Meme kanserinde radyoterapi sonrası selenoprotein ve gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigation of selenoprotein and gene polymorphisms after radiotherapy in breast cancer
  1. Tez No: 792680
  2. Yazar: SELİM ÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Selenoprotein, Sel K, Sel W, Sel P, mir-675, Breast Cancer, Selenoprotein, Sel K, Sel W, Sel P
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Meme kanseri, kardiyovasküler hastalıklardan sonra kadın ölümlerinde dünya çapında ilk sırada olan kanser tipidir. Selenoproteinler, selenosistein formunda temel eser element selenyum içeren proteinlerdir. Her selenoprotein kendine özgü yapısından dolayı çok çeşitli hücresel süreçlerde önemli rol alır. mikroRNA (miRNA)'lar gen ifadesinin düzenlenmesinde rol alan moleküllerdir. Bu miRNA'lardan, mir-675'in meme kanseri patogeneziyle ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı, bazı selenoproteinlerin (Sel K, Sel W ve Sel P) serum ve protein ekspresyon düzeyleri ile mir-675 ifadelerindeki değişikliklerin radyoterapi uygulanan meme kanserli hastalardaki etkisininin araştırılmasıdır. Meme kanserli hastaların radyoterapi öncesi ve sonrası alınan kan örneklerinde serum selenoprotein düzeyleri ELISA ve bu selenoproteinlerin protein ekspresyon düzeyleri, mir-675 ekspresyon düzeyleri de gerçek zamanlı kantitatif PCR yöntemleri ile yapıldı. Radyoterapi öncesi ve sonrası gruplarda Sel P değerleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeylerde azalmış olduğu görüldü. Western blot ile bu proteinlerin ekspresyon seviyeleri değerlendirildiğinde SELENOK protein ekspresyonu seviyelerinde, radyoterapi sonrası grupta, kontrol ve radyoterapi öncesi gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı saptandı. Kontrol grubunda mir-675 ekspresyon seviyesi, radyoterapi öncesi ve sonrası gruplara göre yüksek olduğu saptandı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Sel P'nin ve mir-675'in meme kanserinde radyoterapinin etkinliğinde biyobelirteç olma potansiyeline sahip olabileceği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer that causes female deaths worldwide after cardiovascular diseases. Selenoproteins are proteins that contain the essential trace element selenium in the form of selenocysteine. Each selenoprotein plays an important role in various cellular processes due to its unique structure. MicroRNAs (miRNAs) are molecules that play a role in regulating gene expression. It has been shown that miRNA mir-675 is associated with breast cancer pathogenesis. The aim of our study is to investigate the effects of changes in serum, protein expression levels and mir-675 expressions of some selenoproteins (Sel K, Sel W and Sel P) in patients with breast cancer treated with radiotherapy. Serum selenoprotein levels were measured by ELISA in blood samples obtained from breast cancer patients before and after radiotherapy, and protein expression levels of these selenoproteins and mir-675 were measured by real-time quantitative PCR methods. Sel P values after radiotherapy were significantly lower than those before radiotherapy and those in the control group. When the expression levels of these proteins were evaluated by western blot, it was determined that SELENOK protein expression levels were statistically significantly decreased in the post-radiotherapy group compared to the control and pre-radiotherapy groups.The expression level of mir-675 in control samples was found to be high compared to pre- and post-radiotherapy samples. Based on the results obtained, it can be suggested that Sel P and mir-675 may have the potential to be biomarkers for the effectiveness of radiotherapy in breast cancer.