to their understanding and overall learning experience.