Diz osteoartriti bulunan hastalarda ağrı, uyku kalitesi ve fonksiyonellik ilişkisi
The relationship between pain, sleep quality and functionality in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 792659
  2. Yazar: MELEK AÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DALYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, ağrı, uyku kalitesi, yaşam kalitesi, Knee osteoarthritis, pain, sleep quality, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Diz OA'i toplumda görülme sıklığı giderek artan önemli bir özürlülük nedenidir. Çalışmamızın amacı; primer diz OA'i bulunan hastalarda radyolojik OA şiddeti ile ağrı seviyelerinin, uyku ve yaşam kalitelerinin, fonksiyonel durumlarının, ultrasonografi ile bakılan patellofemoral kıkırdak kalınlığının ve hastalara ait özelliklerin ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2022-Ağustos 2022 tarihleri arasında hastanemiz polikliniklerine diz ağrısı şikâyetiyle başvuran, Amerikan Romatoloji Cemiyeti (ACR) kriterleri ile primer diz OA'i teşhisi konulan, toplam 91 hasta alındı. Demografik veriler ve ek hastalıklar kaydedildi. Hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı. Diz grafilerini değerlendirmek için Kellgren-Lawrence (K-L) skalası, hastaların ağrısını değerlendirmek için Vizüel analog skala (VAS) kullanıldı. Uyku kalitesinin değerlendirilmesinde Pittsburgh uyku kalite indeksi (PUKİ), ağrı, sertlik ve fiziksel fonksiyonları değerlendirmede Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC), genel sağlık durumunu değerlendirmek için ise Kısa form-36 (KF-36) kullanıldı. Ultrasonografik değerlendirme ile femoral kıkırdak kalınlıklarının ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan 91 hastanın yaş ortalaması 57,75±6,29 iken %80,2'si kadın, %19,8'i erkekti. Hastaların %52,7'si evre 2, %37,4'ü evre 3, %9,9'u evre 4 olarak saptandı. Yaş; WOMAC ağrı alt boyutu hariç diğer boyutlarla, fiziksel fonksiyonla, uyku bozukluğu ve uyku ilacı kullanımıyla, yaşam kalitesinde bozulmayla anlamlı ilişkiliydi. Yaş ile VAS değerleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmadı. BKİ ile WOMAC, PUKİ ve VAS skorlarının pozitif, KF-36 skorunun ise negatif yönde anlamlı ilişkili olduğu bulundu. İleri evredeki hastaların daha yüksek VAS, WOMAC ve PUKİ skorları olduğu gösterildi. Evre ile kıkırdak kalınlığının negatif yönde anlamlı ilişkili olduğu, ayrıca daha ince kıkırdak yapısına sahip hastaların daha yüksek WOMAC, PUKİ ve daha düşük KF-36 skorlarına sahip olduğu gösterildi. Uyku ve yaşam kalitesinin tüm parametreleri arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Ayrıca düşük gelir düzeyi kötü uyku kalitesi ile ilişkiliydi. Sonuç: İleri evre diz OA'i bulunanlarda ve yüksek BKİ'ine sahip hastalarda ağrı, fonksiyon kaybı ve uyku bozukluklarının daha fazla olduğunu gösterdik. Yaş ile viii ağrı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptamadık. Ayrıca uyku bozukluğu olan hastaların yaşam kalitelerini daha düşük tespit ettik. Yapısal değişiklikler oluşmadan hastalığı erken dönemde tespit etmenin ve değiştirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldırmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. OA'in en belirgin semptomlarından olan ağrıyı kontrol altına almanın, uyku bozukluklarının yönetiminde ve yaşam kalitesini artırmada etkili sonuçlar sağlayacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Knee OA is an important cause of disability with an increasing incidence in the community. The aim of our study; to evaluate the relationship between radiological OA severity and pain levels, sleep and quality of life, functional status, patellofemoral cartilage thickness examined by ultrasonography, and patient characteristics in patients with primary knee OA. Materials and Methods: A total of 91 patients who applied to the outpatient clinics of our hospital with the complaint of knee pain between January 2022 and August 2022 and were diagnosed with primary knee OA according to the American College of Rheumatology (ACR) criteria were included in our study. Demographic data and additional diseases were recorded. The body mass index (BMI) of the patients was calculated. The Kellgren-Lawrence (K-L) scale was used to evaluate the knee radiographs, and the Visual analog scale (VAS) was used to evaluate the severity of pain of the patients. Pittsburgh sleep quality index (PUKI) was used to evaluate sleep quality, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) was used to evaluate pain, stiffness and physical functions, and Short form-36 (SF-36) was used to evaluate general health status. Measurements of femoral cartilage thickness were made by ultrasonographic evaluation. Results: The mean age of 91 patients included in our study was 57.75±6.29, 80.2% were female and 19.8% were male. It was determined that 52.7% of the patients were stage 2, 37.4% were stage 3, and 9.9% were stage 4. Except pain sub-dimension, age was significantly associated with WOMAC, physical function, sleep disturbance and use of sleeping pills, and deterioration in quality of life. There was no significant association between age and VAS values. It was found that BMI and WOMAC, PUKI and VAS scores were positively correlated, while SF-36 score was negatively correlated. Patients with advanced stages were shown to have higher VAS, WOMAC and PUKI scores. It was shown that stage and cartilage thickness were negatively x correlated, and patients with thinner cartilage structure had higher WOMAC, PUKI and lower SF-36 scores. The relationship between sleep and all parameters of quality of life was significant. In addition, low income level was associated with poor sleep quality. Conclusion: We showed that patients with advanced knee OA and patients with high BMI have more pain, loss of function and sleep quality problems. We did not find a significant relationship between age and pain level. In addition, we found that patients with sleep quality loss had a lower quality of life. We believe that controlling pain, which is one of the most prominent symptoms of OA, might provide additional effective results in the management of sleep quality loss and increasing the quality of life.