Cari hesap sözleşmesinde bakiye haczi
Distraining of balance in current account contract
- Tez No: 792851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haciz, Bakiye, Cari Hesap Sözleşmesi, Distraining, Balance, Current Account Contract
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Cari hesap sözleşmeleri genel olarak Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmekle birlikte Türk Borçlar Kanunu'nda da cari hesap sözleşmesine uygulanacak çeşitli hükümlere yer verilmiştir. Ayrıca İİK m. 68/b ve 150/ı'da cari hesap sözleşmesi ile ilgili hükümler içermektedir. Cari hesap sözleşmesi ticari hayatta sıklıkla kullanılan bir sözleşmedir. Bankalar ticari kredi sistemini cari hesap sözleşmeleri üzerinden yürütmektedirler. Aynı şekilde üretici firma ile acente veya bayi arasındaki ilişki de çoğunlukla cari hesapla takip edilmektedir. Cari hesap sözleşmesinde bakiye haczi, aslında üçlü bir ilişki içermektedir. Bir tarafta cari hesap sözleşmesinin tarafları bulunurken diğer tarafta takip alacaklısı bulunmaktadır. Üçüncü kişi konumundaki takip alacaklısı cari hesap bakiyesine haciz koyarak alacağını almaya çalışmaktadır. Bu şekilde borçlunun cari hesap sözleşmesinden kaynaklanan alacağının haczi ile alacaklının tatmin edilebilmesi için öncelikle cari hesabın kapatılıp bakiyenin belirlenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda cari hesap sözleşmesinde bakiyenin yasal düzenlemeler kapsamında haczi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Current account agreements are generally regulated in the Turkish Commercial Code, but various provisions applicable to current account agreements are also included in the Turkish Code of Obligations. In addition, Articles 68/b and 150/ı of the Enforcement and Bankruptcy Law contain provisions related to the current account contract. Current account contract is a contract that is frequently used in commercial life. Banks carry out the commercial credit system through current account agreements. Likewise, the relation between the manufacturer and the agency or dealer is mostly followed by the current account. Distraining of balance in the current account contract actually includes a tipartite relation. While on one side, there are the parties of the current account contract, and on the other, there is the pursuing creditor. The pursuing creditor, who is in the position of the third person, tries to take his debt by levying a current account balance. In this way, to satisfy the creditor by seizing the debtor's claim arising from the current account contract, it is necessary first to close the current account and determine the balance. In our study, distraining of the balance in the current account contract will be examined within the scope of legal regulations.