Sağlık çalışanlarında duygusal emek davranışının iş performansı ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of emotional labor behavior in healthcare professionals on work performance and intention to left
- Tez No: 792895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, Sağlık Çalışanları, Emotional Labor, Job Performance, Intention to Leave, Healthcare Professionals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüz sektörlerinde hizmete verilen önem gün geçtikçe daha fazla artmaktadır. Bu durumda daha fazla etkileşim içinde olmayı, bireylerin ihtiyaçlarını ve duygularını önemsemenin kıymetini ortaya koymaktadır. Hizmet sektörü şu anda dünyadaki en büyük işçi oranını istihdam etmekte ve bu bağlamda emek doğası gereği öne çıkmaktadır. Duygusal emeğin ön plana çıkmasını sağlayan durum hizmet sektörlerinde duygu kullanımının özellikle olması gerekliliğidir. Hizmet sektörleri içinde duygusal emeğin çok fazla gösterildiği sektör sağlık sektörüdür. Sağlık hizmeti ihtiyacı olan bireyler her ne kadar fiziksel olarak rahatsız olduklarını düşünsek bile hastalıklarının getirdiği stres ve duygusal değişiklikler için fazlaca desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda sağlık çalışanlarının oldukça fazla duygusal emek harcamalarını beraberinde getirmektedir. Sağlık çalışanlarının, hizmet verirken yaşadıkları bu duygusal zorluklarla birlikte iş performansları düşmekte ve işten ayrılma niyetlerinde de hatırı sayılır bir artış görülmektedir. Sağlık sektörü için iyi derecede performans sergilenmesi ve personel devir hızının azaltılması kaliteli, tercih edilebilir hizmet için çok önemlidir. Bu araştırmada; duygusal emek boyutu ile iş gören persormansı genel boyutu negatif yönde etkilemekte olup, işten ayrılma niyeti genel boyutunu pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. Duygusal emek ve alt boyutları ele alındığın sağlık sektöründe görev yapan çalışanların performansını negatif yönde etkilemekte olup ve işten ayrılma niyetini de arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance given to service in today's sectors is increasing day by day. In this case, it reveals the value of being more interactive and caring about the needs and feelings of individuals. The service sector currently employs the largest proportion of workers in the world, and in this context, labor stands out due to its nature. The situation that makes emotional labor come to the fore is the necessity of using emotion in service sectors. Among the service sectors, the sector in which emotional labor is shown a lot is the health sector. Individuals in need of health care need a lot of support for the stress and emotional changes brought about by their illness, even if we think they are physically uncomfortable. In this case, it brings with it a lot of emotional labor expenditures of health workers. With these emotional difficulties experienced by healthcare professionals while serving, their job performance decreases and there is a significant increase in their intention to leave. It is very important for the health sector to perform well and to reduce the staff turnover rate for quality, preferable service. In this study; emotional labor dimension and employee performance affect the general dimension negatively, and it was found that the general dimension of quitting the job and the end result were positively and significantly related. Emotional labor and its sub-dimensions negatively affect the performance of employees working in the health sector and increase their intention to leave.