Ergenlerde başarısızlık korkusu ı̇le akademı̇k erteleme arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇: Duygu düzenleme güçlüğü, anksı̇yete duyarlılığı ve problemlı̇ ı̇nternet kullanımının aracı rolü
The relationship between fear of failure and academic procrastination in adolescents: The mediating role of emotion regulation difficulty, anxiety sensitivity and problematic internet use
  1. Tez No: 792943
  2. Yazar: HATİCE SEDA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EŞKİSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Başarısızlık Korkusu, Akademik Erteleme, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Anksiyete Duyarlılığı, Problemli İnternet Kullanımı, Fear of Failure, Academic Procrastination, Difficulty in Emotion Regulation, Anxiety Sensitivity, Problematic Internet Use
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada başarısızlık korkusu ve akademik erteleme arasındaki ilişkide; anksiyete duyarlılığı, duygu düzenleme güçlüğü ve problemli internet kullanımının rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin farklı illerinde öğrenim gören ortaöğretim kademesindeki 341'i kadın 167'si erkek toplamda 508 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama sürecinde Başarısızlık Korkusu Ölçeği, Aitken Erteleme Eğilimi Ölçeği, Chen İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Çocuklar İçin Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. İlişkisel modelin kullanıldığı araştırmada araştırmadaki değişkenlerin birbirleriyle ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizinden yararlanılmıştır. Başarısızlık korkusu, anksiyete duyarlılığı, duygu düzenleme güçlüğü, problemli internet kullanımı ve akademik erteleme arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli ile test edilerek analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki dolaylı ilişkilerin anlamlılığı ise 2000 yeniden örnekleme ile sınanmıştır. Analiz sonuçlarına göre başarısızlık korkusu akademik ertelemeyi anksiyete duyarlılığı, duygu düzenleme güçlüğü ve problemli internet kullanımı üzerinden pozitif ve anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Ayrıca başarısızlık korkusu, akademik ertelemeyi duygu düzenleme güçlüğü aracılığı ile anlamlı şekilde yordamaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre ergenlerin sağlıklı kimlik gelişimi oluşturabilmeleri için bu dönemde, başarısızlık korkusu, akademik ertelemeleri ve diğer tüm dolaylı etkilere ilişkin geliştirilecek önleyici, koruyucu, destekleyici müdahale yöntemleri alan yazına katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the role of anxiety sensitivity, difficulty in emotion regulation and problematic internet use in the relationship between fear of failure and academic procrastination. The study group consisted of 508 high school students, 341 females and 167 males, studying in different provinces of Turkey in the 2020-2021 academic year. Fear of Failure Scale, Aitken Procrastination Tendency Scale, Chen Internet Addiction Scale, Anxiety Sensitivity Scale for Children, Difficulty in Emotion Regulation Scale and Personal Information Form were used to collect the data. Using the relational model, Pearson Product-Moment Correlation Analysis was used to determine the relationships between the variables in the study. The relationships between fear of failure, anxiety sensitivity, difficulty in emotion regulation, problematic internet use and academic procrastination were analyzed with the Structural Equation Modeling. The significance of the indirect relationships between the variables was tested with 2000 bootstrapp samples. According to the results, fear of failure had an indirect relationship with academic procrastination through anxiety sensitivity, difficulty in emotion regulation and problematic internet use. In addition, fear of failure predicted academic procrastination significantly through emotion regulation difficulties. According to the findings, preventive, protective and supportive intervention methods to be developed regarding fear of failure, academic procrastination and all other variables will contribute to the literature in order for adolescents to develop a healthy identity.