A comparative study of Yaşar Kemal's The Legend of the Thousand Bulls and John Steinbeck's The Grapes of Wrath with a social realistic perspective
Yaşar Kemal'in Binboğalar Efsanesi ve John Steinbeck'in Gazap Üzümleri romanlarının toplumcu gerçekçi bakış açısıyla karşılatırmalı çalışması
  1. Tez No: 792621
  2. Yazar: MÜGE AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Comparative Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Binboğalar Efsanesi, Gazap Üzümleri, John Steinbeck, Yaşar Kemal, Social Realism, Yaşar Kemal, John Steinbeck, The Legend of the Thousand Bulls, The Grapes of Wrath, Social Realism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Başarılı Amerikalı yazar John Steinbeck'in (1902–1968) romanları birçok kez farklı amaçlarla analiz edilmiştir. Pulitzer ödüllü romanı Gazap Üzümleri (1939), Büyük Buhran sırasında kırsal sınıfın yaşadığı derin ekonomik sorunlar hakkındadır. Steinbeck'in konuya olan ilgisinin, yazar olmadan önce bir işçi olarak çalıştığı için kendi gerçek yaşam deneyimlerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Öte yandan Türk romancı Yaşar Kemal'in (1923-2015) romanları İngilizce, Rusça, Fransızca ve İtalyanca başta olmak üzere pek çok dile çevrilmiş olsa bile, haklarında pek az akademik çalışma yapılmıştır. Kemal de tıpkı Steinbeck gibi ailesine destek olmak için tarım işçisi olarak çalışmıştır. İki romancının bir diğer ortak özelliği ise hayatlarının ileriki dönemlerinde gazetecilik yapmış olmalarıdır. Kemal, romanlarında Anadolu efsaneleriyle döneminin gerçeklerini bir araya getirir. Binboğalar Efsanesi (1976), Türkiye'nin yerleşip kışı geçirebileceği bir toprak arayışında olan son göçebe Türkmen kabilelerinin çaresizliğini konu alıyor. Gazap Üzümleri ise bir Oklahoma Dust Bowl ailesinin California'ya göçü ve çiftliklerinden tahliye edildikten sonra yüzleşmek durumunda kaldıkları zorluklarla ilgilidir. Her iki romanda da toplumsal eleştirinin ortak unsurları vardır. Bu tez öncelikle edebiyatta toplumsal gerçekçilik kavramını açıklamaktadır. Daha sonra romanların olay örgülerinin kısa özetlerini vermektedir. Romanlar, toplumsal gerçekçi bir perspektiften yeni başlangıç umutları, göç olgusu, devlet otoritesinin temsili ve ötekilik kavramı açısından karşılaştırılmaktadır. Tez, Amerikan ve Türk toplumlarının göç sürecindeki benzerliklerine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The novels of accomplished American author John Steinbeck (1902-1968) have been analysed many times with different aims. His Pulitzer Prize-winning novel The Grapes of Wrath (1939) is about the profound economic problems of the rural class through the Great Depression. It is estimated that Steinbeck's interest in the topic comes from his own real-life experiences as a labourer before becoming an author. On the other hand, even though the novels of Turkish novelist Yaşar Kemal (1923-2015) have been translated into many languages, including English, Russian, French and Italian, there has been a lack of academic study about them. Just like Steinbeck, Kemal also worked as an agricultural labourer to support his family. Another common feature of the two novelists is that they work as journalists later in their lives. In his novels, Kemal brings together the legends of Anatolia and the reality of his time. The Legend of The Thousand Bulls (1976) is about the last nomadic Turkmen tribes of Turkey who are desperately in search of a land where the tribe can settle and spend the winter. The Grapes of Wrath is about the migration of an Oklahoma Dust Bowl Family to California and the hardships they have to face after the eviction of their farm. Both novels contain the familiar elements of social criticism. This thesis first explains social realism in literature. Then it summarizes the plots of the books. The novels are compared in terms of hopes for new beginnings, the phenomenon of migration, representation of state authority and otherness from a social realist perspective. The thesis points out the similarities between American and Turkish societies during migration.