Artırılmış gerçeklik entegre edilen işbirlikli öğrenme yöntemlerinin madde ve değişim ünitesi öğrenme çıktıları üzerine etkisi
The effect of augmented reality integrated cooperative learning methods on the learning outcomes of the matter and change unit
- Tez No: 839824
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğrenme, artırılmış gerçeklik, fen bilimleri, bilimsel süreç becerileri, bilimsel epistemolojik inançlar, akademik başarı, cooperative learning, augmented reality, science, scientific process skillls, scientific epistemological beliefs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 5. Sınıf“Madde ve Değişim”ünitesinde işbirlikli öğrenme modellerinden okuma yazma uygulama ve birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemleri ile bu yöntemlere artırılmış gerçeklik entegre edilerek yapılan uygulamaların öğrencilerin akademik başarılarına, bilgilerinin kalıcılığına, bilimsel süreç becerilerine ve bilimsel epistemolojik inançlarına etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmada dört deney ve bir kontrol grubu bulunmaktadır. Deney-1 grubunda artırılmış gerçeklik ile okuma yazma uygulama yöntemi, deney-2 grubunda okuma yazma uygulama yöntemi, deney-3 grubunda birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi, deney-4 grubunda artırılmış gerçeklik ile birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi uygulanmış ve kontrol grubunda artırılmış gerçeklik ve işbirlikli öğrenme kullanılmadan MEB'in önerdiği şekilde eğitim gerçekleştirilmiştir. Deney-1 grubunda 25, deney-2 grubunda 25, deney-3 grubunda 26, deney-4 grubunda 24 ve kontrol grubunda 24 olmak üzere toplam 124 öğrenci ile çalışma yürütülmüştür. Ölçme aracı olarak akademik başarı testi, bilimsel süreç değerlendirme testi ve bilimsel epistemolojik inançlar ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada nicel veri analizi kullanılmış ve tüm test verileri için SPSS paket programı kullanılarak ANOVA testi uygulanmıştır. Tüm testlerde deney-1 ve deney-4 grupları ile kontrol grubu arasında deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür. Buna ek olarak kalıcılıkta deney-2 ile kontrol grubu arasında da deney grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Ölçülen tüm özelliklerde deney grupları kontrol grubundan daha iyi bir gelişme göstermiştir. Sonuçlar: Artırılmış gerçeklik entegre edilen işbirlikli öğrenme grupları başarısının diğer işbirlikli grup başarılarından yüksek olduğu ve bunların da MEB'in önerdiği öğretim modelinden daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of which cooperative learning model's methods are reading writing application and ask together learn together methods and this methods' supported by augmented reality technology in the 5th grade“Matter and Change”unit on academic achievement, retention of knowledge, science process skills and scientific epistemological beliefs. Method: A pre-test post-test control group quasi-experimental design was used in the research. There are four experimental and one control groups in the research. In the experiment-1 group, the reading writing application method with augmented reality, in the experiment-2 group, the reading writing application method, in the experiment-3 group, ask together learn together method, in the experiment-4 group, ask together learn together method with augmented reality was applied, and in the control group was studied as recommended by the Ministry of Education but without the use of cooperative learning and augmented reality. The study was conducted with a total of 124 students: 25 in the experimental-1 group, 25 in the experimental-2 group, 26 in the experimental-3 group, 24 in the experimental-4 group and 24 in the control group. Academic achievement test, scientific process skills test and scientific epistemological beliefs scale were used as measurement tools. Findings: Quantitative data analysis was used in the research and ANOVA test was applied using the SPSS package program for all tests data. In all tests, it was observed that there was a statistically significant difference between the experiment-1 and experiment-4 groups with the control group in favor of experiment groups. In addition, it was determined that there was a significant difference between experiment-2 and the control group in favor of experiment group. The experimental groups showed better improvement than the control group in all measured characteristics. Conclusions: It has been concluded that the success of cooperative learning groups integrated augmented reality is higher than the success of other cooperative groups and that all coperative learning groups are more effective than the teaching model recommended by the Ministry of Education.