Polikistik over sendromlu infertil hastalarda subklinik hipotiroidinin önemi
The importance of subclinical hypothyroidism in infertile patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 792708
- Danışmanlar: DOÇ. GÖKÇE ANIK İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, açıklanamayan infertilite, subklinik hipotiroidi, polycystic ovary syndrome, unexplained infertility, subclinical hypothyroidism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Polikistik Over Sendromlu İnfertil Hastalarda Subklinik Hipotiroidinin Önemi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, 2023 Amaç: Çalışmamızın amacı polikistik over sendromu (PKOS) infertil hastalarda subklinik hipotiroidinin (SKH) önemini ve polikistik over sendromlu infertil hasta grubunda subklinik hipotroidinin klinik ve metabolik parametreler üzerine etkisini değerlendirmektir. Gerekçe ve Yöntem: Çalışmaya PKOS'lu 100 infertil hasta ve kontrol olarak 50 açıklanamayan infertil hasta dahil edildi. PKOS'lu 100 ardışık hasta subklinik hipotiroidi varlığına göre iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında klinik, hormonal ve metabolik parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Subklinik hipotiroidizm prevalansı PKOS ve açıklanamayan infertil gruplar arasında benzerdi (sırasıyla %26, %34). Subklinik hipotiroidizmi olan PKOS hastalarında, insülin direnci, sistolik ve diyastolik kan basınçları, trigliserit seviyeleri açısından, SKH'si olmayan PKOS'lu hastalar ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek değerler saptandı. Metabolik sendrom prevalansı, SKH'li PKOS hastalarında, SKH'si olmayan PKOS hastaları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Açlık glukozu, düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol , total kolesterol (TK) ve yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Subklinik Hipotiroidili PKOS hastalarında insülin direnci, metabolik sendrom ve bileşenlerine sahip olma olasılığı daha yüksektir. PKOS hastalarında SKH'nin değerlendirilmesi, sendromun metabolik özellikleri ve uzun vadeli kardiyometabolik riskleri için faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The Importance of Subclinical Hypothyroidism in Infertile Patients with Polycystic Ovary Syndrome Marmara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Thesis, İstanbul, 2023. Objective: The aim of the study is to determine the importance of subclinical hypothyroidism in infertile patients with polycystic ovary syndrome and to evaluate the impact of subclinical hypothyroidism on clinical and metabolic parameters in infertile patients with polycystic ovary syndrome. Material and Methods: The study included 100 infertile patients with PCOS and 50 unexplained infertile patients as controls. One hundred consecutive patients with PCOS were divided into two groups according to the presence of subclinical hypothyroidism. Clinical, hormonal and metabolic parameters were compared between the groups. Results: The prevalence of subclinical hypothyroidism was similar between PCOS and unexplained infertile groups (26% vs 34% respectively). PCOS subjects with subclinical hypothyroidism demonstrated significantly higher values with respect to Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR), systolic and diastolic blood pressures, triglyceride levels compared with PCOS subjects without SCH. Metabolic syndrome prevalence was statistically significantly higher in PCOS subjects with SCH compared to PCOS subjects without SCH. There was no statistically significant difference in terms of fasting glucose, low density lipoprotein (LDL) cholesterol, total cholesterol (TC) and high density lipoprotein (HDL) cholesterol levels. Conclusion: PCOS subjects with SCH are more likely to have insulin resistance, metabolic syndrome and its components. Evaluating SCH in PCOS subjects may be beneficial for the metabolic features and long term cardiometabolic risks of the syndrome