Acil serviste akut apandisit tanısı konulan hastalarda laboratuvar tetkiklerinin prediktif değerinin retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective study of the predictive value of laboratory investigations in patients diagnosed with acute appendicitis in the emergency department
  1. Tez No: 792987
  2. Yazar: ALPTEKİN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZGÜR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: apandisit, perforasyon, CRP, billurubin, appendicitis, perforation, CRP, billurubin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Akut apandisitin ve komplikasyonlarının erken dönemde ortaya konulması oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı hastaların acil servis başvurusu esnasında alınmış olan laboratuar tetkiklerinin akut apandisiti ve/veya komplikasyonlarını öngörmedeki değerlerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmamıza Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Erişkin Acil Tıp Kliniğine karın ağrısı şikayeti sonucu akut apandisit ön tanısı ile başvuran 18 yaş ve üstü 187 kişi dahil edilmiştir. Hastaların 147'si akut apendisit tanısı (74'ü perfore, 73'ü non-perfore) almıştır, 40'ı ise non-spesifik nedenler ile başvuran karın ağrılı hastalardan seçilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen bütün hastaların yaş ortalaması 36,36±13,97'dir (min:18-max:87). Hastaların %58,3'ü erkek, %41,7'si kadındır. Akut apandisit olanların ortalama solunum sayısı ve nötrofil değerinin istatistiksel olarak önemli düzeyde daha fazla olduğu, ortanca lenfosit ve platalet değerinin istatistiksel olarak önemli düzeyde daha düşük, nabız, Spo2, AST, ALT, GGT, indirekt billirubin, direkt billirubin, total billirubin ve CRP değerlerinin daha fazla olduğu bulunmuştur. Perfore olan akut apandisit tanısı olan hastalarda ortalama yaşının daha fazla olduğu, ortalama nötrofil değerinin daha fazla olduğu, ortalama INR, PTZ, aPTT değerlerinin daha fazla olduğu, lenfosit değerinin ise daha düşük olduğu, ortalama GGT değerinin daha fazla olduğu, ortalama indirekt billirubin, direkt billirubin, CRP değerinin daha fazla olduğu, albümin değerinin ise istatistiksel olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Perforasyon durumunu tahmin etmede CRP'nin değeri için eğri altındaki alanın önemli olduğu güçlü bir tanı testi olduğu bulunmuştur. Diğer testler (direkt, indirekt billirubin, GGT, PTZ, INR, albümin) içinde eğri altındaki alanların önemli olduğu ancak perforasyonu öngörmede zayıf testler olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre akut apandisit ve komplikasyonlarının tahmin edilmesinde laboratuvar testlerinin yerinin düşük olduğu bulunmuştur. Perforasyon durumunu tahmin etmede CRP için eğri altındaki alanın önemli olduğu güçlü bir tanı testi olduğu direkt, indirekt billirubin, GGT, PTZ, INR, albümin için eğri altındaki alanların önemli olduğu ancak perforasyonu öngörmede zayıf testler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Early detection of acute appendicitis and its complications is very important. The aim of our study was to examine the value of laboratory tests obtained at the time of presentation to the emergency department in predicting acute appendicitis and/or its complications. Method: The study included 187 patients aged 18 years and older who were admitted to the Adult Emergency Medicine Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH with a prediagnosis of acute appendicitis due to abdominal pain. Of the patients, 147 were diagnosed with acute appendicitis (74 perforated, 73 non-perforated) and 40 were selected from patients with abdominal pain presenting with non-specific causes. Results: The mean age of all patients included in our study was 36.36±13.97 years (min:18- max:87). 58.3% of the patients were male and 41.7% were female. It was found that the mean respiratory rate and neutrophil value were statistically significantly higher, the median lymphocyte and platelet values were statistically significantly lower, pulse rate, Spo2, AST, ALT, GGT, indirect billirubin, direct billirubin, total billirubin and CRP values were higher in patients with acute appendicitis. In patients with perforated acute appendicitis, mean age was higher, mean neutrophil value was higher, mean INR, PTZ, aPTT values were higher, mean lymphocyte value was lower, mean GGT value was higher, mean indirect billirubin, direct billirubin, CRP values were higher, and albumin value was statistically lower. CRP was found to be a strong diagnostic test in which the area under the curve for the value of CRP was important in predicting perforation status. The other tests (direct, indirect billirubin, GGT, PTZ, INR, albumin) were found to have significant areas under the curve but were found to be weak tests in predicting perforation. Conclusion: According to the results of our study, the place of laboratory tests in the prediction of acute appendicitis and its complications was found to be low. It was found that the area under the curve for CRP was a strong diagnostic test in predicting perforation status, while the areas under the curve for direct, indirect billirubin, GGT, PTZ, INR, albumin were found to be important but weak tests in predicting perforation.