Eş şiddetine maruz kalan kadınlarda travma sonrası stres bozukluğu ile stresle başa çıkma yöntemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Elazığ ili örneği
Investigation of the relationship between post-traumatic stress disorder and coping methods in women exposed to spousal violence: The case of Elâzığ province
- Tez No: 792542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Eş Şiddeti, TSSB, Stresle Baş Etme Yöntemleri, Partner Violence, PTSD, Methods of Coping with Stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, eş şiddetine maruz kalan kadınların travma sonrası stres bozukluğu düzeyleri ve stresle başa çıkma yöntemleri (problem çözme, pozitif değerlendirme, mantıksal analiz, profesyonel destek arama, çevre desteği arama) arasındaki ilişkiyi saptamayı hedeflemektedir. Çalışmada nicel yaklaşım benimsenmiştir. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde eş şiddetine maruz kalan 18 yaş üstü kadınlar oluşturmaktadır. Kolayda ve kartopu örnekleme tekniğiyle seçilen 100 kadına anket uygulanmıştır. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”, LeBeau ve arkadaşları (2014) tarafından geliştirilen, Evren ve arkadaşlarının (2016) Türkçe'ye uyarlamış olduğu“Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği”ve Moss (1993) tarafından geliştirilip Koca-Ballı ve Kılıç (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Stresle Başa Çıkma Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Betimsel istatistiklerde eş şiddetine maruz kalan kadınların sosyodemografik özellikleri ile TSSB ve stresle başa çıkma düzeylerini ortaya koymak için frekans, minimum, maksimum, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi analizler kullanılmıştır. Araştırmanın açıklayıcı analiz kısmında ise Bağımsız Örneklem t-Testi, Anova Testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında eş şiddeti mağduru kadınların TSSB düzeyleri çalışmayanlarda, görücü usulü ile evlenenlerde, şiddete evliliğinin ilk yıllarında maruz kalanlarda, tüm şiddet türlerine maruz kalanlarda, eş şiddetine uzun süre maruz kalanlarda yüksek olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların stresle başa çıkma yöntemleri medeni duruma, çalışma durumuna, evlenme şekline, eşten şiddet görme süresine göre katılımcıların stresle baş etme stratejileri farklılaşmaktadır. TSSB düzeyleri ile stresle başa çıkma düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between post-traumatic stress disorder levels and methods of coping with stress (problem solving, positive evaluation, logical analysis, seeking professional support, seeking environmental support) of women who have been exposed to domestic violence. A quantitative approach was used in the study. The population of the research includes female victims of domestic violence .over the age of 18 in Elazig. A questionnaire was applied to 100 women selected by convenience and snowball sampling technique.. In the study,“Personal Information Form”,“Post Traumatic Stress Disorder Scale”developed by LeBeau et al. (2014) and adapted into Turkish by Evren et al. (2016) and“Coping with Stress Scale”developed by Moss (1993) and adapted into Turkish by Koca-Ballı and Kılıç (2016) was used in order to collect the data in the study. SPSS 25.0 package program was used in the analysis of the data. In descriptive statistics, frequency, minimum, maximum, percentage, mean and standard deviation were used to reveal the sociodemographic characteristics, . levels of PTSD syndromes and coping strategies of the participantss. In the analysis of the hypothesis Independent Sample t-Test, One-Way Anova Test and Pearson Correlation Analysis were used. According to findings, PTSD levels of participants were higher in those who did not work, who had arranged marriages, those who exposed to violence in the first years of their marriage, those who were exposed to all types of violence, and those who were exposed to spousal violence for a long time. The methods of coping with stress of the participants are differ according to their marital status, working status, type of marriage, and duration of violence from the spouse. There is a negative relationship between PTSD levels and levels of coping with stress. The findings were discussed and interpreted within the framework of the literature.