الحكم الروابغ شرح الكلم النوابغ للإمام أبي بكر بن عمر الجورومي(ت: 1203هـ)دراسةً وتحقيقاً
Çalışmanın önemi (Alhükmü'l Alravabiğ Şerhü Alkelimü'l Alnavabiğ) araştırma ve çalışma
  1. Tez No: 792850
  2. Yazar: TİBA FADHİL ABED AL-ABEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, el-Hükmü'r-Ravâbi, el-Kelimi'n-Navâbi, Ebû Bekir el-Cûrûmî, Zemahşerî, Tahkik, Arabic language, Al-Hikam Al-Rawabegh, Al-Kalim Al-Nawabegh, Abu Bakr bin Omar Al-Jurumi, al-Zamakhshari, investigation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tezde Ebû Bekir b. Ömer el-Cûrûmî'nin Zemahşerî'nin el-Kelimü'n-nevâbi' isimli eserine yazdığı el-Hükmü'r-ravâbi' şerhinin tahkik ve analizi konu edinilmiştir. Eser Zemahşeri'nin kitabını şerh eden eserler içerisinde en önemlilerden sayılmaktadır. Şârih, edebî lügavî, nahiv ve belâgatla ilgili hususları kitabın başından sonuna kadar anlaşılır, basit bir üslupla açıklamıştır. Araştırmada birkaç yöntem kullanılmıştır. Cûrûmî ve Zemahşerî'nin biyografileri ve ilmi şahsiyetleri incelenirken betimleyici analitik yöntem kullanılmıştır. Şârihin Zemahşerî'nin eserini şerh ederken uyguladığı metodun tespitinde ve lügavî, fikrî konularla ilgili görüşlerini ortaya koyarken yaptığı nakiller ve fikirlerinin özgünlüğünü tespitte ise analitik yöntem kullanmıştır. Şârihin müellifin kusur ve hatalarını ortaya koymadaki haklılığını tespit konusunda ise tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Şârih Dâmânzâde edebî his, üslup ve anlaşılması zor kelime ve terkiplerin izahında mümtaz bir yere sahiptir. Görüşlerini izah ederken kendinden önce yazılmış birçok kitaptan alıntı yapması eserin önemini artırmıştır. Belagatle ilgili izahlar kitapta önemli bir yer tutmaktadır. Şârih Kelimi'n-Navâbi' geçen edebi sanatları detaylara girmeksizin güzel bir şekilde İbnü'l-Hatîb'in Ravzu'l-Ahbâr'ın alıntılar yaparak açıklamıştır. Fakat bu durum şârihin edebî yönüne bir eksiklik getirmez. Eser ahlâkî değerleri açıklaması yönüyle de değerlidir. Zemahşerî insanda bulunması gereken edebî ahlaktan bahsetmiş, şârih bu konuları detaylandırarak, müellifin kastını açıklamıştır. Şârih akâid ve fıkıhla ilgili konulara işaret ederken; konuyu detaylı bir şekilde ele almamış, fıkhî ihtilaflardan uzak durmuş, kendi görüş ve fikrini verip, konuyla ilgili kitaplara işaret etmekle yetinmiştir. Zemahşerî'nin eserine yaptığı açıklamalar, şarihin bid'atlardan uzak bir tasavvuf anlayışına sahip olduğunu izah etmektedir. Şarih Zemahşerî'yi konuyla ilgili hadisleri naklederken sıhhatine dikkat etmemesi sebebiyle eleştirmiştir. Genel olarak kitabın faydalı, nefsi huzura sevk eden insanın ahlakını güzelleştiren bir eser olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about investigation of the explanation of the book of al-Zamakhshari (Al-Kalim al-Nawabigh)by Abu Bakr bin Umar al-Jurumi, who died (1203 AH) who named his explanation:“ Al-Hikam Al-Rawabegh sharhu Al-Kalim Al-Nawabegh”, It is one of the good literary commentaries that explained the book of Imam al-Zamakhshari by shedding light on the literary, linguistic, grammatical and rhetorical aspects in it in a simple, clear and concise manner that he adhered to from the beginning of the explanation to its end. The study followed several approaches in investigating the manuscript: the descriptive-historical approach when studing the scientific biography of Al-Jurumi, the translation of Al-Zamakhshari and describing his book, the analytical approach when analyzing the author's approach to know his method of explaining the text, as well as standing on the sources from which the commentator inspired his linguistic and intellectual thoughts, while indicating his originality, and the critical approach when standing on the author's omissions. As for the investigation and commentary approach, it is in the investigated text. the most important findings of this study are the following: The commentator - Damad Zadeh - was distinguished by a literary sense and smoothness of style, in addition to his avoidance of strange words and strange structures, and the large number of sources that he used in his explanation gave his book a scientific value. Al-Jurumi was very interested in highlighting the rhetorical meanings that were included in the text of Al-Kalim Al-Nawabegh, in an enjoyable, comprehensive, and non-detailed manner reling on Ibn Al-Khatib in his book (Rawd Al-Akhyar), but this did not diminish the linguistic and literary ability of him. His explanation also included the behavioral values and moral ethics in which Al-Zamakhshari spoke, and Damad Zah expanded in explaining and clarifying them, and clarifying the meaning intended by Al-Zamakhshari. He referred to many intellectual, doctrinal and jurisprudential issues, avoiding sectarian differences, whether those related to belief or jurisprudence, rather, he merely presented his opinion and belief, and then mentioned the relevant references. From the entirety of his explanation of the book of Al-Zamakhshari, it is clear that the author is one of the mystics who are far from heresy. But he is criticized for relying on hadiths without verifying the degree of their validity as long as they fit the context of the speech. In general, the book is one of the interesting explanations and interesting literary texts that discipline behavior.