The effect of analytical and global personality styles of EFL learners on learning English grammar
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin analitik ve küresel kişilik tarzlarının İngilizce dilbilgisi öğrenimine etkisi
- Tez No: 792530
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAKKAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Analitik öğrenenler, küresel öğrenenler, yabancı dil olarak İngilizce öğrenenler, öğrenme stilleri, öğretme stilleri, Analytic learners, global learners, EFL learners, learning styles, teaching styles
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, küresel ve analitik stiller olmak üzere iki farklı kişisel öğrenme stilini ayırt etmek, bunların EFL öğrencilerinin İngilizce dilbilgisi öğrenmeleri üzerindeki olası etkilerini ve farklılıklarını belirlemek ve etkili öğretme ve öğrenme için daha iyi bir müfredat ve öğretim yaklaşımı önermektir. Yöntem: Katılımcılar olarak öğrenicilerin durumunun, koşullarının veya deneyimlerinin değerlendirilmesini ele almadığından, bu çalışma deneysel olmayan karşılaştırmalı bir çalışmadır. Çalışma, müfredatı seçme, ayırma, işleme, değerlendirme ve ardından analizden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından ilk değerlendirmeye İngilizce öğrenen aynı yaşta 70 İranlı kadın öğrenici seçildi. Öğrenicilerin İngilizce seviyelerinin homojenliğinden emin olmak için bir yeterlilik testi uygulandı. Yeterlilik testinin sonuçları değerlendirilerek, 70 öğreniciden 10'u çalışmadan çıkarıldı ve İngilizce öğrenen 60 öğrenici çalışmada yer almaya devam etti. Sonraki aşama için standart bir anket uygulandı ve öğrencilerin cevapları dikkate alınarak küresel ve analitik öğrenenler belirlendi. Anket, öğrenme tarzlarına göre, 33 öğreniciyi analitik öğrenenler ve 27 öğreniciyi küresel öğrenenler olarak ikiye ayırdı. Araştırmacı tarafından arka plan bilgilerinden emin olmak için kısa bir süre İngilizce dilbilgisi öğretimi uygulandı. Daha sonra, küresel ve analitik öğreniciler olarak belirlenen grupların bilgi birikimindeki konuların İngilizce dilbilgisi konusundaki sonuçlarını elde etmek için, son test olarak Cambridge University Press tarafından İngilizce dilbilgisine odaklanarak hazırlanan standart dilbilgisi testi ile değerlendirme yapıldı. Toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edildi. Bulgular: Çalışmanın bulguları, öğrenme tarzlarında, İngilizce öğrenen İranlıların yüzde 55'inin analitik, yüzde 45'inin küresel olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, analitik öğrenenlerin sayıca küresel öğrenme stili gösteren öğrenenlerden daha fazla olmasına rağmen, küresel öğrenenlerin İngilizce dilbilgisini öğrenmelerinde analitik öğrenenlere göre daha başarılı göründüklerini ortaya koymaktadır. Sonuç: Sonuç olarak, öğrenenlerin öğrenme stillerinin ayırt edilmesinin hem yabancı dil öğrenenlerin başarılı bir şekilde öğrenmelerinde hem de öğretmenlerin daha iyi ve etkili öğretme yaklaşımları seçmelerinde ve öğretme süreci geliştirmelerinde faydalı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to distinguish between two different personal learning styles, the global and analytic styles and find out their probable effects and differences in affecting the EFL learners' learning of the English language grammar to propose a better syllabus and teaching approach for effective teaching and learning it. Method: The study is a comparative non-experimental one as it did not try to manipulate the situation, circumstances or experiences of the learners as the participants. The syllabus of the study is composed of selection, separation, treatment, and evaluation followed by analysis. First, the researcher selected a group of 70 female Iranian EFL learners in the same age range. Then a proficiency test was administered to ascertain the homogeneity of the learners' levels of English. Due to the results of the proficiency test, 10 out of 70 learners were omitted and the remaining 60 EFL learners continued to take part in the study. The next phase was the administration of a standard questionnaire to distinguish between the global and analytic learners based on their appearance and choice of the items. The questionnaire distinguished 33 learners as analytical and 27 as global learners in their learning style. A short period of English grammar teaching was applied by the researcher to be sure of their background knowledge. Later, an evaluation was made by a standard grammar test as a posttest, provided by Cambridge University Press with a focus on English grammar, to get the results of the subjects in the global and analytic learners' knoweledge of English grammar. The data collected were analyzed via the SPSS software. Findings: The findings of the study indicate that 55 percent of Iranian EFL learners were analytic compared to the 45 percent being global in their learning style. At the same time, it was shown that global learners appeared to be better in their learning of English grammar than the analytic learners though the analytic learners outnumbered those learners showing global learning style. Discussion/Conclusion: As a result, it could be said that distinguishing the learners' learning style would be beneficial both for the learners and the teachers in their choices of the styles and approaches taken for better and influential learning and matching them for a more successful learning and teaching process.