Sanayide enerji tasarrufu
Energy saving in industrial sector
  1. Tez No: 79250
  2. Yazar: GAMZE LALEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY KINCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Energy Saving, Energy Usage, Steam Saving, Electricity Saving, Distillation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
TEZ ÖZETİ Bu tezin amacı; yapılmış olan projeksiyonlara göre gerekli önlemler alınmadığı ve yatırımlar yapılmadığı taktirde, 1998 yılında 3 milyar kwh olarak belirlenen enerji açığımızın, 1999 yılı ve sonrasında 10 milyar kwh 'e ulaşacağı durumunu göz önüne alarak, ülkemiz enerji üretim ve tüketimlerini inceledikten sonra sanayiye yönelik yapılmış olan üç uygulama ile ilgili bilgi vermektir. 1. Uygulama Güç Katsayısının Düzeltilmesi : Tüketici kaynağında güç kondansatörleri kullanarak generatör, transformatör ve motor gibi tüketicilerin çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan reaktif güç üretilir. Bu sayede gerek TEAŞ tarafından üretilmesi gerekli olan reaktif enerjiyi asgari düzeyde tutarak, aktif enerji üretimi ve kullanımını artırır gerekse enerji nakil hatlarında gerilim düşümü sonucu oluşan ısı kayıplarının önlenmesi sağlanır. Bu çalışmada kondansatör hesabı, reaktif güç ihtiyacının tesbiti, güç katsayısının düzeltilmesinin yararları, kompanzasyon tesisinin düzenlenmesi konularına değinilmiş ve güç katsayısının düzeltilmesi ile ilgili bir fizibilite çalışmasına yer verilmiştir. 2. Uygulama Fuel oil ısıtma sistemine ait işletme şartı değişimi ve yalıtım projesi: ihtiyaç durumunda fuel oil kazanını devreye alacak olan bir fabrikada; 3 adet fuel oil depolama tankı sıcaklığı sürekli olarak 75 °C'de tutulmaktadır. Ana tankın sıcaklığında yapılan bir değişiklik, hava sıcaklığının 20 °C'nin üstünde olduğu durumlarda ısıl izleme buharının kapatılması ve depolama tanklarının izolasyonlarının yapılması sonucunda 186.334.416 TL/gün kazanç sağlanması çalışmasına yer verilmiştir. 3. Uygulama Distilasyon ünitesi dizaynı ve distilasyonda enerji tasarufu : Distilasyon işlemim gerçekleştirmek zorunda olan bir fabrika da; literatürdeki distilasyon metotlarım inceleyerek distile edilecek komponentlerin (Dimetil asetamid ve su) özelliklerine uygun distilasyon metodu belirlenmiştir. Distilasyon işlemini gerçekleştirirken kolonlar arası enerji transferini sağlamak, böylece enerji tüketimini minimum kılmak için sistem dört ayrı kolondan oluşturulmuştur. Ayrıca kolon basınçları ile besleme sıcaklıklarının minimum enerji tüketimini sağlayacak şekilde optimizasyonu yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : 1. Enerji Tasarrufu 2. Enerji Kullanımı 3. Buhar Tasarrufu 4. Elektrik Tasarrufu 5. Distilasyon IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this thesis is to give information on three energy saving study cases at industrial sector with a view of energy production and consumption analysis of Turkey. According to the projections, if the preventive actions are not taken, our energy deficiency for 1998 will be 3 billion kwh and it will increase to 10 billion kwh in 1999. The first case is Power factor correction.The reactive energy which is necessary initially for the operation of transformers and motors can produced by the use of power capacitors at the consumer end. By this way TEAS will be able to increase active energy capacity by decreasing reactive energy productions. Another importance of this application is to decrease power loses on the power distribution lines caused by reactive energy transfer. In this work; calculation of necessary reactive energy and capacitors, the importance of power factor correction and a feasibility of an example are given. In the second case, fuel oil boiler is used when needed and the temperatures of three fuel oil tanks are kept at 75 °C continuously. A series of improvements have been made which include temperature change for the main tank, shut down of heat follow up steam system over 20 °C and isolation of fuel oil tanks. All these improvements resulted with a benefit of 186.334.416 TL/day. The third case is for a factory which runs a distillation process. The distillation method has been selected to be suitable for the distillation products (dimethylasetamide and water) from the distillation processes in the literature. The system is made of four columns so that energy transfer between columns and minimum energy consumptions are provided. The fourth and third columns are kept under vacum system to lower the steam temperature. In addition to that the optimization of column pressures and inlet temperatures provide minimum energy consumption.