Sigara fabrikalarında imalat prosesleri ve klimatize işlemlerinin incelenmesi, optimum koşulların belirlenmesi
- Tez No: 79254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fabrika, Klimatize, Proses, Sigara, Tütün vıı, Factory, Conditioning, Process, Cigarette, Blend
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET İnceleme konusu yaptığım B.A.T. (British American Tobacco) Samarkand Sigara Fabrikasında üretim, çok küçük orandaki katkı tütünleri hariç tutulursa, üç farklı grup tütün kullanılarak yapılmaktadır. Birinci grup Virginya veya Burley olarak adlandırılan orta kalitedeki tütünler, ikinci grup Oriental olarak adlandırılan iyi kalitedeki, Türk veya Yunan tütünü, üçüncü grup ise en düşük kaliteli olarak nitelendirilen Özbekistan tütünüdür. Üretilen sigara çeşitleri de farklı harmanlamalara bağlı olarak farklılık gösterir; birinci grupta Virginya tütününe %20 oranında yaprak saplan katılmasıyla oluşan harman, ikinci grupta Virginya ve Burley tütününe Oriental tütünü ve yaprak saplarının karıştırılması ile oluşan harman, üçüncü grupta ise tamamen Özbekistan tütünü kullanılarak elde edilen harman ile üretim yapılmaktadır. Prosesde kullanılan Virginya, Burley ve Özbekistan tütünü büyük yapraklı ve lifli olduğu için ayrı bir işlemden geçerek liflerle yaprak ayaları birbirinden ayrılır. Daha sonraki aşamalarda tüm üretimler birbirine benzer şekilde kesme, şartlandırma, kurutma, harmanlama gibi ana işlemlerden geçip, kesilmiş halde depolanırlar daha sonra son üretim alanında sarılır, paketlenir ve son depolara giderler. Sigara üretiminde üretimi etkileyen en önemli unsur sıcaklık ve nem değerleridir, bu nedenle klimatize işlemi fazlaca önem kazanmaktadır. İstenilen şarlar, kullanılan DX tipi klima santralleri veya soğutma ihtiyacı çiller ile karşılanan klima santralleri, sıcak hava apereyleri, radyant ısıtıcılar ve çeşitli fanlarla sağlanmaktadır. Üretimde klimatize işlemi kadar etkili olan diğer yardımcı sistemler de mevcuttur; ortam nemlendirme sistemi tüm klimatize işleminden bağımsız çalışan ve istenilen nem koşullarını sağlayan bir sistemdir. Buhar kazanlarıyla hem üretim için gerekli olan buhar üretilir hem de ısıtma ve sıcak su ihtiyacı karşılanır. Basınçlı hava hattı proses cihazları ve bakım atölyelerindeki cihazların ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. Vakum sistemi de proses cihazları için gerekli bir sistemdir. İnceleme konusu olan sigara fabrikasının kuruluş ve ilk işletme aşamalarında verdiği görüntü, genel olarak iyi olmakla beraber, şirket politikası ve buna bağlı maliyet hesaplan sonucunda yapılan değişiklikler veya göz ardı etmeler nedeniyle, az da olsa sistemde aksayan yönler mevcuttur. Ancak, fabrikanın çalışması ilerledikçe bu sorunlar da çözülebilecektir, zira fabrikanın ilerleyen zaman içerisinde yenilenmesini, gelişen teknolojiyi yakalamasını hedefleyen ön hazırlıklar ve altyapı mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In B.A.T. Samarkand Cigarette Factory, which researched for my thesis, production is being done by three kinds of tobaccos, except small quantities of additional tobaccos. First group is called Virginya or Burley tobacco and has medium quality, second group is called Oriental, which is high quality Turkish and Greek tobaccos, third group is lowest quality Uzbekistan tobaccos. Also production of cigarettes are different according to blending; first group consist of Virginya tobacco with 20% stem, second group consist of Virginya, Burley and Oriental tobaccos with stem, third group consist of 100% Uzbekistan tobaccos. Tobacco of Virginya, Burley and Uzbekistan has big leaf and stem, therefore at the beginning of the process stem and lamina are to be separated from each others. On the following process all production lines go through similar operations such as cutting, conditioning, drying, blending then they are to be stored at the cut tobacco store, finally at the secondary manufacturing department the tobacco is to be wrapped, packaged and taken to the wrapped material store. The most important conditions for cigarette manufacturing process is temperature and humidity. These conditions are to be provided by DX type or chiller connected air handling units, unit heaters, radiant heaters and various fans. There are also another systems for production. Space humidification system, which runs independent from all conditioning systems and provides required humidity. Both steam requirement of process equipment and heating and hot water necessity are to be provided by steam boilers. Compressed air lines are to be used by process and maintenance stores equipment. Also vacuum system is to be used by process equipment. In the factory, which researched during installation and pre-start up, all conditions are well enough, due to firm polity and finances subjects effect the quality. However, all problems will be solved day by day, due to the fact that all preparations and substructures are exist to up grade the factory with all systems.